Raketový útok v Sýrii si vyžiadal 15 obetí, medzi nimi boli aj deti. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia

TA3 TASR
19.8.2022 23:56

Preplnené trhovisko v severosýrskom meste al-Báb, ktoré ovládajú bojovníci podporovaní Tureckom, sa v piatok stalo terčom raketového útoku. Zahynulo pri ňom 15 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva a združenie záchranárov známe pod názvom Biele prilby.

Raketový útok v Sýrii si vyžiadal 15 obetí, medzi nimi boli aj deti. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia
Twitter/ AFP News Agency

Podľa SOHR sú medzi 15 obeťami aj tri deti. K útoku na mesto al-Báb ležiace v provincii Aleppo došlo niekoľko dní po tom, ako turecké letectvo zabilo najmenej 11 sýrskych vojakov a kurdských bojovníkov podporovaných USA, dodala AFP.

Centrum SOHR, ktoré sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete svojich spolupracovníkov, obvinilo z piatkového ostreľovania sýrske vládne sily. SOHR uviedlo, že išlo o zjavnú odvetu za turecký nálet. "Ide o najhorší masaker spáchaný vládnymi jednotkami od zastavenia bojov medzi režimom a opozíciou," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, pričom mal na mysli prímerie z marca roku 2020, ktoré ukončilo rozsiahlu ofenzívu sýrskej vlády na oblasti ovládané povstalcami.

Sýrske demokratické sily podporované Spojenými štátmi vo svojom vyhlásení uviedli, že ich bojovníci mesto al-Báb neostreľovali. Sýrska vláda sa k útoku vôbec nevyjadrila. Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké cezhraničné operácie do Sýrie, kde ovláda časť územia na severe tejto krajiny. Hoci boje v posledných rokoch zoslabli, ostreľovanie a letecké útoky nie sú na severe Sýrie - poslednej veľkej bašte povstalcov - ničím výnimočným.

Konflikt v Sýrii sa začal v marci roku 2011. Doteraz si vyžiadal státisíce obetí a vyhnal z domovov polovicu z 23 miliónov obyvateľov, ktorí v tejto krajine žili pred vojnou. Armáda prezidenta Bašára Asada v posledných rokoch - aj s pomocou svojich spojencov: Ruska a Iránu - získala späť kontrolu nad väčšinou územia Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok