Svetový unikát na Slovensku! Z USA privezú na letecké dni SIAF neviditeľné stíhačky a systém Patriot

ta3/hm
17.8.2022 17:15

Na Letisku Kuchyňa/Malacky sa budúci týždeň uskutočnia Medzinárodné letecké dni SIAF 2022. Podľa informácií ta3, budú mať na podujatí zastúpenie aj USA. S pilotmi by na Slovensko mali prísť najmodernejšie stroje americkej obrany - stíhačky F-22 Raptor a protivzdušný raketový systém Patriot.

Svetový unikát na Slovensku! Z USA privezú na letecké dni SIAF neviditeľné stíhačky a systém Patriot
Profimedia

Na podujatie SIAF 2022 s medzinárodnou účasťou pozvali zástupcov z 23 krajín sveta. Medzi potvrdenými hosťami je stálica podujatia, maďarský pilot a expert Zoltán Veres, ktorý svojimi manévrami vyráža dych. Do Kuchyne prídu na letecký sviatok aj piloti Tureckých vzdušných síl a ich tím SOLOTÜRK, ktorý predvedie nebeské divadlo s dymovými efektami a obraty, ktoré dokážu len skúsení piloti.

Neviditeľné stíhačky

Zastúpenie budú mať akrobatické zoskupenie The Flying Bulls Aerobatic Team z Česka a tiež Vzdušné sily Armády Českej republiky so švédskymi stíhačkami Gripen a bojovým vrtuľníkom Mi-24. Akrobatické zoskupenie The Flying Bulls ide so svojimi zostavami tak blízko, ako mu umožňujú fyzikálne zákony. Ich synonymami sú disciplína, koncentrácia a spolupráca.

Do penzie sa po leteckých dňoch odoberú slovenské stíhačky MiG-29 sovietskej výroby, ktoré majú do konca augusta chrániť vzdušný priestor Slovenska.

Účasť na najväčšom leteckom sviatku potvrdili Spojené štáty americké. Okrem iného prídu s najmodernejšími strojmi ich obrany - so stíhačkami F-22 Raptor. "Neviditeľné" americké stíhačky boli zatiaľ len na leteckých dňoch v USA, v statickej ukážke ešte nikdy. "Pre fanúšikov letectva to bude veľká vec," uviedla pre ta3 mediálna manažérka SIAF Šimona Tomková. 

Ak sa v súvislosti s lietadlami používa pomenovanie "neviditeľné", neznamená to, že by lietadlá neboli viditeľné voľným okom alebo, že by boli priesvitné. V skutočnosti sa pod neviditeľnosťou myslí fakt, že "klamú radar". Stroj musí byť tvarovaný tak, aby odrážal rádiové signály iným smerom ako k radaru. Aj to je dôvodom, prečo majú "neviditeľné" lietadlá ostré hrany. 

Protiraketový systém Patriot

Ako ďalej Tomková uviedla, Američania so sebou pravdepodobne dovezú aj systémy protivzdušnej obrany Patriot. Moderný stroj vyvinuli v 60. rokoch v USA. Známy je napríklad z vojny v Perzskom zálive. Systémom Patriot sa nedá útočiť, je určený na obranu. Ako súbor rozličných obranných súčastí zabezpečuje na Sliači obranu Slovenska. Ide o jeden z najsofistikovanejších systémov protivzdušnej a proraketovej obrany. Patriot dokáže detegovať, sledovať a ničiť lietadlá, vrátane, bezpilotných, riadené strely a tiež taktické balistické rakety. 

Po tom, ako sa Slovensko vzdalo v prospech Ukrajiny zastaralého protivzdušného systému S-300, na Slovensku vďaka spojencom z Aliancie rozmiestnili štyri batérie systému Patriot - jednu od Holanďanov, dve od Nemcov a jednu od Američanov. Vidieť Patriot naživo budú môcť aj návštevníci 11. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok