V Charkove postavili prvú zástavku verejnej dopravy aj s krytom, má odolať ruskému ostreľovaniu

TA3 TASR
19.8.2022 21:21

V druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkove majú prvú zastávku verejnej dopravy s krytom. Je v ňom 12 miest na sedenie a pri ostreľovaní môže poskytnúť ochranu až 30 ľuďom, informovali ukrajinské médiá.

V Charkove postavili prvú zástavku verejnej dopravy aj s krytom, má odolať ruskému ostreľovaniu
Twitter/The Kyiv Independent

Televízia Suspilne zároveň zverejnila videozábery stavby, ktorú ozdobil kresbami miestny umelec. Charkov, ktorý sa nachádza na severovýchode Ukrajiny, čelí pravidelnému ruskému ostreľovaniu.

"Je jasné, že neochráni pred priamym raketovým útokom, ale pred strelami zo salvových raketometov životy ľudí zachráni," uviedol podľa agentúry Ukrinform starosta Charkova Ihor Terechov. Kryt je podľa neho vybavený sieťou wi-fi a televíznou obrazovkou, na ktorej je možné sledovať, ako verejné dopravné prostriedky prichádzajú k zastávke. Bude v ňom tiež takmer 100 kilogramov piesku na hasenie požiarov, poznamenal sever Ukrajinska pravda.

Steny krytu, ktorý je podľa starostu postavený zo železobetónu, vyzdobil kresbami Jaroslav Jefremov. Ústredným motívom je označenie Charkova titulom "mesto-hrdina," umelec vyobrazil aj symbolické charkovské stavby. "Je to prvé dielo projektu bezpečných dopravných zastávok pre obyvateľov Charkova a ďalších ukrajinských miest. Zvolili sme koncept s pamiatkami a prvkami charkovskej architektúry, aby sme zdôraznili dôstojnosť mesta," vysvetlil Jefremov.

Ranený, unavený, ale neporazený

Podľa agentúry Ukrinform ruské invázne sily opakovane ostreľovali zastávky verejnej dopravy v meste, čo si vyžiadalo mnoho mŕtvych a ranených. Radnica preto vypracovala projekt s krytmi, ktoré sa objavia na 25 miestach.

Zložitú situáciu v Charkove pripomenul ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý na sociálnej sieti telegram obvinil ruské sily z nekončiaceho ostreľovania mesta. Zverejnil aj fotografie miest zničených bombardovaním. "Ranený, unavený, ale neporazený. Stojí pevne a bojuje," píše sa o Charkove v Zelenskom príspevku.

Charkovské úrady medzitým zvýšili počet obetí ruských raketových útokov z noci na štvrtok - údery si podľa nich vyžiadali životy 21 civilistov. Dnes ráno sa mesto opäť stalo terčom ruského ostreľovania, zomrela jedna žena.

Charkov patrí k najdôslednejšie ostreľovaným ukrajinským mestám od začiatku invázie. Teraz leží asi 15 kilometrov od frontovej línie, a zostáva tak v dostrele väčšiny ruských diel a raketometov, ktoré spôsobujú skazu vo veľkej časti mesta, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze situácie na bojisku. Ruské jednotky pri Charkove pokračujú v útokoch najskôr v snahe prinútiť Ukrajinu, aby ponechala významné sily na tomto fronte a nenasadila ich do protiútoku inde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok