Moderátor Dírer o relácii V politike: Som vďačný ta3, že mám slobodu a voľnosť v kreativite

ta3/hm
9.9.2022 12:53

Politici ho z miery nevyvedú a konfrontuje ich aj nepríjemnými otázkami. Na obrazovky Televízie ta3 sa pred niekoľkými mesiacmi vrátil Richard Dírer, ktorý každú druhú nedeľu o 11.00 moderuje diskusnú reláciu V politike. Ako hovorí, snaží sa, aby vyzerala inak ako ostatné politické debaty.

direr_gyimesi.jpg
TA3

Richard Dírer pracoval pre spravodajskú televíziu ta3 už aj v minulosti. Prácu v médiách načas opustil a prešiel do služieb štátu. Ako uviedol v rozhovore pre Mediaklik.sk, po odchode z finančnej správy mal polročný sabbatical, po ktorom sa napokon vrátil späť na televízne obrazovky. 

Neušiel pozornosti stránky Zomri

"Som rád, že prišla ponuka z ta3 na moderovanie V politike, teda relácie, ktorú som niekoľko rokov robil. Ani to však neznamená, že by som nemal niekoľko dní alebo nocí, počas ktorých by som sa nezamýšľaľ, či sa chcem vrátiť späť do toho kolotoča zháňania hostí, hádania sa, vyčkávania, naťahovania. Ale rozhodol som sa správne, aspoň ja mám taký pocit," povedal pre portál.

Divákom chce ponúknuť z relácie trochu iný zážitok, ako sa im dostane v ostatných politických debatách. "Konkurencia je veľká, ale najmä sme mali (pozn. red. s vedením) jasno v tom, že tradičný výzor politickej debaty by sa mal zmeniť, aby bol pre diváka zaujímavejší. Za to som vďačný ta3, že mám tú slobodu a voľnosť v kreativite," vysvetlil. Jeho osobitnejší štýl moderovania si všímajú konkurenčné médiá, ale aj satirická stránka Zomri. Naposledy upútal vtipným zhodnotením politickej situácie v úvode relácie. 

Práve začiatok V politike považuje za veľmi dôležitý. Čas pred reláciou venuje príprave, ktorá sa skladá z rešerše, sleduje sociálne siete politikov, číta správy i komentáre. "Snažím sa pritom rozmýšľať a písať si nielen otázky na politikov s rôznymi scenármi, že ako by mohli odpovedať a ako by sa teda mohla relácia vyvíjať, ale zamýšľam sa špeciálne vždy aj nad úvodom relácie," povedal v rozhovore s tým, že niekedy mu úvod relácie vyjde aj trochu viac glosovitým spôsobom.

Obliekol si dúhové tričko

Dírer rovnako otvorene prezentoval V politke aj svoj postoj k nápadu ministra financií Igora Matoviča, ktorým by sa mohli regulovať televízne debaty.

Meno moderátora ta3 rezonovalo na verejnosti aj v súvislosti s diskusiou, ktorej hosťom bol poslanec parlamentu György Gyimesi. Zástupca z hnutia OĽANO predložil do národnej rady návrh zákona o zákaze dúhových vlajok na úradných budovách, na čo Dírer reagoval v relácii tým, že si obliekol svoje dúhové tričko. Na jej konci poslanca konfrontoval otázkou - čo má proti LGBT+ komunite, ktorú Dírer zastupuje. 

Za svoju otvorenosť si vyslúžil kritiku, no ako hovorí, je presvedčený, že sa nikdy nespreneveril princípu nestrannosti voči politickým stranám. "Ale áno, svoj názor som prejavil pri téme univerzálnych hodnôt, ktoré sú pre mňa nespochybniteľné a nemenné," vysvetlil.

Celú reláciu V politike z nedele 4. septembra is môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok