Rusko použije jadrové zbrane iba za núdzovej situácie, nechce priamy konflikt s NATO

TA3 TASR
18.8.2022 19:09

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že Moskva použije svoje jadrové zbrane len v "núdzovej situácii" a že nemá záujem o priamy konflikt s NATO a Spojenými štátmi. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Jadrová zbraň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už v utorok povedal, že Moskva "nemá potrebu" použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Špekulácie médií, že Moskva môže v tomto konflikte nasadiť jadrové alebo chemické zbrane, označil za "absolútne klamstvá".

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Ivan Nečajev vo štvrtok uviedol, že jadrové zbrane budú použité výlučne ako "odpoveď" na okolnosti.

"Vojenská doktrína Ruska dovoľuje použitie jadrových zbraní iba ako reakciu na hrozbu masového ničenia, alebo ak je ohrozená samotná existencia štátu," povedal Nečajev. "Teda použitie jadrového arzenálu je možné len ako súčasť sebaobrannej reakcie na útok a iba v núdzových situáciách," dodal.
     

Ruská diplomacia vo štvrtok odmietla návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na demilitarizáciu juhoukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú Rusi. Nečajev tieto návrhy označil za "neprijateľné".

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadilo Rusko v marci a v posledných týždňoch sa opakovane stala cieľom ostreľovania, z čoho sa navzájom obviňujú Ukrajina a Rusko, dodala agentúra Reuters. To vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok