Putin a Si Ťin-pching chcú prísť na stretnutie G20, vyhlásil prezident Indonézie. Pozval aj Zelenského

TA3 ČTK
19.8.2022 07:37

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa chcú zúčastniť na jesennom summite veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Agentúre Bloomberg to povedal indonézsky prezident Joko Widodo. Mnohé západné krajiny na čele so Spojenými štátmi sa usilujú o to, aby Indonézia, ktorá tento rok skupine predsedá, Rusko zo zasadnutia vylúčila kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

Putin a Si Ťin-pching chcú prísť na stretnutie G20, vyhlásil prezident Indonézie. Pozval aj Zelenského
Twitter/Reuters

"Si Ťin-pching príde. Prezident Putin mi tiež povedal, že príde," uviedol Widodo. Je to prvýkrát, čo vodca štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta potvrdil, že sa obaja plánujú na novembrovom summite objaviť. Účasť čínskeho aj ruského prezidenta na stretnutí, ktoré sa má konať 15. a 16. novembra, neskôr potvrdil agentúre Reuters aj Andi Widjajanto, bývalý tajomník vlády a neoficiálny poradca prezidenta Widoda.

Prítomnosť Si Ťin-pchinga a Putina na vrcholnom rokovaní môže vyvolať roztržku s americkým prezidentom Joeom Bidenom a ďalšími demokratickými lídrami, ktorí sa majú všetci prvýkrát osobne stretnúť od ruskej invázie na Ukrajinu.

Indonézia sa snaží zaujať pozíciu prostredníka medzi Moskvou a Kyjevom. Widodo preto na summit pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Putin by sa tak mohol vôbec prvýkrát od začatia invázie, ktorá začala pred takmer šiestimi mesiacmi, stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom tvárou v tvár.

Čínske ministerstvo zahraničia neodpovedalo na žiadosť o komentár k plánom Si Ťin-pchinga, ktorý od začiatku pandémie necestoval za hranice svojej krajiny. Očakáva sa, že si čínsky vodca ešte pred cestou na Bali počas zjazdu vládnucej komunistickej strany, ktorý sa koná raz za päť rokov, zaistí tretie funkčné obdobie na čele krajiny. Termín straníckeho zjazdu nebol oznámený, ale posledné dva sa konali na prelome októbra a novembra.

Kremeľ sa zatiaľ nevyjadril

Hovorca Kremľa sa odmietol vyjadriť, ale iný zdroj oboznámený so situáciou potvrdil, že Putin v súčasnej dobe plánuje sa zasadnutia osobne zúčastniť. Putin a Widodo vo štvrtok v telefonickom rozhovore diskutovali o prípravách na novembrový summit, uviedol Kremeľ vo vyhlásení, v ktorom sa nezmieňuje, či sa ruský vodca zúčastní.

Napätie rastie aj medzi USA a Čínou, a to aj napriek tomu, že si Biden a Si ponechávajú otvorenú možnosť, že sa na okraj summitu na Bali uskutoční ich prvé osobné stretnutie. Čína prerušila rozhovory s USA o obrane a mnohých ďalších oblastiach po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Biely dom zase kritizoval vojenské cvičenia Pekingu v okolí ostrova.

Si Ťin-pching by sa po summite mohol presunúť do thajského Bangkoku na summit Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria. S Bidenom by sa mohol stretnúť aj na okraj tohto rokovania, uviedol s odvolaním sa na nemenované zdroje denník The Wall Street Journal,

"Súperenie veľkých krajín je skutočne znepokojujúce," povedal 61-ročný Widodo. "To, čo chceme, je, aby tento región bol stabilný, mierový, aby sme mohli budovať hospodársky rast. A myslím, že nielen Indonézia: ázijské krajiny chcú tiež to isté," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok