Opozícia sa dohodla, rodí sa návrh na obžalobu prezidenta

TA3, TASR
7.1.2013 23:42

Opozičné strany KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS sa dnes dohodli a začnú zbierať potrebných 30 podpisov pod návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušovanie Ústavy SR. Po dnešnom rokovaní Ľudovej platformy a SaS to oznámil líder KDH Ján Figeľ.

Opozícia sa dohodla, rodí sa návrh na obžalobu prezidenta
SITA

Opozícia zároveň podporuje zvolanie schôdze parlamentu, na ktorej by osobne vystúpil prezident a vysvetlil dôvody, pre ktoré odmietol vymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. "Vyzývame Ústavný súd SR, aby prednostne a bezodkladne riešil podanú ústavnú sťažnosť Čentéša v tejto veci. Nebudeme podporovať a podieľať sa na žiadnych krokoch v rámci parlamentu, ktoré by túto situáciu ďalej zhoršovali. Vyzývame Smer-SD, aby sa zdržal konania, ktoré by viedlo k novej voľbe generálneho prokurátora za daného stavu," apeloval Figeľ.

Podľa jeho slov všetci zúčastnení na dnešnom rokovaní kriticky hodnotia rozhodnutie hlavy štátu a považujú ho za neprípustný zásah do vzťahu medzi NR SR a prezidentom.

Líder SaS Richard Sulík zopakoval, že konanie prezidenta je neprípustné a ide o návrat do mečiarizmu. "Opozícia jednoducho musí konať a musí využiť všetky možnosti, ktoré má," deklaroval. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár tvrdí, že ho zlyhanie prezidenta neprekvapuje. "Návrh na obžalobu je teda na mieste. Nás ale prekvapuje postoj predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý neobhajuje parlament a akoby nadraďoval rozhodnutie prezidenta nad rozhodnutie parlamentu," podotkol.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo sa domnieva, že dnešný postoj opozície je jasným dôkazom, že tieto demokratické strany sú schopné sa spojiť. "Rovnako sa budeme vedieť vysporiadať a zápasiť za to, aby demokracia demontovaná nebola," avizoval. Tiež potvrdil záujem opozície postarať sa o to, aby SR mala poriadneho prezidenta, ktorý "ak si tam sadne, Slovensko naňho bude hrdé".

S iniciatívou obžalovať Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie ústavy prišla SaS. Na to, aby sa návrh dostal do parlamentu, treba 30 poslaneckých podpisov, SaS teda potrebovala podporu partnerov.
Podľa Ústavy SR možno prezidenta SR stíhať iba za úmyselné porušenie ústavy alebo za vlastizradu.

O podaní obžaloby rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva NR SR na Ústavný súd SR minimálne 90 hlasmi, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie ÚS znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať. Ak by sa návrh na obžalobu do pléna dostal, opozičná zostava nemá dosť poslancov na to, aby ho pri hlasovaní presadila. Bez poslancov Smeru-SD to preto nepôjde.

Predseda vlády a súčasne šéf Smeru-SD Robert Fico okomentoval ešte vo štvrtok (3.1.) zámer SaS a správanie opozície slovami: "Je pekný český seriál Cirkus Humberto" a "farizejstvo non plus ultra". Premiér odmieta rešpektovať to, čo predvádzajú opoziční lídri. Vrátil sa aj k voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Podľa neho sú opoziční lídri pre získanie tohto postu schopní urobiť čokoľvek.

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou.

Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou. Opozícia prezidentovo rozhodnutie skritizovala, jeho dôvody nepovažuje za vážne, skôr za svojvoľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok