NHL a NHLPA sa dohodli, výluka sa končí

TA3
6.1.2013 13:48

Zástupcovia hokejovej NHL a hráčskej asociácie NHLPA sa v noci zo soboty na nedeľu dohodli na kľúčových bodoch novej kolektívnej dohody na 10 rokov. Víkendové rokovania trvali viac ako 16 hodín a skončili sa v nedeľu približne o piatej hodine ráno miestneho času.

NHL a NHLPA sa dohodli, výluka sa končí
SITA

"Dospeli sme k dohode v najdôležitejších záležitostiach. Síce ešte máme veľa práce, ale už sme sa dostali do dobrej pozície," oznámil komisár NHL Gary Bettman novinárom.

Kým v piatok obe strany rokovali v oddelených miestnostiach s využitím sprostredkovateľov, v sobotu sa stretli tvárou v tvár. Nová kolektívna zmluva by ukončila terajšiu pracovnú výluku a umožnila začiatok sezóny. Okrem komisára NHL Garyho Bettmana nechýbal na rokovaniach ani vrchný predstaviteľ NHLPA Donald Fehr. S menšími rokovacími tímami hovoril zástupca riaditeľa Federálneho úradu pre mediáciu a sprostredkovateľské služby Scot L. Beckenbaugh. Rokovania sa pretiahli do nedeľňajšieho rána.

Zápasy sezóny 2012/2013 zatiaľ zrušili do 14. januára. Vedenie NHL má údajne pripravenú verziu rozpisu zápasov na 48 duelov pre každý tím v základnej časti. Začať by sa malo najneskôr 19. januára 2013.

Od stredajšieho večera, keď sa začali nové rokovania, urobili obe strany ústupky v niektorých bodoch. Stále však pred dlhou sobotňajšou nocou zostávalo nedotiahnutých sedem alebo osem závažných položiek, v ktorých sa liga a hráči rozchádzali. NHLPA súhlasila s desaťročnou platnosťou novej kolektívnej zmluvy, ale pred sobotou nenašla s vedením súťaže nájsť súlad v termíne, v ktorom ju možno predčasne vypovedať. Hráči navrhovali po siedmich rokoch a iba jednostranne z ich strany, NHL po ôsmich a obojstranne. Vedenie súťaže už skôr súhlasilo s požiadavkou protistrany, aby kluby mohli predčasne ukončiť zmluvu a vyplatiť z nej mimo rozpočtu s platovým stropom až dvoch hráčov. Platové rozpätie jednotlivých kontraktov počas ich trvania sa bude môcť meniť o maximálne 30 %. Liga pritom najskôr navrhovala 5 % a 10 %, hráči žiadali 20 %. Napokon našli zainteresovaní zhodu na 30 %. Posledným z problémov bol platový strop pre sezónu 2013/2014. Hráči navrhovali jeho výšku 65 miliónov dolárov pre tím, liga o 5 miliónov nižšiu. Vedenie NHL napokon ustúpilo protistrane a strop údajne má hodnotu 64,3 milióna dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok