Loď s kukuricou, ktorá ako prvá vyplávala z Ukrajiny, zakotvila v Sýrii

TA3 TASR
17.8.2022 07:02

V sýrskom prístave Tartús v utorok zakotvila loď s obilím, ktorá ako vôbec prvá vyplávala začiatkom augusta z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Loď s kukuricou, ktorá ako prvá vyplávala z Ukrajiny, zakotvila v Sýrii
TASR/AP

Loď menom Razoni plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone vyplávala z ukrajinského prístavu Odesa 1. augusta. Náklad však nevyložila v Libanone, ako bolo pôvodne plánované. Cieľ jej plavby v posledných dňoch nebol jasný, píše Reuters.

Satelitné zábery americkej spoločnosti Planet Labs zachytili toto plavidlo v utorok ráno v prístave Tartús na pobreží Stredozemného mora v Sýrii. Zdroje z prostredia lodnej prepravy pre Reuters potvrdili, že loď tam zakotvila a vykladá aspoň časť svojho nákladu.

Náklad 26.000 ton kukurice bol pôvodne určený pre Libanon, ktorý čelí hospodárskej kríze a približne polovica obyvateľov tejto krajiny je ohrozená potravinovou krízou. Pôvodný nákupca však zásielku odmietol pre údajnú kvalitu. Loď následne zamierila do Turecka, kde 11. augusta zakotvila a vyložila časť nákladu, píše Reuters.

Kyjev oficiálne ukončil diplomatické vzťahy so Sýriou v júni po tom, ako Damask oficiálne uznal nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny. Ukrajina a Rusko napokon separátne podpísali 22. júla s Tureckom a OSN dohodu zameranú na ukončenie ruskej blokády a umožnenie opätovného vývozu obilia z troch ukrajinských čiernomorských prístavov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok