Ruský veľvyslanec obvinil českú ministerku z podpory terorizmu. Predchádzala tomu jej reakcia na smrť Duginovej

TA3 ČTK
23.8.2022 23:46

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obvinil českú ministerku obrany Janu Černochovú z podpory terorizmu. Zámienkou mu boli vyjadrenia Černochej po sobotňajšom atentáte, pri ktorom zomrela Darja Duginová, dcéra ruského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

Ruský veľvyslanec obvinil českú ministerku z podpory terorizmu. Predchádzala tomu jej reakcia na smrť Duginovej
Twitter/Televize Seznam

Černochová veľvyslancove obvinenia odmietla s tým, že je zásadný rozdiel medzi "oslavou teroristického útoku" a vyjadrením "neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky" verejne vyzývajúcej k okamžitému vyhladeniu Ukrajincov. Český premiér Petr Fiala označil obvinenia proti Černochovej za prejav vrcholného cynizmu.

Ministerka v tom vidí rozdiel

Ministerka obrany v sobotu na Twitteri na atentát na Duginovú reagovala slovami, že jej nie je ľúto dcéry, ani smútiaceho otca, ale naopak tisícov ľudí "zavraždených v dôsledku ich propagandy a odpornej ideológie".

"Aj keď necháme bokom morálku, ktorú u našich západných kolegov už dávno nahradila rusofóbia, sú vyjadrenia Černochovej v jadre otvorenou podporou a oslavou teroristického útoku proti našej občianke," vyhlásil Nebenzja pri rokovaní Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú okupujú ruské jednotky.

"Lepšieho potvrdenia účinnosti našej pomoci Ukrajine sa ťažko dočkáme," uviedla ministerka k slovám Nebenzjeho aj k tomu, že podľa doneckých separatistov Česko teroristov cvičí. "Medzi 'oslavou teroristického útoku' a vyjadrením neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky verejne vyzývajúcej na okamžité vyhladenie Ukrajincov, ktorých nazýva 'podľudia', je zásadný rozdiel. Možno nie v Rusku, ale v ČR rozhodne áno," dodala česká ministerka obrany.

Prejav vrcholného cynizmu

"Obvinenie Jany Černochovej z podpory terorizmu akýmkoľvek predstaviteľom Ruskej federácie, ktorá sa dopúšťa vojnových zločinov na Ukrajine, nemožno považovať za nič iné ako prejav vrcholného cynizmu," povedal premiér Fiala prostredníctvom svojho hovorcu Václava Smolku.

Ak podľa Černochovej v Rusku "oplakávajú úmrtia vojnových štváčov, vyzývajúcich na vraždenie a vyhladzovanie občanov susedného slobodného národa, teda Ukrajiny, ktorí bezprecedentne a bezdôvodne napadnú a masovo tam vraždia ich nevinné deti a ďalších civilistov, vypovedá to o nich úplne všetko".

"Sú to vrahovia a zločinci, voči ktorým nemáme ani ľútosť," dodala česká ministerka a pripomenula, že oplakávaný nie je nacistický diktátor Adolf Hitler, sovietsky vodca Josif Stalin ani niekdajší ríšsky protektor Reinhard Heidrich, ktorého zabili československí parašutisti.

Žiada, aby Česko konalo

Nebenzja vo svojom vystúpení pripomenul prípad českého občana Benedikta Čermáka, ktorý sa podľa českého súdu schvaľovaním teroristického činu z roku 2019 na Novom Zélande dopustil podpory terorizmu a dostal za to trojročný trest. Nebenzja pritom chybne uviedol pôvodnú, šesťročnú výšku trestu, ktorú neskôr Čermákovi súd vyššej inštancie znížil.

"Očakávam, že sa kompetentné orgány Česka budú rovnako seriózne zaoberať výrokmi ministerky obrany krajiny a náležite ich ohodnotia," dodal Nebenzja, ktorý pri svojej reči citoval z príspevku ministerky a zdôraznil aj jej vetu: "Dnešnú noc na 21. augusta si v Rusku zapamätajú."

Dvadsaťdeväťročná Duginová zahynula v sobotu večer pri explózii neďaleko Moskvy, keď sa vracala z akcie, ktorú navštívila spoločne so svojím otcom. Ten podľa niektorých zdrojov mal pôvodne ísť v automobile s ňou. Ruské bezpečnostné služby v nedeľu uviedli, že pod vozidlom explodovalo výbušné zariadenie a zločin bol pravdepodobne naplánovaný a objednaný. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že za atentátom stoja ukrajinské spravodajské služby. Kyjev zapojenie do incidentu kategoricky odmietol.

Dugin zo smrti svojej dcéry obvinil "ukrajinský nacistický režim" a incident označil za "teroristický útok". Rusko v utorok zároveň prišlo s tvrdením, že bol chytený ukrajinský diverzant, ktorý údajne absolvoval výcvik v Českom Krumlove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok