Biely dom chce obmedziť právo na držbu zbrane

TASR
7.1.2013 08:57

Vzhľadom na strelecké masakre v USA zvažuje Biely dom oveľa širšie obmedzenie prístupu k útočným zbraniam a vysokokapacitným zásobníkom nad desať nábojov. Napísal to v nedeľu denník Washington Post.

Biely dom chce obmedziť právo na držbu zbrane
SITA

Pracovná skupina vedená viceprezidentom Josephom Bidenom uvažuje podľa novín o zavedení univerzálnej previerky osôb kupujúcich zbrane a sledovaní pohybu a predaja zbraní cez celoštátny register.

Mali by sa tiež posilniť psychotesty a sprísniť tresty za nosenie zbraní v blízkosti škôl alebo ich poskytnutie maloletým. Takýto zámer podporujú i predstavitelia bezpečnostných zložiek, uviedol Washington Post.

Po decembrovej masakre v mestečku Newtown v štáte Connecticut, keď strelec na tamojšej základnej škole zabil 20 detí a šesť dospelých, prezident Barack Obama poveril Bidena vypracovaním stratégie, aby sa takýmto činom predišlo.

Opatrenia však nie je možné prijať bez konzultácií s vplyvnou Národnou asociáciou držiteľov strelných zbraní (NRA), obhajujúcej právo na kúpu a nosenie zbraní. Biely dom sa k článku zatiaľ nevyjadril. Hovorca Bieleho domu len konštatoval, že Bidenova skupina je iba v polovici svojej práce a záverečných odporúčaniach ešte nerozhodla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok