ROZHOVOR: Juraj sa bude učiť, ako obsluhovať stíhačky F-16. V Texase ho čaká druhá fáza výcviku

ta3/Nicolette Ftackova
23.9.2022 00:00

Musí byť zdravý na 100 %, zvládnuť vysoké preťaženie počas letu aj náročné testy. Pilota z leteckej základne v Sliači Juraja (25) zaradili do projektu F-16. Bude teda jedným z tých, ktorí budú schopní obsluhovať stroje, ktoré by mali na Slovensko dodať v najbližších rokoch. O tom, ako vyzerá výcvik na základni v Texase, a prečo sa rozhodol pre 5. pluk špeciálneho určenia, prezradil v rozhovore pre ta3.

Ozbrojené sily SR vojaci armáda ilu 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

V rozhovore sa dozviete:

  • ako zatiaľ prebieha výcvik na stíhačky F-16,
  • ako vyzerá bežný deň profesionálneho vojaka,
  • ako sa dostal do výberu 5. pluku špeciálneho určenia,
  • ako vníma konflikt na Ukrajine,
  • jeho zahraničné skúsenosti a čo ho najbližšie čaká.

Ako vyzerala tvoja cesta k vojenskej uniforme?

Počas strednej školy som hľadal smer, ktorým by som sa chcel uberať po maturite. Možností bolo veľa. Spomedzi všetkého ma najviac zaujímal svet strojov, motorov a mechanických súčastí. Z daného vyplýva, že to mala byť strojnícka fakulta. 

Ako milovník športu som si želal, aby som našiel vysokú školu, kde sa bude dať vzdelávať a súčasne venovať môjmu koníčku. S vhodným výberom mi pomohol dlhoročný priateľ, ktorý bol v tom čase vojakom a ukázal mi, že túto skvelú kombináciu viem nájsť na Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Bolo rozhodnuté.

Ako každého uchádzača, aj mňa čakali rôzne testy, ktoré som musel podstúpiť. Po úspešnom zvládnutí zdravotných, psychologických a fyzických testov som bol pripustený ku vedomostným testom z matematiky a anglického jazyka. Podarilo sa mi vyhovieť všetkým požiadavkám a začal som štúdium na Akadémii, ktoré trvalo šesť rokov.

Aká je tvoja špecializácia? 

Funkcia, ktorú vykonávam v rámci Ozbrojených síl SR v podriadenosti Vzdušných síl je pilot. Pôsobím na leteckej základni na Sliači, ktorá je predurčená pre stíhacie letectvo. Svet lietadiel, vojenského letectva a letectvo ako také ma fascinovalo od útleho detstva. Vždy som sa rád pozeral na oblohu, keď ju križovalo nejaké lietadlo.

Potom ako mi Ozbrojené sily SR umožnili pripojiť sa ku veľkej rodine pilotov, sa detský sen stal skutočnosťou a nie je dňa, kedy by som povedal, že svoju prácu nemám rád. Práve naopak, práca sa stala mojím koníčkom a našiel som sa v tom, čo robím.

Musí zvládnuť preťaženie

Čo všetko človek potrebuje podstúpiť, aby sa stal pilotom stíhacieho lietadla?

V prvom rade je nutné, aby bol uchádzač 100 % zdravotne v poriadku. Presnejšie povedané, zdravotný stav pilota stíhacieho letectva musí zodpovedať najvyšším požiadavkám pre zdravotnú klasifikáciu. Táto podmienka je overovaná v Letecko-lekárskom centre s poliklinikou so sídlom na Sliači.

Pozostáva z viacerých lekárskych prehliadok na rôznych pracoviskách, súčasťou čoho je aj psychodiagnostické vyšetrenie. Po úspešnom zvládnutí je pilotovi pridelená zdravotná klasifikácia LA1. Spolupracujeme aj so zahraničnými centrami pre letecké zdravotníctvo v Prahe a Varšave. V Ústave leteckého zdravotníctva v Prahe sa vykonáva príprava a tréning na rozpoznanie hypoxie, ilúzií za letu a rapídnej dekompresie.

Každý pilot taktického letectva musí byť schopný zvládnuť vysoké preťaženia počas letu. Na simuláciu preťaženia slúži centrifúga. Je to zariadenie, ktoré svojou odstredivou silou simuluje účinky preťaženia rovné tým, ktoré zažíva pilot stíhacieho lietadla v kokpite. Za týmto účelom sa navštevuje Vojenský inštitút leteckej medicíny vo Varšave.

Ako vyzerá tvoj bežný deň v roli profesionálneho vojaka?

Bežný deň sa začína vždy ranným brífingom, kde sa dozvieme informácie potrebné pre letovú činnosť. Veľmi dôležitým aspektom je počasie, ktoré je neustále monitorované. Následne sa piloti pripravujú na plnenie letových úloh. Pred každým letom inštruktor kontroluje pilota vo výcviku, či má spracovanú potrebnú letovú dokumentáciu. Inštruktor si musí byť istý, že žiak pozná cieľ plnenej letovej úlohy a spôsob jej prevedenia. Nasleduje samotný let, to najlepšie z celého dňa.

Po každom lete s inštruktorom robíme debrief, kde sa rozoberajú jednotlivé časti daného letu, odhaľujú chyby a nedostatky, ktoré sú následne zakomponované do úloh na zlepšenie počas ďalšieho letu. V prípade, ak počasie alebo iné faktory neumožňujú lietanie, sa tento čas využíva na štúdium, cvičením na leteckom trenažéri, rozširovaním znalostí, konzultácie s inštruktorom a zlepšovanie fyzickej kondície.

Máš nejakú skúsenosť aj zo zahraničia?

Veľkým množstvom skúseností zo zahraničia s rôznou technikou zatiaľ nedisponujem. V rámci zaradenia do projektu F-16 som strávil päť mesiacov v jazykovom inštitúte na základni JBSA Lackland v Texase. Cieľom tohto kurzu bolo zdokonalenie anglického jazyka ako jedného z predpokladov na úspešné absolvovanie následného výcviku na leteckej technike v Spojených štátoch amerických.

Ľudia si zvyknú prácu vojaka idealizovať, čo býva ovplyvnené aj filmovými kinohitmi. Do akej miery je to skutočnosť?

Vplyv Hollywoodu a akčných filmov s vojenskou tématikou určite do istej miery ovplyvňuje aj reálny život profesionálneho vojaka. Na jednej strane si môže niekto toto zamestnanie idealizovať, práve vďaka spomínanému vplyvu. Na druhej strane je nutné podotknúť, že aj vďaka filmom sa práca vojaka dostáva do širšieho povedomia ľudí.

Treba si uvedomiť, že práca profesionálneho vojaka je predovšetkým poslanie a musí sa vykonávať z vlastného presvedčenia. Každý jeden z nás by vyzdvihol iný aspekt, ktorý ho motivuje alebo motivoval k tomu, aby sa stal profesionálnym vojakom. Čo sa týka akčnosti povolania, rozhodne môžem povedať, že vykonávať toto zamestnanie nie je nuda. Každé cvičenie, operácia alebo nasadenie má v sebe akčnosť a prídu chvíle, kedy je každá bunka v tele plná adrenalínu. A práve to je jeden z faktorov, ktorý robí vojenskú službu tak jedinečnú.

Elita špeciálnych síl

Absolvoval si výber do 5. pluku špeciálneho určenia. Čo to znamená pre teba ako vojaka?

Piaty pluk špeciálneho určenia je jedinečný útvar v rámci Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorého príslušníci sú spôsobilí viesť špeciálne operácie v nepriateľskom, neprístupnom alebo citlivom prostredí v celom spektre konfliktu. Tento pluk môžeme bez pochýb zaradiť medzi elitu špeciálnych síl vo svete.

Počas štúdia na Akadémii ozbrojených síl som si stanovil cieľ dostať sa do 5. pluku. Vtedy som ešte nevedel, že moja kariéra sa bude uberať úplne iným smerom. Každopádne po skončení bakalárskeho štúdia a nastúpenia na funkciu som rok slúžil v Martine ako veliteľ čaty. Po roku som sa prihlásil na výber do 5. pluku špeciálneho určenia.

Spomínaný výber je spôsob testovania uchádzačov o službu v 5. pluku z viacerých hľadísk, najmä fyzických a psychických, v rôznom trvaní. To závisí od úseku, na ktorý sa uchádzač hlási. V mojom prípade absolvovanie výberu bol čas, počas ktorého som zistil, že je možné dosiahnuť čokoľvek s dávkou odvahy, motivácie a odhodlania ísť si za svojím cieľom. Opäť som si rozšíril okruh priateľov o skvelých ľudí, ktorí v súčasnosti slúžia v 5. pluku. V neposlednom rade to bola cenná životná skúsenosť, ktorá mi ostane navždy v pamäti.

Ako vnímaš aktuálny konflikt v susednej Ukrajine z pohľadu vojaka?

Od začiatku invázie na Ukrajinu zo strany Ruska sa len eskaluje napätie medzi svetovými mocnosťami, ktoré môže mať rôznu dohru. Vojenský konflikt rozhodne nie je metóda, akou by mali krajiny medzi sebou riešiť spory. Diplomacia a rozhovor sú prostriedky, ktoré by mali zabrániť a najmä predísť tomu, aby došlo k niečomu takému, ako je vynucovanie názoru jednej krajiny vojenskou silou.

V každom vojenskom konflikte trpia naviac civilní občania danej krajiny. Zničené mestá, školy, domy, obchody, sociálne služby, ľudia bez práce a elektriny. Ukrajinskí vojaci si plnia svoju povinnosť tak, ako sme aj my sľúbili v našej vojenskej prísahe, že budeme brániť slobodu, nezávislosť, zvrchovanosť, územnú celistvosť a nedotknuteľnosť hraníc našej krajiny. Všeobecne povedané, každá krajina s vlastnou armádou alebo ozbrojenými silami si bude vždy hrdo brániť svoju krajinu pred nepriateľmi, ktorí by jej chceli ublížiť.

Späť na výcvik do USA

Čo ťa najbližšie čaká?

Začiatkom budúceho roka odchádzam aj s ďalším kolegom naspäť do Spojených štátov amerických, kde budeme pokračovať vo výcviku na leteckej technike na základni Laughlin v Texase. Dovtedy budeme lietať tu na našich cvičných lietadlách L-39 Albatros.

Zažil si počas svojej kariéry vojaka nejakú vzrušujúcu či nebezpečnú situáciu? 

Zážitkov za svoju krátku kariéru profesionálneho vojaka mám pár nazbieraných, ale osobne dávam prednosť vzrušujúcim zážitkom pred nebezpečnými, i keď v mnohých prípadoch idú ruka v ruke. Ak by som to mal zoradiť chronologicky, tak prvým takým zážitkom bol výber do 5. pluku, no prvý let v lietadle to určite prevýšil. Slovami sa ťažko opisuje, čo človek prežíva, keď sa pozerá na svet z vtáčej perspektívy a je to rozhodne iné oproti letu na dovolenku.

Ďalším intenzívnym zážitkom bolo sedieť v centrifúge a znášať účinky preťaženia o sile až 9G, kedy je hmotnosť tela 9-násobne väčšia. Avšak všetky skúsenosti a zážitky sú v značnej miere ovplyvnené ľuďmi, s ktorými ich v ten daný moment zdieľam a prežívam.

Existuje niečo, čo vyslovene nemáš rád na tejto profesii?

Počas pôsobenia na funkcii pilot som neľutoval ani sekundu, že som sa rozhodol pre toto povolanie. Moja práca ma baví a stala sa mojím koníčkom, čo len umocňuje výsledný efekt môjho presvedčenia. Určite prídu aj ťažké časy, kedy nebude ľahké pokračovať a vtedy sa treba oprieť o rodinu, priateľov a kolegov, ktorí vždy a ochotne radi so všetkým pomôžu, ak to bude v ich silách.

A presne o tomto je letectvo, nie sme to iba my piloti. My tvoríme len tú špičku ľadovca. Je nutné vyzdvihnúť práve prácu všetkých ľudí, vďaka ktorým sme schopní sadnúť do lietadla, vzlietnuť a bezpečne pristáť. To zahŕňa náš technický personál, ktorý sa stará o lietadlá, príslušníkov logistiky, práporov, ktorí zabezpečujú materiál, pohonné hmoty, starajú sa o letisko a v neposlednom rade príslušníci štábu. Všetci sme ozubené kolieska v jednom veľkom mechanizme a vďaka pričineniu každého z nás tento mechanizmus funguje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok