ONLINE: Rusi už stratili takmer 45-tisíc vojakov, Moskva od 6. júla neoznámila žiadne územné zisky

TA3 TASR ČTK
19.8.2022 06:52

Americký Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že ruskí velitelia vo štvrtok prvýkrát od 6. júla neoznámili žiadne územné zisky. Ozbrojené sily Ukrajiny informovali, že vo vojne zahynulo už asi 44 700 ruských vojakov. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:30 Odmietavý postoj k účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina na jesennom summite na Bali vyjadril v piatok Londýn. "Rusko nemá morálne právo sedieť na summite G20, kým pretrváva jeho agresia na Ukrajine," uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa britského ministerstva zahraničia. "Vítame úsilie Indonézie postarať sa o to, aby boli na stretnutiach G20 preberané dopady ruskej vojny, a tiež náznaky, že Ukrajinu by na summite lídrov G20 mohol zastupovať prezident Zelenskyj," zdôraznila tiež hovorkyňa.

23:00 Z Ruskom anektovaného polostrova Krym v piatok večer opäť prichádzali správy o explóziách, uviedla na svojom webe ruská redakcia BBC. Výbuchy boli podľa nej počuť v Jevaptorii na čiernomorskom pobreží. Predstavitelia Ruskom dosadenej správy polostrova potom informovali, že v Jevpatórii aj v Sevastopole zrejme zafungovala ruská protivzdušná obrana.

21:40 Kolaborant, ktorý posielal Rusku citlivé informácie o pozíciách ukrajinských síl a stave mosta v Bilhorodsko-Dnistrovskom okrese bol odsúdený na päť rokov väzenia.

20:40 Španielska elektrárenská spoločnosť Iberdrola plánuje prestať dodávať elektrinu tisícom francúzskych maloobchodných zákazníkov. Zdôvodňuje to prudkým nárastom cien a vyzýva zákazníkov k prechodu k inému dodávateľovi. Iberdrola je vo Francúzsku jedným z najväčších konkurentov francúzskej elektrárenskej spoločnosti EDF.

19:50 Ďalší balík americkej pomoci Ukrajine bude mať hodnotu 775 miliónov dolárov a podľa neoficiálnych zdrojov zahrnie pozorovacie drony a mínam odolné vozidlá.

19:00 Dodávky plynu hlavným plynovodom Nord Stream 1 do Európskej únie sa kvôli údržbe od 31. augusta do 2. septembra zastavia, oznámil ruský plynárenský podnik Gazprom.

18:10 Rusko a Kazachstan usporiadajú spoločné vojenské cvičenie. Ruský prezident Vladimír Putin oznámil cvičenie bez konkrétneho časového rámca počas svojho stretnutia s kazašským náprotivkom Kassym-Jomartom Tokajevom v Soči.

17:32 Vladimír Putin v piatkovom telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom uviedol, že ostreľovanie územia, kde sa nachádza ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, vytvára riziko "rozsiahlej katastrofy". Francúzsky prezident povedal Putinovi, že je znepokojený bezpečnostnými rizikami v jadrovom zariadení, pričom šéf Kremľa súhlasil s vyslaním expertov MAAE do tejto elektrárne, oznámil následne Elyzejský palác.

16:27 Dcéra ruského politika, ktorý navrhol poslať odporcov vojny proti Ukrajine do Donbasu na odpratanie trosiek, vystúpila proti vojne a diktatúre a v piatok pristála v zahraničí, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

15:30 Zhruba pre 250 ukrajinských detí v Kolíne, ktoré musia od septembra nastúpiť k výučbe do základných škôl, zaistilo mesto priestory v dvoch kolínskych stredných školách. Pre žiakov prvého stupňa bude slúžiť jedno poschodie priemyselnej školy, štyri triedy druhého stupňa umiestnia do obchodnej školy. Deti budú formálne evidované pod niekoľkými kolínskymi základnými školami. Povedala to zástupkyňa starostu Iveta Mikšíková.

14:44 Ukrajinská tajná služba uviedla, že zmarila ruský pokus umiestniť plošticu do ukrajinského parlamentu. Ruské špeciálne služby údajne najali bývalého zamestnanca bezpečnostného oddelenia parlamentu. Podozrivý agent mal za cieľ nainštalovať odpočúvacie zariadenia do lobby parlamentu, aby zhromažďoval informácie o medzinárodných delegáciách navštevujúcich ukrajinský parlament. Podozrivý je teraz obvinený z vlastizrady, uviedla SBU. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

14:41 Nemecký denník Die Welt oznámil s odvolaním sa na svoje zdroje v ukrajinskej vláde, že ukrajinskí diplomati opakovane žiadali nemeckú vládu o prísľub ďalších dodávok ťažkej vojenskej techniky, ale bezvýsledne.

14:27 Generálny tajomník OSN António Guterres počas piatkovej návštevy ukrajinskej Odesy vyzval Rusko, aby neodpojilo Záporožskú atómovú elektráreň z ukrajinskej siete. Reagoval tak na tvrdenia Kyjeva, že Rusi sa to chystajú urobiť. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

14:07 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uviedla, že vláda plánuje evakuovať ďalších najmenej 200-tisíc ľudí z Doneckej oblasti. Ukrajina začala povinnú evakuáciu z regiónu v auguste. Vereščuková predtým uviedla, že podobné opatrenie by mohlo byť zavedené aj v ďalších oblastiach, kde pokračujú silné boje.

13:26 Rusko odmieta demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne. Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov kritizoval tento návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako "nezodpovedný".  

13:24 V druhom najväčšom meste Ukrajiny,Charkove, predstavili autobusovú zastávku, ktorá zároveň môže ľuďom poslúžiť ako úkryt pred ostreľovaním. Mesto je už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pod stálym náporom Rusov.

12:59 Najmenej 19 osôb vrátane jedného dieťaťa zahynulo pri ruských raketových útokoch na dve ubytovne v ukrajinskom Charkove v noci na štvrtok. Pod troskami by sa mohli v týchto chvíľach nachádzať ešte dve osoby. Zranenia utrpelo celkovo 44 ľudí.

12:10 Rusi sa chystajú odstaviť doteraz fungujúce reaktory v Záporožskej jadrovej elektrárni a odpojiť ju od ukrajinskej siete. Uviedla to ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá za normálnych okolností túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe spravuje. 

11:45 Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak prirovnal vyjednávanie s Moskvou k hraniu ruskej rulety so zbraňou s plným zásobníkom. Znamená to podľa neho fatálne následky pre každého, napísal na Twitteri. Zároveň pripomenul podmienky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre ďalšie vyjednávanie, a to stiahnutie okupačných vojsk zo všetkých ukrajinských území.

11:36 Od konca februára prekročilo hranice Slovenska viac ako 700 000 občanov utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Približne 90 000 z nich, dospelých aj detí, na Slovensku našlo dočasné útočisko a získali status odídenca.  

11:24 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg sa virtuálne pripojí k summitu Krymskej platformy, ktorý sa koná 23. augusta. NATO to oznámilo v tlačovej správe. Krymská platforma je medzinárodný formát pre spoluprácu medzinárodných partnerov v otázkach ruskej okupácie Krymu. Cieľom platformy, ktorá vznikla na popud Ukrajiny, je získať polostrov späť pod kontrolu Kyjeva.

11:20 Toto sú indikatívne odhady ruských strát podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:41 Hliadková loď ruskej Čiernomorskej flotily sídliaca v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym bola pokrstená po zástupcovi veliteľa flotily. Kapitán Andrej Palij prišiel pred piatimi mesiacmi o život v bojoch o Mariupol, oznámila ruská agentúra TASS. Palij sa narodil v Kyjeve, v auguste 2008 sa zúčastnil krátkej vojny Ruska proti Gruzínsku a neskôr sa zapojil aj do ťaženia v Sýrii.

10:31 Americký Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že ruskí velitelia vo štvrtok prvýkrát od 6. júla neoznámili žiadne územné zisky.

9:38 Ukrajinské letectvo podniklo štyri útoky na zoskupenie ruských jednotiek na juhu s cieľom prevziať kontrolu nad dvoma obcami, informuje južné velenie ukrajinských síl.

9:30 Rusko pokračuje v bombardovaní severovýchodného frontu v okolí Charkova s cieľom viazať tam ukrajinské sily a zabrániť tak ich nasadeniu do protiútoku v iných oblastiach, tvrdí britské ministerstvo obrany. Samotný Charkov, ktorý je vzdialený od frontu na pätnásť kilometrov, je nepretržite bombardovaný od začiatku invázie. Pri stredajšom a štvrtkovom útoku na druhé najväčšie ukrajinské mesto zahynulo sedemnásť ľudí a ďalších štyridsaťdva utrpelo zranenie.

9:01 Estónsko odrazilo vlnu kybernetických útokov, ktoré nasledovali krátko po tom, ako sa estónska vláda rozhodla odstrániť sovietske pamätníky v oblasti, kde žije ruská väčšina. Informoval o tom spravodajský server al-Džazíra. "Estónsko čelilo najrozsiahlejším kybernetickým útokom od roku 2007," zhodnotil vo štvrtok na Twitteri námestník estónskeho ministra hospodárstva Luukas Ilves.

8:30 Okupanti opäť ostreľovali ukrajinský Charkov, informoval starosta mesta Ihor Terechov. Zasiahnuté boli Osnovjanská, Kyjevská a Nemyšljanská štvrť, píše server Ukrajinska pravda.

8:19 Starosta Mykolajiva Oleksandr Sinkievič oznámil, že ruské rakety dopadli na budovu miestnej vysokej školy. Okupačné jednotky strieľali zo systémov S-300, tvrdí. Na mieste výbuchu sú záchranné zložky.

8:02 Rusi v piatok ráno zaútočili na Kramatorsk, strely zasiahli miestnu univerzitu, píše server Ukrajinska pravda. "Okupanti pokračujú v ničení vzdelávacích inštitúcií. Predbežné informácie naznačujú, že nie sú žiadne ranenia," informuje starosta mesta Oleksandr Hončarenko.

7:41 Dmitry Kazatsky, obranca Mariupolu, žije. Je autorom svetoznámych fotografií Azovstalu. "Dmitry mi povedal, že je zdravý. Povedal, že teraz je v Donecku. Keď prehovoril, neďaleko bol vyšetrovateľ. Dovolili mu zavolať," povedala podľa NEXTY jeho sestra.

7:22 Estónska vláda oznámila ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine. Do Ruskom napadnutej krajiny chce poslať mínomety, protitankové zbrane a v spolupráci s Nemeckom aj poľnú nemocnicu. Estónsko tiež podporuje výcvik ukrajinských vojakov v Británii. Píše o tom server Ukrinform.

7:15 Ruská hrozba sa rozmiestnením rakiet Kinžal v Kaliningradskej exkláve nijako nezvýšila, komentuje litovský minister obrany Arvydas Anushauskas. Rusko údajne premiestnilo lietadlá Mig-31 vybavené týmito hypersonickými strelami na leteckú základňu Čkalovsk, informuje server The Kyiv independent.

6:55 Ruskom dosadená správa ukrajinskej Záporožskej oblasti informuje o ostreľovaní mesta Enerhodar, kde sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň. Okupačné úrady podľa ruských tlačových agentúr tvrdia, že na Enerhodar strieľalo ukrajinské delostrelectvo. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

6:49 Najmenej štyri explózie boli vo štvrtok zaznamenané v blízkosti dôležitej ruskej leteckej základne na Krymskom polostrove. Pre agentúru Reuters to uviedli tri zdroje. Tamojší proruskí predstavitelia tvrdia, že výbuchy nespôsobili nijaké škody.

6:47 V Rusku otvorili bývalé kaviarne Starbucks pod novou značnou Stars Coffee. Nové logo vyobrazuje ženu s kokošníkom, tradičnou ruskou pokrývkou hlavy. Vlastníkom reťazca je teraz rapper Timoti a podnikateľ Anton Pinskij, ktorí kaviarne kúpili od predchádzajúceho majiteľa. Spoločnosť Starbucks opustila ruský trh v máji.

6:42 Šéf britskej tajnej služby GCHQ Jeremy Fleming tvrdí, že Rusko prehráva v rámci konfliktu s Ukrajinou a so Západom informačnú vojnu. Vyhlásil to v rozhovore pre magazín The Economist. Kremľu sa totiž ani po šiestich mesiacoch od začatia invázie nepodarilo ovládnuť kyberpriestor. "Hoci je to dôvod na oslavu, nemali by sme podceňovať, ako ruské dezinformácie pôsobia vo svete," dodal Fleming.

6:39 Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa chcú zúčastniť na jesennom summite veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Agentúre Bloomberg to povedal indonézsky prezident Joko Widodo. Mnohé západné krajiny na čele so Spojenými štátmi sa usilujú o to, aby Indonézia, ktorá tento rok skupine predsedá, Rusko zo zasadnutia vylúčila kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

6:35 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pripravuje ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote osemsto miliónov dolárov a mohla by ju oznámiť už v piatok, píše agentúra Reuters. Biden by túto pomoc schválil s využitím svojej prezidentskej právomoci, ktorá šéfovi Bieleho domu umožňuje povoliť presun prebytočných zbraní z amerických zásob.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok