Letecké dni sa blížia: Akrobacia, z ktorej behá mráz po chrbte a posledná rozlúčka s Mig-29

ta3/hm
17.8.2022 12:53

Nasaďte si pilotky a sledujte nebo. Na Letisko Kuchyňa/Malacky sa po roku vrátia Medzinárodné letecké dni SIAF 2022. Posledný augustový víkend bude patriť stíhačkám, vrtuľníkom a technike, ktorú na Záhorí predstaví elita medzi pilotmi. Prvé mená sú už známe, organizátori sľubujú aj viacero veľkých prekvapení.

Letecké dni sa blížia: Akrobacia, z ktorej behá mráz po chrbte a posledná rozlúčka s Mig-29
Profimedia

Najväčší letecký sviatok na Slovensku je tu. Posledný augustový víkend 27. a 28. augusta 2022 bude patriť lietadlám, akrobacii a pilotným majstrom. Podujatie odštartuje v sobotu úvodným preletom vrtuľníkov Black Hawk a Mi-17. Nasledovať ich budú lietadlá MiG-29 Fulcrum, C-27 J Spartan a L-39 Albatros, a podľa dostupnosti by sa mohli predstaviť aj stíhačky Mig-29, ktoré priletia zo Sliača. 

Nebeské divadlo

Na Letisku Kuchyňa nebude chýbať akrobatická skupina The Flying Bulls Aerobatic Team na strojoch XtremeAir XA4, ktorá stále vymýšľa nové a náročnejšie zostavy. Majstri z Česka o sebe hovoria, že sa neustále snažia posúvať hranice letectva a svoje prvky predvádzajú tak blízko, ako im to umožňujú fyzikálne zákony. Hovoria o sebe, že keď sú vo vzduchu, chcú, aby ľudia na zemi zatajili dych. 

"Aby nechápali, čo sa nad ich hlavami odohráva. Aby im behal mráz po chrbte, a možno aj trošku strachu," prezradili The Flying Bulls Aerobatic Team, ktorí počas predstavenia nalietajú až 70 kilometrov a predvedú asi 38 akrobatických prvkov. Za ich dokonalými manévrami je tímová spolupráca, disciplína a maximálne sústredenie.

Rozlúčka s Mig-29

Labutiu pieseň predvedú na leteckých dňoch stíhačky Mig-29, ktoré uzemnia po 30 rokoch služby. Ich úlohou bolo chrániť slovenský vzdušný priestor a v prípade potreby zostreliť nepriateľské lietadlo. Slúžiť budú do konca augusta 2022. Čo s nimi bude ďalej, zatiaľ nie je známe.

Stroje vyrobené v Sovietskom zväze na prelome 80. a 90. rokov patrili kedysi medzi špičku v kategórii vojenských strojov. Pikoškou je, že stíhačka meria približne toľko ako volejbalové ihrisko. Trasu Bratislava - Londýn by pri svojej maximálnej rýchlosti 2400 km/h zvládla za približne 30 minút.

mIG-29 TASR/Branislav Račko

Pán pilot 

Na Medzinárodné letecké dni SIAF 2022 sú pozvaní zástupcovia z 23 krajín sveta. Jedenásty ročník nevynechá Zoltán Veres z Maďarska s jeho nebeskou šou na stroji EXTRA 330 SC. Veres, ktorý je inak uznávaný právny expert v oblasti letectva, je známy svojimi manévrami na oblohe i tesne nad povrchom dráhy, ktoré vyrážajú dych.

"Medzi jeho divácky najatraktívnejšie kúsky patrí vystúpenie, v rámci ktorého je v rýchlosti 400 km/h letiac dolu hlavou vo výške troch metrov schopný otočkou vo vzduchu preťať napnutú stuhu," hovorí o pilotovi Slovenská letecká agentúra, ktorá stojí za podujatím. Zaujímavosťou je, že Zoltán Veres má svoje grafické plány letových vystúpení vždy nakreslené rukou na papieri vo formáte A4.

Dymové efekty

So stíhačkami príde na Slovensko aj tím vybraných príslušníkov Tureckých vzdušných síl SOLOTÜRK, ktorý počas predstavení dotvára šou dymovými efektami. Od iných tímov sa turecké zoskupenie odlišuje tým, že okrem predvádzacích manévrov plní aj každodenné úlohy leteckého výcviku. 

Ako informujú organizátori, chýbať nebude ani ich letová ukážka s dvomi špeciálnymi obratmi. "Počas prvého pilot po vzlete otáča lietadlo na chrbát vo veľmi malej výške a začína stúpať. Je to prvá fáza tlačeného premetu. Počas ďalšieho pilot uvedie lietadlo do manévru v troch rozličných osiach naraz. Vyzerá to ako prudký výkrut so súčasnou zmenou uhla nábehu a výšky," uviedol riaditeľ SIAF Hubert Štoksa s tým, že takéto manévre dokážu len skúsení piloti.

Lietajúci tank

Českí susedia sa v Malackách predstavia aj pod hlavičkou Vzdušných síl Armády Českej republiky so švédskymi JAS - 39 Gripen aj s bojovým vrtuľníkom na ničenie obrnených cieľov Mi-24. Vrtuľník je možné využiť na evakuáciu. V jeho priestore je možné prepraviť až osem osôb alebo 1500 kilogramov nákladu. 

"Vrtuľník dostal vďaka svojej palebnej sile a výkonu dokonca prezývku „lietajúci tank". 2500 strojov - toľko vrtuľníkov Mil Mi-24 bolo zhruba vyrobených v rôznych verziách, dodnes ich používa 50 krajín po celom svete," uvádzajú na svojom webe letecké dni.

Za stíhačkami, vrtuľníkmi, akrobatickými zážitkami a leteckou technikou prišlo vlani do Kuchyne 35-tisíc ľudí. Latka je nastavená vysoko, aj preto si organizátori pripravili pre návštevníkov veľké prekvapenia, ktoré oznámia už čoskoro.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok