V Poľsku zadržali muža, ktorý je podozrivý zo špionáže pre Rusko

TA3 TASR
18.8.2022 17:02

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržala poľského občana pre podozrenie zo špionáže pre Rusko. Povedal to vo štvrtok hovorca poľských bezpečnostných služieb Stanislaw Žaryn. Informuje agentúra PAP.

tajná služba špión 1140px (ČTK)
ČTK

Jaroslaw A., ktorého priezvisko v súlade s poľským tlačovým zákonom nezverejnili, bol obvinený z toho, že deklaroval svoju pripravenosť vykonávať spravodajské aktivity pre Rusko. "Podozrivý si bol vedomý nezákonného charakteru svojho konania zameraného na nadviazanie dlhodobej spolupráce s ruskou rozviedkou," povedal Žaryn.

Hovorca prokuratúry Lukasz Lapczynski pre PAP uviedol, že zo získaných dôkazov vyplýva, že "podozrivý plánoval odovzdať Rusku informácie týkajúce sa obrany a bezpečnosti Poľska a že bol pripravený plniť ďalšie úlohy". Dodal, že hlavným motívom podozrivého bol finančný zisk, ale očakával aj pomoc "pri likvidácii svojich osobných nepriateľov".

Jaroslawa A. zadržali v Dolnom Sliezsku 11. júla a k obvineniam sa priznal. Okresný súd vo Varšave nariadil jeho vzatie do väzby na tri mesiace. V prípade dokázania viny mu hrozí osemročný trest odňatia slobody, uviedol Lapczynski.
     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok