Britská polícia sa pripravuje na pohreb kráľovnej. Pôjde o najväčšiu policajnú operáciu v dejinách Spojeného kráľovstva

TA3/TASR
10.9.2022 17:27

Británia sa pripravuje na prvý štátny pohreb za posledných takmer 60 rokov. Predstavitelia bezpečnostných zložiek plánujú "najväčšiu policajnú a ochrannú operáciu" v dejinách Spojeného kráľovstva. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Polícia Británia policajti zbrane 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Polícia oprašuje dlho pripravené plány na ochranu účastníkov historického pohrebu zosnulej kráľovnej Alžbety II., na ktorý prídu svetoví politickí lídri, členovia kráľovských rodín a milióny ďalších ľudí. Očakáva sa, že v Londýne sa v čase pohrebu zídu obrovské davy.

Ešte nebol stanovený dátum štátneho pohrebu zosnulej kráľovnej, ktorý bude prvým od roku 1965, keď mal štátny pohreb britský premiér z druhej svetovej vojny Winston Churchill. Smútočný obrad sa má konať v centre hlavného mesta vo Westminsterskom opátstve, neďaleko Westminsterského paláca, teda sídla britského parlamentu, a to zrejme v pondelok 19. septembra.           Predtým pôjde smútočný sprievod s pozostatkami Alžbety II. ulicami Londýna a následne ich vystavia pre verejnosť v najstaršej časť Westminsterského paláca, vo Westminster Hall.

Tieto okázalé udalosti, predovšetkým samotný pohreb, si vyžiadajú celú škálu bezpečnostných opatrení. Do Londýna sa totiž zídu až stovky svetových lídrov a vplyvných predstaviteľov, ako aj milióny ľudí. Budú medzi nimi americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron, predsedníčka Európskej únie Ursula von der Leyenová a lídri z krajín, kde je britský panovník hlavou štátu alebo ktoré patria do 56-členného britského Spoločenstva národov.

Podľa správ médií sa na štátnom pohrebe zúčastní aj japonský cisár Naruhito a bude to jeho prvá zahraničná cesta od nástupu na chryzantémový trón v roku 2019 po abdikácii svojho otca. "Pravdepodobne to bude najväčšia policajná a ochranná operácia, akú kedy Spojené kráľovstvo uskutočnilo," povedal pre britský denník The Independent Nick Aldworth, bývalý koordinátor protiteroristickej polície. "Stačí, keď urobí niečo v rozpore so zákonom jedna osoba, jedno auto, a nielenže naruší ústavnú udalosť, ale zrania sa alebo zahynú ľudia," dodal.

Aldworth vysvetlil, že tieto smútočné udalosti sa budú konať vo "veľmi odlišnom svete hrozieb" v porovnaní s predchádzajúcimi pohrebmi členov kráľovskej rodiny, ako bol napríklad pohreb kráľovnej matky v roku 2002 a päť rokov predtým princeznej Diany.

Britániu v poslednom desaťročí zasiahli mnohé teroristické útoky, napríklad séria zverstiev extrémistických džihádistov v Londýne, Manchesteri a ďalších mestách. Súčasný stupeň národného ohrozenia, stanovený domácou bezpečnostnou službou MI5, je "značný". Hovorí o pravdepodobnosti teroristického útoku. Je teda uprostred päťstupňovej škály, ktorá stúpa od "nízkej" hrozby po "kritickú".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok