Slovan vyhral odvetu na Tehelnom poli. Neuveriteľný zápas skončil po penaltách

TA3 TASR
25.8.2022 23:41

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava postúpili do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Rozhodla o tom štvrtková odveta play off na Tehelnom poli, v ktorej "belasí" zdolali HŠK Zrinjski Mostar z Bosny a Hercegoviny 2:1 a 6:5 po rozstrele z 11 m. V prvom zápase prehrali zverenci Vladimíra Weissa st. na štadióne pod Bijelim Briegom 0:1.

Po bezgólovom polčase, ktorý priniesol šance na oboch stranách, udrel po prestávke Eric Ramirez. Ten premenil center Lukáša Pauscheka, obaja boli v tom čase na ihrisku len pár sekúnd. Viac gólov počas 90. minút nepadlo, nasledovalo predĺženie. V ňom sa najskôr  v 103. presadil Igor Savič, no v nadstavenom čase sa zaskvel opäť Ramirez. V rozstrele mal pevnejšie nervy hráči Slovana, ktorí premenili šesť pokusov zo siedmich, hostia sa pomýlili dvakrát.

Slovan si zahrá v skupine EKL po druhý raz za sebou. Vlani z nej v konkurencii tímov FC Kodaň, PAOK Solún a Lincoln Red Imps nepostúpil, získal osem bodov. V oboch zápasoch zdolal gibraltárskeho majstra, s PAOK v oboch dueloch remizoval a s Kodaňou dvakrát prehral. Žreb skupín je na programe v piatok 26. augusta.
     

ŠK Slovan Bratislava - HŠK Zrinjski Mostar 2:1 pp (0:0), 6:5 na rozstrel z 11 m

Góly: 67. a 120.+2 Ramirez - 103. Savič. 

Rozstrel: Bilbija 0:1, Hrnčár 1:1, Kamenar 1:2, Medved 2:2, Savič 2:3, Mustafič 3:3, Maglica 3:4, Abena 4:4, Jakovljevič 4:5, Ramirez 5:5, Barišič nedal, Kašia nedal, Mandič nedal, Čavrič 6:5. 

Rozhodovali: Al-Hakim - Klyver, Wilde (všetci Švéd.)

ŽK: Kašia, Kankava, Čakvetadze, Kucka - Jankovič, Bilbija, Mandič

ČK: 118. Kankava

prvý zápas 0:1, Slovan postúpil do skupinovej fázy
     
Slovan: Chovan - Medveděv (66. Pauschek), Kašia, Abena, De Marco (66. Ramirez) - Kankava, Kucka (106. Hrnčár), Čakvetadze - Zmrhal, Green (112. Medved), Šaponjič (57. Čavrič)
Zrinjski: Čondrič - Magdič (63. Senič), Savič, Barišič - Čorluka, Jankovič (63. Malekinušič), Ilinkovič (45. Kamenar), Memija (91. Maglica) - Čuže (78. Mandič), Jukič (46. Jakovljevič) - Bilbija

Pred zápasom zablahoželali funkcionári Slovana Róbertovi Tomaschekovi, bývalý hráč klubu dostal darček k jubilejnej päťdesiatke. Spolu s 14.333 divákmi mohol sledovať úvodnú desaťminútovú vyrovnanú fázu zápasu, potom prišli prvé veľké šance domácich. Po centri Zmrhala najprv Šaponjič zblízka zakončil do brankára Čondriča a vzápätí Green napálil brániaceho hráča. Chovan neskôr nemal problém zasiahnuť po slabej strele Jankoviča. Na konci 20. minúty Medveděv na miesto centra nepresne prihrával, loptu vypichol Čuže, ktorý sa rútil sám na Chovana takmer cez tri štvrtiny ihriska. Obranca Slovana však zašprintoval a v poslednej chvíli odvrátil pohromu. Belasí chceli dať gól, no otvorený priestor hostia do polčasu využili aj v 26. minúte a opäť mohli ísť do vedenia. Ale Chovan najskôr vyrazil strelu Jukiča a vzápätí aj ďalšiu. Pred Čondričom sa potom v 29. minúte ocitol po rohovom kope Green, jeho gólovú strelu však odvrátil Memija. Zaujímavý prvý polčas ukončila nepresná strela Jukiča, ktorá len tesne minula pravú žrď, v nadstavenom čase mal ešte väčšiu šancu Bilbija. Medzi štyrmi hráčmi Slovan dokázal zakončiť, trafil len tesne vedľa.

Tréner Weiss poslal do druhej 45-minútovky rovnakú zostavu ako na začiatku duelu, úvodné minúty veľa vzruchu nepriniesli. Nič podstatné sa nedialo až do 66. minúty, keď tréner Slovana pripravil dvojité striedanie. Na ihrisko prišli Pauschek a Ramirez a práve po Pauschekovom centri sa k zakončeniu dostal venezuelský futbalista a pár sekúnd po príchode na ihrisko poslal Slovan do vedenia. Tento gól domácich nakopol k ešte väčšej aktivite, chcel rozhodnúť o postupe v riadnom hracom čase. Blízko ku gólu mal Kankava, no neprekonal Čondriča a Greenov pokus odvrátil so šťastím Jakovljevič. Pogólová eufória slovanistov postupne vyprchala, na ihrisku sa začalo pritvrdzovať, za protesty inkasoval žltú kartu aj tréner Weiss. Jeho zverenci však mali taktovku aj naďalej v rukách a boli bližšie ku gólu. Najväčšiu šancu však v nadstavenom čase nepremenil Ramirez, sám pred Čondričom trafil len do brankára.

V predĺžení sa hralo bez šancí desať minút, potom hostia udreli. Chovan vyrazil prudký nákop Bilbiju priamo pred Saviča, ktorý poslal loptu z prvej do siete - 1:1. Do druhej časti predĺženia poslal tréner Slovana namiesto Kucku čerstvého Hrnčára a neskôr prišiel aj Medved, no zdalo sa "belasí" už vytúžený gól nedajú. Museli navyše dohrávať bez vylúčeného Kankavu, ktorý dostal v 118. minúte druhú žltú kartu. Vyšla im však posledná akcia zápasu, keď sa do centrovanej lopty do šestnástky položil Ramireza a "nožničkami" prekonal Čondriča. V rozstrele najskôr premenilo svoje pokusy všetkých päť hráčov na každej strane, no potom zaváhal Barišič a svoju úlohu nezvládol ani Kašia. Mandič vzápätí prestrelil a Čavrič sa už nepomýlil.

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "Bol to fantastický zápas, ťažký od začiatku. Pri dvoch šanciach súpera nás podržal Aďo Chovan. Takýto scenár ani Hitchcock nenapíše. Ramirez dal dva krásne góly, za tie emócie si  ľudia postup zaslúžili."

Adrián Chovan, brankár Slovana: "Vedeli sme, že to bude veľmi náročné, no vybojovali sme postup do skupinovej fázy. Sú to neuveriteľné emócie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok