Šimečka pre ta3: S Matovičom sa nedá vládnuť. Fico potrebuje späť svoju moc

ta3/Patrik Guľa
11.9.2022 00:00

S Igorom Matovičom sa nedá vládnuť, v rozhovore pre ta3 to uviedol podpredseda Európskeho parlamentu a šéf hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Kritizoval desať požiadaviek OĽANO a premiéra Eduarda Hegera vyzval, aby čo najskôr predložil plán na riešenie energetickej krízy. Ako vidí budúcu koalíciu so stranou Hlas-SD, a prečo sa podľa neho potrebuje Robert Fico opäť dostať k moci?

BRIEF: Michal Šimečka bol zvolený za jedného z podpredsedov EP
TASR/Jaroslav Novák

V rozhovore s Michalom Šimečkom sa dočítate:

  • čo si myslí vláde s Igorom Matovičom,
  • čo očakáva od vlády počas energetickej krízy,
  • ako vníma Roberta Fica,
  • koho PS vylučuje ako potenciálneho koaličného partnera,
  • ako dokáže PS uspieť v parlamentných voľbách.

Bolo pre vás prekvapením, že SaS napokon predsa len odišla do opozície? Očakávali ste, že Igor Matovič na poslednú chvíľu ustúpi a odíde s Richardom Sulíkom do parlamentu? 

Bolo pre mňa prekvapením, že s touto situáciou nedokázal nič urobiť predseda vlády Eduard Heger. S Igorom Matovičom sa naozaj nedá zmysluplne vládnuť, to už vidí takmer celé Slovensko. Najlepším dôkazom bolo desať požiadaviek, s ktorými OĽANO prišlo pár minút pred rokovaním vlády, pričom mali na reakciu celé dva mesiace. Je však zodpovednosťou Eduarda Hegera, že Matovičovi takéto správanie toleruje, a že nevyvinul dostatočné úsilie, aby zachránil štvorkoalíciu a nedokázal sa mu postaviť.

Fico sa potrebuje dostať k moci

Smerujeme možno k predčasným voľbám, aký je podľa vás najpravdepodobnejší scenár vývoja menšinovej vlády?

Povinnosťou vlády je zabezpečiť väčšinu pre svoje návrhy, ako prežiť zimu a pomôcť ľuďom prekonať energetickú krízu. Žiadame preto premiéra, aby čo najskôr predložil jasný plán, ako chce vláda ľuďom pomôcť s vysokými cenami energií, a získal preň väčšinu v parlamente. Ak to nedokáže, mal by premiér sám požiadať o dôveru v parlamente. Dnes je hlavným zmyslom existencie Hegerovej vlády previesť nás ťažkou zimou. Ak v tom zlyháva, je logické a férové, aby sa obrátila na parlament s otázkou, či má dostatočnú dôveru, aby vôbec ďalej fungovala.

Kto by bol podľa vás vhodným adeptom na opustené kreslá po ministroch SaS?

Súhlasím s tým, že najmä na ministerstve hospodárstva by mal byť v týchto ťažkých časoch odborník, ktorý dokáže prísť s jasnými opatreniami ako sa vysporiadať s energetickou krízou. Aj tento človek však bude musieť mať silný mandát od premiéra a jasnú podporu v parlamente. To isté platí aj o budúcom ministrovi alebo ministerke zahraničných vecí.

Podľa najnovšieho prieskumu volebných preferencií sa Smer-SD už dostal na čelo s vyše 19 % respondentov. Čo stojí za týmto výsledkom?

Robert Fico bojuje o svoju slobodu a budúcnosť. Vie, že sa potrebuje opäť dostať k moci, aby neskončil aj s celou svojou partiou v base. Preto vyvíja horúčkovitú aktivitu a extrémne úsilie, aby došlo čo najskôr k predčasným voľbám a mohol aj spolu s fašistami zvrátiť niektoré vyšetrovania jeho bývalých nominantov, alebo jeho samého.

Za akých podmienok by ste išli do koalície so stranou Hlas-SD Petra Pellegriniho?

Nerozumiem tomu, kde sa berú úvahy, že by sme mali ísť s Hlasom do koalície. Progresívne Slovensko je jediná strana, ktorá vylúčila spoluprácu s Hlasom v komunálnych a župných voľbách. Pred parlamentnými voľbami urobíme obdobné rozhodnutie aj smerom k parlamentným voľbám. Ja som sa s Petrom Pellegrinim nikdy v živote nestretol a som presvedčený o tom, že nikto z Progresívneho Slovenska si nevie predstaviť, že by sme sedel vo vláde s ľuďmi, ako je Denisa Saková alebo Peter Žiga.

Boli by pre vás potenciálnymi koaličnými partnermi SaS a Sme rodina? V čom sa s nimi prípadne rozchádzate?

Zo všetkých strán na politickom spektre máme najviac styčných bodov s SaS. Vytvorili sme s nimi aj koalíciu v Bratislavskom kraji, ktorá funguje veľmi dobre. So stranou Sme rodina už máme oveľa menej názorových prienikov, a naopak, viacero krokov tejto strany sme v minulosti kritizovali.

Nechceme vládu s fašistami

S kým by ste vládnuť naopak určite nešli?

Určite môžeme vylúčiť stranu Smer, ktorá sa už pohybuje v priestore extrémistov a všetky fašistické strany či už staré, alebo nové.

V posledných voľbách ste sa do parlamentu tesne nedostali. Čo by ste prioritne zmenili, aby ste v ďalších voľbách už uspeli?

Ako som povedal už na sneme v máji, chcem aby sa Progresívne Slovensko stalo plnoformátovou stranou, ktorá okrem svojich klasických tém dokáže ponúknuť kvalitných ľudí a plán aj v ekonomike, či v zdravotníctve. Celé leto som sa rozprával s mnohými ľuďmi, ktorý zvýšia náš odborný kapitál a už čoskoro ich postupne predstavíme. Mojím cieľom je, aby bolo Progresívne Slovensko pripravené na kampaň, a aby bol výsledok vo voľbách taký, že prispejeme k vzniku proeurópskej a rozumnej vlády bez účasti fašistov, Smeru či Hlasu. Odmietam totiž rezignovať na možnosť, že najbližšie voľby dopadnú úplne inak, ako to teraz vyzerá podľa prieskumov preferencií. Budúcnosť môže byť oveľa lepšia, ako si momentálne myslíme.

V akých mestách a regiónoch očakávate úspech v nadchádzajúcich komunálnych a župných voľbách?

Tak ako v predchádzajúcich voľbách, aj v týchto voľbách sme podporili Matúša Valla na primátora Bratislavy, či tentokrát Luntera mladšieho na banskobystrického župana. Naším cieľom v týchto voľbách nebolo za každú cenu stavať vlastných kandidátov, ale podporiť šikovných ľudí ako je František Majerský v Poprade, Diana Javorčíková v Banskej Bystrici, alebo aj Peter Kmeť v Senci. Ponúkame tiež desiatky až stovky kvalitných kandidátov na poslancov a poslankýň na všetkých úrovniach samosprávy, alebo už overených kandidátov na starostov, ako je Marek Lackovič v Hviezdoslavove.

Posilní rady Progresívneho Slovenska v nastávajúcich týždňoch nejaká známa tvár alebo odborník?

Áno, v najbližších týždňoch predstavíme nové tváre, ktoré posilnia náš tím v ekonomickej sfére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok