Nezamestnanosť v Česku vzrástla na 9,4 %

TASR
9.1.2013 11:08

Situácia na českom trhu práce sa v závere minulého roka rýchlo zhoršila. Miera nezamestnanosti v krajine v decembri stúpla na 9,4 % z novembrových 8,7 %, konštatujú na svojej internetovej stránke české noviny Mladá fronta Dnes s odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva práce.

Nezamestnanosť v Česku vzrástla na 9,4 %
SITA

Podľa štatistík, v evidencii českých úradov pribudlo v decembri takmer 40.000 nezamestnaných a na pracovnom trhu ubudla zhruba desatina voľných miest.

"Miera registrovanej nezamestnanosti bohužiaľ v decembri opäť nepríjemne prekvapila, keď vzrástla na 9,4 %. Za týmto nárastom stáli jednak sezónne faktory, ale tiež slabá ekonomika. Česká ekonomika sa už rok potáca v recesii a vývoj na trhu práce tomu zodpovedá," citujú noviny analytika Raiffeisenbank Václava Franča.

V Česku je aktuálne bez práce 545.311 ľudí, čo je o 36.813 viac ako na konci novembra. Miera nezamestnanosti je podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Slovakia Pavla Sobíška na najvyššej úrovni od marca 2011. Podľa neho sa však nedá hovoriť o prekvapujúcom vývoji.

"Decembrový prírastok sa zásadne nelíši od minulých rokov a v prevažnej miere za ním stojí obvyklé ukončenie sezónnych prác," pripomína.

Na pracovnom trhu v ČR bolo na konci decembra voľných 34.893 miest, čo je takmer o 4000 menej ako v novembri. O jedno ponúkané miesto teda súperí približne 16 ľudí. Väčšina z ponúkaných pozícií je pritom pre špecialistov a menej kvalifikovaní ľudia sa o ne nemôžu uchádzať.

Ďalší vývoj nezamestnanosti nebude podľa analytikov príliš priaznivý. Recesia sa totiž na trhu práce zvyčajne odrazí s určitým oneskorením a v Česku sa tak ešte v plnej miere do čísel nepremietla. "Čo sa týka tohto roka, sme pesimistami a odhadujeme priemernú mieru nezamestnanosti 9,2 %," dodal Sobíšek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok