Klaus amnestiu neľutuje

TA3, TASR
7.1.2013 08:16

Český prezident Václav Klaus neľutuje amnestiu, ktorú vyhlásil pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej štátu. Povedal, že to bolo správne rozhodnutie a ukáže sa to až po nejakom čase, ked vychladnú horúce hlavy.

Klaus amnestiu neľutuje
ČTK

Podstatou každej amnestie je podľa Klausa výraz istej veľkorysosti. Ide o to dať druhú šancu ľuďom, ktorí urobili chybu. Je aj istým odpustením tým, ktorí nespáchali žiadne veľké zločiny či neboli v posledných rokoch opakovane trestaní.

Klaus je presvedčený, že drvivá väčšina amnestovaných a najmä ich rodín to presne takto chápe. "Som rád, že takto zareagoval na amnestiu aj pán kardinál Duka, čo oceňujem, pretože to vyžadovalo nemalú odvahu. Ostatní buď mlčia, alebo sa chcú zviezť na vlne emócií. Nesmierne si cením každého, kto zachoval chladný rozum a nebál sa tejto smršti postaviť. Nie je ich veľa, ale sú," konštatoval odchádzajúci prezident.

V časti rozhovoru zverejnenom serverom novinky.cz  prezident odsúdil výhrady, že amnestiou chcel pomôcť konkrétnym ľuďom. "To rezolútne odmietam a uráža ma to. Pri amnestii som pred očami nemal žiadnu konkrétnu osobu. Žiadnu. Nemal som ju a nesmel som ju mať," uviedol Klaus.

Prekvapilo ho však, že niektoré médiami spomínané kauzy ešte existujú, pretože veľa rokov o nich nepočul a úplne zabudol, že existujú. "Čo je okrem iného spôsobené úplne neprijateľnou dĺžkou vyšetrovania a súdneho konania v našej krajine, a to v prevažnej väčšine prípadov nie je spôsobené trestaným," konštatoval Klaus.

K nedeľnému poludniu sa na slobodu podľa servera iDNES.cz dostalo na slobodu 6069 väzňov. Oznámila to na svojom webe väzenská služba. Keď sudcovia rozhodnú o všetkých väzňoch s nárokom na prepustenie, čaká ich ďalšia náročná práca, pretože amnestia sa vzťahuje aj na podmienečné a alternatívne tresty, čo sú ďalšie tisíce prípadov.

Témy: Václav Klaus
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok