ONLINE: Na Ukrajine zahynulo podľa Kyjeva takmer 400 detí. Turecko chce pomôcť v otázke Záporožskej jadrovej elektrárne

TA3 TASR ČTK
3.9.2022 07:13

Kyjev tvrdí, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých už najmenej 380 detí. Na platforme Telegram to v sobotu uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Turecko môže hrať úlohu prostredníka v otázke ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. V telefonáte to svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Udalosti sme s vami sledovali online.

Slovensko čaká po takmer ôsmich rokoch referendum. V histórii samostatnosti však bolo platné len jedno
TASR - Pavel Neubauer

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:32 V Kyjeve sa konala rozlúčka so skautským ostreľovačom prezývaným "Tengri", ktorý zomrel počas bojovej misie. Jeho meno nie je zverejnené.

22:40 Turecká spoločnosť Baykar, ktorá sa v posledných mesiacoch preslávila najmä dodávkou bezpilotných lietadiel Ukrajine, chce v budúcom roku výrazne zvýšiť výrobu dronov Bayraktar TB2. Teraz má ročnú výrobnú kapacitu 200 týchto dronov. V budúcom roku ich chce vyrobiť 500.

21:56 Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo ukrajinskú armádu zo snáh o obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú od marca okupujú ruské invázne jednotky. 

20:48 Pri výbuchu granátometu na výstave v meste Černihiv sa zranilo 7 ľudí. Podľa Suspilne vybuchol granátomet počas nepovolenej výstavy v miestnom múzeu. Medzi zranenými sú aj 4 deti. Gubernátor Vjačeslav Chaus uviedol, že jedno dieťa je v kritickom stave.

19:51 Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, opäť odpojili od prenosovej sústavy. Oznámila to v sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. "Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň bola znovu odpojená od poslednej z hlavných línií elektrického vedenia, ale naďalej pokračuje v dodávaní elektriny do siete prostredníctvom záložného vedenia," uvádza sa vo vyhlásení MAAE.

19:12 Ukrajinská armáda odrazila ruskú ofenzívu v Doneckej oblasti, uviedol v sobotu jej generálny štáb. Oznámil, že ruské sily útočia na frontovej línii pri Bachmute a Avdijivke a používajú protilietadlové zbrane ako delostrelectvo.

18:30 Explózie v blízkosti letiska v Melitopole.

17:52 Ukrajina v sobotu oficiálne oznámila, že novým veľvyslancom v Nemecku bude Olexij Makejev. Na tomto poste nahradí kontroverzného Andrija Meľnyka, ktorý kritizoval Berlín za jeho počiatočnú reakciu na februárový vpád ruských vojsk na Ukrajinu. 

17:16 Americký Pentagón v auguste vytvoril pracovnú skupinu vysokých úradníkov, aby urýchlil dodávky americkej výzbroje v hodnote miliárd dolárov zahraničným spojencom, napísal denník Wall Street Journal.

16:51 Ruský prezident Vladimir Putin udelil medailu za odvahu odsúdenému päťnásobnému vrahovi, ktorý vstúpil do súkromnej Wagnerovej armády a začiatkom augusta zomrel v bojoch neďaleko východoukrajinského Bachmutu.

15:37 Ukrajina chce Nemecku ponúknuť elektrickú energiu vyrobenú vo svojich jadrových elektrárňach a pomôcť tak krajine na ceste zo závislosti od dodávok ruských energetických surovín. Pred cestou do Berlína to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

14:50 Rusi zaútočili na Mykolajiv, zranili civilistku, uviedol na sociálnej sieti Telegram starosta mesta Oleksandr Sjenkevyč.

14:10 V meste Oleški v okupovanej Chersonskej oblasti vybuchol ruský muničný sklad, píše Ukrajinská pravda s odkazom na tamojšie úrady.

13:28 Turecko môže hrať úlohu prostredníka v otázke ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. V telefonáte to svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. S odvolaním sa na Erdoganovu prezidentskú kanceláriu to dnes uviedla agentúra Reuters.

12:54 Kyjev tvrdí, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých už najmenej 380 detí. Na platforme Telegram to v sobotu uviedla ukrajinská generálna prokuratúra, informuje agentúra DPA. 

12:47 Podľa správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorý sa odvoláva na ukrajinské zdroje, Rusko dokáže stiahnuť ďalších 300 tisíc až 350 tisíc jednotiek podporného vojenského personálu z Ruska, Sýrie, Arménska, Tadžikistanu, Kazachstanu a Náhorného Karabachu. Tieto čísla ale môžu byť zavádzajúce, pretože podporné jednotky umiestnené do boja nevyvinú dostatočnú bojovú silu a sú potrebné na výcvik a podporné bojové operácie, uvádza ISW.

11: 56 Spoločnosť Siemens Energy je pripravená pomôcť s opravou zariadenia v kompresorovej stanici Nord Streamu, nie je ale kde opravu vykonať, tvrdí Gazprom.

11:52 Okrem Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti sa naďalej bojuje aj na Donbase a v okolí Charkova. Ruské velenie stojí pred zásadným rozhodnutím, kam vyslať akékoľvek bojaschopné záložné jednotky, ktoré dokáže zmobilizovať, uvádza britská rozviedka.

11:12 Rusi ostreľovali Kramatorsk a Slovjansk v Doneckej oblasti, zasiahli niekoľko podnikov ľahkého priemyslu a najmenej jedného človeka zranili, uviedol na sociálnej sieti Telegram oblastný šéf Pavlo Kyrylenko. Rusi podľa neho útočili aj na ďalších miestach oblasti, poškodili okrem iného materskú škôlku a sedem ďalších budov. Rozsah ďalších škôd a prípadné obete sa upresňujú.

10:30 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok 2. 9. na Slovensko 3367 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 272 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3333 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. 

10:02 Ruský Gazprom sľubuje v sobotu poslať cez Ukrajinu 42,7 milióna kubických metrov plynu. Je to viac ako v piatok, výpadok Nord Steamu to ale nenahradí.

9:26 Rusi v noci na sobotu útočili na Dnepropetrovskú oblasť raketami s plochou dráhou letu, strelami Grad a ťažkým delostrelectvom. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol predseda oblastnej správy Valentyn Rezničenko, podľa ktorého nie sú hlásené obete. Ukrajinská armáda podľa neho zlikvidovala všetkých päť striel, ktoré mierili na mesto Dnipro. Ich trosky spôsobili niekoľko požiarov.

8:24 Ukrajinská generálna prokuratúra eviduje od začiatku tohtoročnej ruskej pozemnej invázie cez 31 a pol tisíc vojnových zločinov a zločinov agresie, ktorých sa dopustili okupanti. Informuje o tom The Kyiv Independent.

7:56 Rusi opäť ostreľovali Charkov. Rakety dopadli vedľa školy, zranenia nie sú. S odkazom na starostu Igora Terechova to napísala Ukrajinská pravda.

7:10 Ruské ostreľovanie Sumskej oblasti spôsobilo lesný požiar, horí zhruba na ploche jedného hektára. S odkazom na predsedu správy oblasti Dmytra Žyvyckého to píše The Kyiv Independent.

7:00 Za pol roka vojny na Ukrajine prišla ruská armáda o tisíce vojakov. Dôležitý je nielen počet, ale aj to, akí ľudia hynú, píše ruská redakcia BBC. Rusko podľa nej prišlo o viac ako deväťsto elitných špecialistov, ktorých výcvik trval roky a stál milióny dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok