ONLINE: Charkov čelí masívnemu ostreľovaniu, nemecká ministerka odmietla žiadosť Ukrajiny o dodávku bojových tankov

TA3 TASR ČTK ČT24
12.9.2022 06:39

Starosta Charkova Ihor Terechov oznámil, že centrum mesta čelí masívnemu ostreľovaniu. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová opäť odmietla žiadosti Kyjeva o dodávky tzv. hlavných bojových tankov pre ukrajinskú armádu. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:39 Ukrajinská armáda od začiatku septembra dobyla späť 6000 kilometrov štvorcových svojho územia, doteraz pod kontrolou ruských jednotiek, uviedol dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci začali protiofenzívu na začiatku mesiaca, postupovať sa im aj naďalej darí najmä na východe a na juhu krajiny, uviedol prezident. O Zeleného prejavu na sociálnych sieťach informovala agentúra AFP.

22:53 Niekoľko ďalších komunálnych politikov z Moskvy a Petrohradu sa postavilo proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a vyzvalo ho na rezignáciu. Vo zverejnenom vyhlásení, ktoré podpísali niektorí zastupitelia 17 mestských častí Moskvy a Petrohradu a zastupiteľ mesta Kolpino, politici uviedli, že Putin "škodí Rusku a jeho občanom". Dnes o tom informoval ruský investigatívny portál The Insider.

22:32 Niekoľko ďalších komunálnych politikov z Moskvy a Petrohradu sa postavilo proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi a vyzvalo ho na rezignáciu. Vo zverejnenom vyhlásení, ktoré podpísali niektorí zastupitelia 17 mestských častí Moskvy a Petrohradu a tiež zastupiteľ mesta Kolpino, politici uviedli, že Putin "škodí Rusku a jeho občanom". Dnes o tom informoval ruský investigatívny portál The Insider.

21:28 Pri ruskom meste Taganrog, ktoré leží asi 50 kilometrov od hranice s Ukrajinou, protivzdušná obrana zrejme zničila raketu, uviedol ruskojazyčný web BBC. Od obyvateľov celého regiónu dnes prichádzali správy o silnej explózii, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach. Ruské úrady sa k týmto informáciám ale nevyjadrili. 

21:18 Ukrajinská armáda odrazila za posledných 24 hodín 6 ruských útokov, oznámil ukrajinský generálny štáb. Rusko dnes tiež vykonalo päť raketových, vyše 10 leteckých a 20 delostreleckých útokov.

20:22 V dedine Zaliznične, ktorá sa nachádza v Charkovskej oblasti a ktorú nedávnu oslobodili ukrajinskí vojaci, boli nájdené telá štyroch civilistov so známkami mučenia. Informoval o tom web Novoje vremja s odvolaním sa na prokuratúru, ktorá uvádza, že podľa doterajšieho vyšetrovania zabila obete ruská armáda počas okupácie.

19:58 V Doneckej oblasti sa ukrajinským jednotkám podľa informácií webu Ukrajinska pravda podarilo vstúpiť do Svjatohirsku, ktorý leží asi štyridsať kilometrov juhovýchodne od Izjumu a od júna bol pod kontrolou ruských vojakov. Velenie ukrajinskej armády ani Moskva znovudobytie Svjatohirsku ukrajinskými silami zatiaľ nepotvrdili, na internete sa ale šíria fotografie ukrajinskej vlajky vyvesenej na budove svjatohirskej radnice.

18:54 Rusko prijme od Ukrajiny len bezpodmienečnú kapituláciu, ak Kyjev neprijme podmienky Moskvy na začatie rokovaní. Vyhlásil to v pondelok podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev. Informuje agentúra DPA. 

18:17 Krymskému Gauleiterovi Aksjonovovi sa nepáči, že Krymčania na ich území spievajú ukrajinské piesne. Putinov Gauleiter na to reaguje vyhrážkami trestným stíhaním a zákazom podnikania na polostrove.

17:59 V Izjume na východe Ukrajiny, ktorý v uplynulých dňoch dobyli späť ukrajinské sily, ľudia vítajú ukrajinských vojakov, mesto je ale z väčšej časti zničené. Podľa ukrajinských médií to povedal izjumský radný Maksym Strelnikov. Podľa jeho informácií zomrelo počas ruskej okupácie najmenej tisíc obyvateľov mesta. O mesto sa viedli tvrdé boje od polovice marca, koncom toho istého mesiaca Rusko oznámilo jeho dobytie.

16:57 Nemecko podľa agentúry Reuters odmietlo dodať Ukrajine hlavné bojové tanky s tým, že žiadna krajina zatiaľ neposkytla Kyjevu bojové vozidlá či hlavné bojové tanky západnej výroby. Reuters ale už skôr napísala, že USA pošlú Ukrajine obrnené transportéry M113 americkej výroby. The Kyiv Independent píše odkazom na vyjadrenie nemeckej veľvyslankyne na Ukrajine Anky Feldhusenovej pre kanál NV, že Berlín dodá Ukrajine štyri systémy protivzdušnej obrany IRIS-T. Dvaja dorazia koncom tohto roka, ďalšie dva v počiatočných mesiacoch roka budúceho.

16:01 Ruská vláda sa tento mesiac chystá ponúknuť investorom štátne dlhopisy za 40 miliárd rubľov. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo financií. Námestník ruského ministra financií Timur Maksimov už minulý týždeň avizoval, že vláda si v septembri po sedemmesačnej prestávke vo vydávaní štátnych dlhopisov plánuje požičať peniaze na domácom dlhopisovom trhu.

14:50 Nová americká veľvyslankyňa v Nemecku Amy Gutmannová vyzvala nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby sa viac angažoval v prospech Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. Ocenila doterajší príspevok Nemecka, avšak podľa nej by malo v tejto súvislosti "prevziať väčšiu vodcovskú rolu".  

14:39 Starosta Charkova Ihor Terechov oznámil, že centrum mesta čelí masívnemu ostreľovaniu. Informáciu potvrdil aj šéf Charkovskej oblasti Oleh Synehubov, podľa ktorého explózia na ulici zabila najmenej jednu osobu a ďalšiu zranila. Agentúra Unian píše celkom o štyroch zranených v dôsledku ostreľovania. Synehubov obyvateľov vyzval, aby neignorovali poplašné sirény a uchýlili sa do bezpečia.

14:24 Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že jej jednotky za uplynulé dva týždne opätovne dobyli 500 štvorcových kilometrov Rusmi okupovaného územia v Chersonskej oblasti.  

14:23 Súčasná protiofenzíva ukrajinskej armády v Charkovskej oblasti podľa Richarda Stojara z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany zrejme neznamená zásadný obrat v konflikte. Vzhľadom na dosiahnutý moment prekvapenia sa ale podľa neho dá hovoriť o zlyhaní ruského velenia.

13:58 Charkov sa po novom ruskom ostreľovaní opäť stretáva s výpadkom dodávok elektriny a vody, uviedol starosta. V meste nejazdí metro.

13:41 Sily územnej obrany vyvesili vlajku Ukrajiny v dedine Strilecha v Charkovskej oblasti na hraniciach s Ruskom.

13:36 Ruské úrady začali správne konanie voči viacerým voličom, ktorí počas víkendových volieb napísali na svoje hlasovacie lístky protivojnové slogany a výzvy. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

13:20 Ruskí vojaci sa pri úteku z Charkovskej oblasti zapojili do masového rabovania. Rozviedka ukrajinského ministerstva obrany v pondelok oznámila, že ruskí vojaci pri úteku hlbšie do okupovaných území alebo do ruskej Belgorodskej oblasti kradnú generátory a osobné veci miestnych obyvateľov, ako sú telefóny a počítače. Podľa spravodajských informácií sa objavili aj prípady rabovania vzdelávacích inštitúcií.

13:19 Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že jeho jednotky podnikajú útoky v tých častiach Charkovskej oblasti na Ukrajine, ktoré v posledných dňoch dobyla ukrajinská armáda. Kremeľ zasa oznámil, že tzv. špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky pôvodne deklarované ciele. 

13:18 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v pondelok opäť odmietla žiadosti Kyjeva o dodávky tzv. hlavných bojových tankov pre ukrajinskú armádu. Informovala o tom agentúra Reuters. 

13:17 Predstaviteľ Ruskom dosadenej správy na juhu Ukrajiny Vitalij Gura, ktorý podľa informácií z minulého týždňa zomrel po atentáte, je nažive. V ruskej televízii povedal, že pokus o jeho zabitie bol zinscenovaný ruskými tajnými službami, informovala dnes agentúra RIA Novosti. "Na začiatku augusta ma oslovili orgány činné v trestnom konaní a oznámili mi, že sa na mňa niekto pokúša spáchať atentát. Poskytli mi záznam zistenia, že ma chcú zabiť," povedal Gura. Dodal, že zinscenovaním smrti mu ruská tajná služba FSB chcela zachrániť život.

13:09 Ukrajinská vlajka je údajne vyvesená v obci Kuzemivka v Luhanskej oblasti. Hlava správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj zverejnil fotografiu ukrajinskej vlajky vyvesenej nad stožiarom prechodovej linky v Kuzemivke, dedine v Luhanskej oblasti ležiacej blízko hraníc Charkovskej oblasti.

12:37 Kremľom podporvaný čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že čečenské jednotky sa na jeho rozkaz opäť vrátili na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku ruskej armády. Podľa britskej stanice BBC Kadyrov zverejnil video, v ktorom poslanec ruskej Štátnej dumy za Čečensko Adam Delimchanov, obklopený ozbrojenými mužmi, vyhlasuje, že čečenské jednotky "v počte 10 000 osôb" budú pôsobiť v "Chersonskej a Záporožskej oblasti a (samozvanej proruskej) Doneckej ľudovej republike". 

11:35 Ukrajinské ozbrojené sily v pondelok vyhlásili, že sa im za posledných 24 hodín podarilo opätovne získať kontrolu nad viac ako 20 obcami.

10:57 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pondelok odsúdil "zastrašovanie" ľudí v Rusku, ktorí vyjadrujú svoj nesúhlas s vojnou na Ukrajine. OSN v tejto súvislosti upozornila, že ide o prejav podkopávania základných slobôd, informovala agentúra AFP.

10:54 Hovorkyňa južného velenia ukrajinských ozbrojených síl Natalija Humeniuková oznámila v pondelok kanáli Channel 24, že ukrajinské jednotky postúpili v rámci protiofenzívy v Chersonskej oblasti desiatky kilometrov hlboko do okupovaných území. Podľa Humenjuka sa niektorí ruskí vojaci snažia s Ukrajinou vyjednávať o tom, ako by mohli zložiť zbrane.

10:50 Ukrajinské sily pri charkovskej protiofenzíve početne prevýšili ruské jednotky až osemkrát, tvrdia okupačné úrady. Podľa nich Ukrajinci dosiahli hranice.

10:34 Oslobodenie takmer celej Charkovskej oblasti je pri ukrajinskej ofenzíve z posledných dní pre Rusko tvrdým úderom, neznamená však koniec bojov. Kyjev však úspešným protiútokom zvrátil priebeh vojny vo svoj prospech a iniciatíva prešla na jeho stranu, napísal vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny.

10:06 Ukrajinský generálny štáb v pondelok oznámil, že Rusko od 24. februára stratilo na Ukrajine 52 950 vojakov, 2168 tankov, 4640 obrnených bojových vozidiel, 3463 vozidiel a palivových nádrží, 1269 delostreleckých systémov, 31 raketových systémov. 243 lietadiel, 213 vrtuľníkov, 903 bezpilotných lietadiel a 15 lodí.

9:40 Moldavská štátna letecká spoločnosť v pondelok oznámila, že ruší pôvodný plán obnovenia leteckého spojenia s Ruskou federáciou, ktoré sa malo opätovne spustiť 1. októbra. 

9:18 Štátna služba pre mimoriadne udalosti oznámila, že ruské sily vypálili v nedeľu dve rakety na objekt kritickej infraštruktúry v Charkove. Podľa správy sa požiar rozšíril na viac ako tisíc metrov štvorcových a zabil dvoch ľudí. Ďalší raketový úder zasiahol okolo polnoci obytnú budovu v Charkove, pri ktorom bol jeden človek zabitý a dvaja zranení.

8:59 V ukrajinskom Charkove a priľahlej oblasti sa podarilo z 80 percent obnoviť dodávky elektrickej energie a vody, ktoré boli v nedeľu prerušené v dôsledku ruského bombardovania. Uviedol to v pondelok ráno zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

8:14 Tajomník záporožskej mestskej rady Anatolij Kurtiev na Telegrame oznámil, že v noci bolo v Záporoží počuť niekoľko výbuchov.

7:50 Ruský prezident Vladimir Putin čelí nielen ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti, odkiaľ sa urýchlene sťahujú ruské jednotky, ale aj kritike od svojich najväčších podporovateľov, píše denník The New York Times (NYT).

7:30 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov priznal, že ukrajinskí vojaci sú po šesťdňovej ofenzíve v Charkovskej oblasti unavení, no ich morálka je vysoká. "Je to znamenie, že Rusko môže byť porazené," dodal v rozhovore pre americký denník Financial Times, ktorý monitorovala britská stanica BBC.

7:19 Velenie Západného vojenského okruhu Ruska bolo po sérii masových porážok odvolané, uviedla rozviedka ukrajinského ministerstva obrany. V súvislosti s pokračujúcou protiofenzívou Ukrajiny vymenilo Rusko vedenie Západného vojenského okruhu svojej armády. Podľa ukrajinskej rozviedky bol z velenia odvolaný ruský generálporučík Roman Berdnikov, ktorý velil ruskej intervencii v Sýrii a 26. augusta bol menovaný za veliteľa Západného vojenského okruhu.

7:02 Podľa Inštitútu pre štúdium vojny ukrajinské znovudobytie Izjumu zastavilo ruské plány v Doneckej oblasti. ISW poznamenáva, že Rusko už nemôže postupovať na Bachmut alebo Doneck zo severu, čo znamená, že akýkoľvek postup smerom k týmto mestám "stratil reálny operačný význam". S využitím systémov HIMARS a ďalších západných zbraní bola Ukrajina schopná spôsobiť Rusku veľké operačné straty a získať späť väčšinu Charkovskej oblasti. Správa ISW poznamenala, že protiofenzíva v Chersonskej oblasti stále dosahuje úspechy pozdĺž rieky Dneper.

6:50 Prezident ruskej autonómnej republiky Čečensko Ramzan Kadyrov kritizoval vedenie ruskej armády po tom, čo ho zrejme zaskočili ukrajinské protiofenzíva na severovýchode Ukrajiny. V tejto súvislosti Kadyrov naznačil, že si ruský prezident Vladimir Putin možno nie je vedomý skutočnej situácie na bojisku. 

6:42 Ukrajinská armáda je v boji proti ruským okupantom vynaliezavá. Zbrane používa nekonvenčnými spôsobmi. Napríklad vylepšuje nákladné autá a rýchle motorové člny, na ktoré montuje rakety a raketové systémy, tvrdia experti. Viac sa dozviete v článku nižšie.

6:38 Ruské sily blokujú humanitárnu pomoc do Chersonskej oblasti, oznámil poradca starostu Chersonu Roman Holovňa. Televíznemu kanálu Espreso povedal, že ruské sily zastavili prepravu humanitárnej pomoci pozemnou dopravou do Chersonskej oblasti z Vasylivky. Podľa Holovniiho trpí zraniteľné obyvateľstvo a blokáda humanitárnej pomoci situáciu ešte zhorší.

6:37 Dnepropetrovská oblastná pohotovostná služba oznámila, že ruské sily v nedeľu ostreľovali oblastnú štvrť Synelnykivskyi, pričom zabili dvoch ľudí a ťažko zranili 19-ročné dievča. Informácie o škodách nie sú v tejto chvíli k dispozícii.

6:35 Ukrajinská armáda ničí ruskú techniku na juhu Ukrajiny. Operačné veliteľstvo "Juh" oznámilo, že ukrajinská armáda zabila 40 ruských vojakov a zničila štyri tanky, štyri obrnené vozidlá, tri samohybné húfnice Msta-S a jeden muničný sklad.

6:33 Bývalý šéf charkovskej bezpečnosti bol zatknutý kvôli obvineniu z vlastizrady. Olga Čikanová, hovorkyňa Štátneho úradu pre vyšetrovanie, potvrdila zatknutie Romana Dudina, bývalého šéfa Bezpečnostnej služby Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského bol tento úradník prepustený v máji za to, že nedokázal brániť mesto pred ruskými vojskami.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok