Moskva sa so sankciami vysporiadava lepšie, než sa predpokladalo. Vývozná cena ruského plynu sa zdvojnásobí

TA3 ČTK
17.8.2022 16:52

Rusko predpokladá, že sa priemerná vývozná cena plynu zdvojnásobí na 730 dolárov za 1000 metrov kubických. Až do roku 2025, potom bude klesať spolu so znižovaním vývozu. Vyplýva to z odhadu ruského ministerstva hospodárstva. Rusko je hlavným dodávateľom plynu pre Európu. Tok plynu z Ruska do Európy je tento rok obmedzený. Niektoré európske krajiny od neho boli odstavené potom, čo odmietli platiť za dodávky v rubľoch. Časť prepravných kapacít bola po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu uzavretá a ďalej trvá spor medzi Ruskom a Európanmi ohľadom turbíny pre plynovod Nord Stream 1. Plyn v reakcii na tieto udalosti prudko zdražel.

plyn_16.jpg
TA3

Ruské ministerstvo hospodárstva predpovedá, že štátny podnik Gazprom tento rok vyvezie 170,4 miliardy metrov kubických plynu. V máji úrad odhadoval, že to bude 185 miliárd metrov kubických. Vlani Gazprom podľa neho vyviezol 205,6 miliardy kubických metrov. Úrad očakáva, že množstvo vyvezeného plynu bude klesať aj po skončení tohto roka, neuvádza ale prečo. Novo odhadovaná, tohtoročná priemerná vývozná cena 730 dolárov za 1000 metrov kubických, predstavuje oproti minulému roku viac ako dvojnásobok. V porovnaní s predchádzajúcou prognózou je nová cena o 40 percent vyššia.

Gazprom v utorok varoval, že ceny plynu v Európe sa môžu v zime zvýšiť o ďalších 60 percent, na viac ako 4000 dolárov za 1000 metrov kubických. Oznámil, že jeho dodávky sa od 1. januára do 15. augusta, v porovnaní s rovnakým obdobím vlani, znížili o 13,2 percenta na 274,8 miliardy kubických metrov. Reuters nazrel tento týždeň do celkovej predpovede ruského ministerstva hospodárstva. Tá podľa neho naznačuje, že ruská ekonomika sa so sankciami vysporiadava lepšie, než sa predpokladalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok