Fiala: Príliš dlho sme tolerovali ruskú agresiu, tlak na Kremeľ musí pokračovať

TA3 TASR
22.8.2022 12:08

Musíme zaistiť, aby to nebol Kremeľ, kto si bude diktovať podmienky mieru a pravidlá medzinárodných vzťahov. Apeloval premiér Petr Fiala v stredu na porade českých diplomatov v Černínskom paláci.

Koalícia je ohrozená aj v Česku. Fialovou vládou otriasa jeden z prvých veľkých škandálov
TASR/AP

"Príliš dlho sme agresívne správanie ruského režimu tolerovali, ospravedlňovali, prehliadali," uviedol Fiala s tým, že tlak na Rusko musí pokračovať. Pripomenul, že o dva dni uplynie polrok odvtedy, čo Rusko vtrhlo na územie Ukrajiny.

"Pretože je úplne zrejmé, kto je v tomto konflikte v práve, je naša pozícia jasná. V prvom rade musíme pomôcť Ukrajine, aby tento konflikt prečkala s čo najmenšími stratami a aby nakoniec zvíťazila," zopakoval premiér pozíciu Česka. Širším záujmom Českej republiky podľa neho je, aby bol ruský imperializmus zastavený.

Fiala pripomenul, že české predsedníctvo EÚ reagovalo na aktuálnu situáciu a medzi hlavné témy zaradilo aj povojnovú obnovu Ukrajiny či dodávky energetických surovín. Na zvládnutie týchto kríz je nevyhnutná jednota a súdržnosť európskych krajín, ktorú má podporiť aj pripravovaný neformálny summit v Prahe.

Za kľúčový problém pre Európu označil Fiala oblasť energetiky. Podľa neho môžu byť dodávky plynu v nasledujúcich mesiacoch opäť prerušované. Diplomatov preto vyzval, aby hľadali možnosti, ako Česku pomôcť napríklad v oblasti investícií či spolupráce vo výskume iných energetických zdrojov.

Na porade českých diplomatov hovoril Fiala aj o spolupráci v rámci EÚ a NATO, spojenectve západných demokratických krajín a existencii spravodlivého globálneho prostredia. Upozornil, že medzinárodný poriadok má v súčasnosti dvoch významných nepriateľov, ktorými sú Rusko a Čína.

Vedúci zastupiteľských úradov Česka v zahraničí sa stretli na pravidelnej porade v sídle českého ministerstva zahraničných vecí v Černínskom paláci. Zaoberajú sa najmä bezpečnostnými otázkami súvisiacimi s ruskou inváziou na Ukrajine či energetickou krízou. Stretnutie potrvá do stredy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok