ONLINE: Ruské jednotky postupujú po celej frontovej línii. V Ľvove sa bude diskutovať aj o spôsoboch ukončenia vojny

TA3 TASR ČTK ČT24
17.8.2022 06:44

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu pripustil, že ruské vojská "pokračujú v postupe po celej frontovej línii" v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod kontrolou. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:33 Moskva žiada, aby americká strana zabezpečila ruskej diplomatickej delegácii neobmedzený prístup na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku, uviedol ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov vo vysielaní kanála Rossija 24. Informovala o tom agentúra Interfax. V New Yorku začne 77. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN 13. septembra. Západ kvôli ruskej invázii na Ukrajinu na ruskej činitele uvalil sankcie, ktoré zahŕňajú zákaz vstupu do niektorých krajín. 

22:37 Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu znova vyzval na zničenie mosta spájajúceho Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom. Informuje denník The Guardian. 

21:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajincov žijúcich na Krymskom polostrove a v ďalších oblastiach krajiny, aby sa vyhýbali ruským vojenských základniam. Jeho prosba nasledovala po tom, čo Krym okupovaný Ruskom zažil za posledný týždeň tri takéto útoky, uviedol v stredu portál britského denníka The Guardian. 

21:46 Ukrajinská agentúra Energoatom zriadila krízové centrum, ktoré má reagovať na prípadnú katastrofu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Minister energetiky Herman Haluščenko povedal, že centrum bude koordinovať činnosť medzi rôznymi ministerstvami a oddeleniami, pracovať bude 24 hodín denne 7 dní v týždni, aby monitorovalo situáciu v elektrárni a pripravovalo sa na rôzne krízové scenáre.

21:04 Dlhoočakávaná protiofenzíva Ukrajiny, ktorej cieľom bude dobytie strateného územia, sa môže začať už onedlho. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News. 

20:22 Po utorkových explóziách na leteckých základniach na polostrove Krym Rusi z oblasti narýchlo sťahujú lietadlá a vrtuľníky. Podľa agentúry Unian o tom informovala ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá zaznamenala prelety už 24 lietadiel a 14 vrtuľníkov. Rusi premiestňujú lietadlá a vrtuľníky do hĺbky polostrova alebo na letisko v Rusku.

19:45 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu do mesta Ľvov na západe Ukrajiny, kde sa vo štvrtok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informujeme na základe správy kancelárie Guterresovho hovorcu na sociálnej sieti. 

19:11 Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) musí byť "naliehavo" povolené vykonať inšpekciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny, ktorú obsadili ruské jednotky. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informujeme na základe správy agentúry AFP. 

18:51 Ukrajina nestratila ani jeden zo salvových raketometov HIMARS, ktoré Kyjevu dodali Spojené štáty. V stredu to podľa britského denníka The Guardian vyhlásil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. 

18:33 Námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz kritizoval postoj nemeckého kancelára Olafa Scholza k návrhu zakázať Rusom víza do Európskej únie. Postoj Berlína považuje za ignorantský pokus rozdeliť "dobrých Rusov a zlého cára"

Przydacz argumentoval, že medzi obyčajnými Rusmi existuje "obrovská podpora" pre politiku ruského diktátora Vladimíra Putina. Scholz povedal, že nepodporuje tento koordinovaný prístup k potrestaniu Moskvy za vojnu na Ukrajine, pretože "toto nie je vojna ruského ľudu, ale je to Putinova vojna".

17:48 Moment keď raketa okupantov zasiahla ihrisko v Charkove. Podľa správ ukrajinských médií sa štrajk uskutočnil včera.

17:27 Ukrajina očakáva, že do prístavu Čornomorsk dorazí v stredu päť lodí, na ktoré naložia až 70.000 ton poľnohospodárskych produktov. Pôjde o najväčší konvoj lodí od uzatvorenia dohody o exporte obilia z Ukrajiny, ktorú sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN). Informuje agentúra Reuters. 

16:25 Na čelo ruskej Čiernomorskej flotily, ktorá je rozmiestnená na anektovanom polostrove Krym, dosadili nového veliteľa. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti, pre ktorú to uviedol nemenovaný zdroj. 

15:41 Požiare na ruskej základni neďaleko meste Džankoj na severe Krymského polostrova aj v stredu stále horeli a vybuchovala munícia. Prešlo pritom už viac než 24 hodín od ukrajinského útoku na túto základňu, uviedol portál britskej stanice Sky News. 

14:43 Čiernomorská flotila sídliaca na okupovanom Krymskom polostrove má nového veliteľa. Do jej čela bol podľa agentúry Reuters menovaný Viktor Sokolov.

14:08 Na schôdzke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a tureckým prezidentom Recepom Tayyiopm Erdoganom sa bude podľa Ankary diskutovať aj o diplomatických spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

13:36 Podľa ruského telegramu Baza explodoval v utorok v Kurskej oblasti Ruskej federácie nákladný automobil Kamaz s vojenským personálom.

13:12 Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v stredu pripustil, že ruské vojská "pokračujú v postupe po celej frontovej línii" v Donbase, avšak Ukrajinci majú podľa neho situáciu pod kontrolou.

12:29 Prokremeľskí zákonodarcovia žijú v prepychu vo Francúzsku a Monte Carle. Vadym Stolar a Ihor Abramovič, zákonodarcovia prokremeľskej opozičnej strany Platforma pre život, žijú podľa internetového denníka Ukrajinska pravda na francúzskom Azúrovom pobreží. Stolar a Abramovič opustili Ukrajinu niekoľko dní predtým, ako Rusko 24. februára začalo totálnu inváziu, a odvtedy sa nevrátili. V Monte Carle žije ďalší opozičný poslanec a podnikateľ Platformy pre život Hryhorij Surkis a jeho brat Ihor, uviedla Ukrajinska pravda.

11:51 Podľa britského ministerstva obrany je pravdepodobné, že Rusko je stále viac znepokojené výbuchmi na Kryme.

11:15 Z Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu odišli tisíce Židov. Krajinu aj pre obavy z možnej perzekúcie opustil každý ôsmy, napísal server BBC s odkazom na údaje neziskovej Židovskej agentúry, ktorá Židom z celého sveta pomáha s presídlením do Izraela.

10:42 Najmenej dvoch mŕtvych a sedem zranených civilistov si počas uplynulých 24 hodín vyžiadalo ruské ostreľovanie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa teraz vedú najtvrdšie boje, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na tamojšieho gubernátora Pavla Kyrylenka.

10:07 Normalizácia vzťahov s Ruskom môže nastať až potom, čo Moskva stiahne svojich vojakov z Ukrajiny a uzavrie mier "za rozumných podmienok", povedal nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre noviny Dagens Nyheter.

9:44 Ruské jednotky sa snažia útočiť na východe aj juhu Ukrajiny, uvádza ukrajinský generálny štáb. Ruské straty podľa neho presiahli 44-tisíc vojakov.

9:19 Ukrajinský generálny štáb oznámil, že ukrajinské sily odrazili ruskú ofenzívu pri Bilohirke. V aktuálnom hlásení zo stredy ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské sily pokračujú v sústreďovaní svojich síl pri Bachmute a Novopavlivke v Doneckej oblasti. Ruské sily údajne tiež pokračujú v útokoch pri Kramatorsku a Avdijivke a tiež v zlepšovaní ruských pozícií v oblasti.

8:55 Ruské sily vypálili niekoľko rakiet na Odeskú oblasť, informoval Serhij Bratčuk, hovorca správy oblasti, a dodal, že 3 ľudia boli zranení. Pri útoku bolo tiež zničené rekreačné stredisko a niekoľko budov.

8:29 V nasledujúcich dvoch alebo troch mesiacoch môže na Kryme dôjsť k ďalším explóziám, uviedol poradca ukrjainského prezidenta Mychajlo Podoljak.

8:14 Ukrajinskí technici pracujú v Záporožskej jadrovej elektrárni pod hlavňami ruských zbraní a čelia obrovskému tlaku, ale zostávajú, aby zaistili, že nenastane katastrofa podobná havárii v Černobyle. Agentúre Reuters to povedal jeden z pracovníkov najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorú od marca okupuje ruské vojsko a v poslednom čase zažila ostreľovanie, z ktorého sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

7:58 Rusko útočí priamo na Slavjansk a Kramatorsk, uviedol reportér Českého rozhlasu Martin Dorazín.

7:36 Podľa ukrajinskej armády utrpeli ruské sily na juhu Ukrajiny straty na personále a vybavení. Operačné veliteľstvo "Juh" oznámilo, že ukrajinské sily v utorok zabili pätnásť ruských vojakov a zničili protitankovú riadenú strelu a šesť obrnených a vojenských vozidiel.

7:14 Starosta Mykolajiva Oleksandr Sienkevyč oznámil, že v noci na stredu bolo počuť po celom meste výbuchy. Šéf správy Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim tiež informoval o sirénach hlásiacich letecký poplach v celej oblasti.

6:58 V sýrskom prístave Tartús v utorok zakotvila loď s obilím, ktorá ako vôbec prvá vyplávala začiatkom augusta z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov.

6:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretne vo Ľvove na západe krajiny so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na hovorcu OSN Stéphana Dujarrice a Ankaru. Vrcholní predstavitelia sa budú zaoberať dohodami o dodávkach ukrajinského obilia na svetové trhy, ktoré majú pomôcť zmierniť globálnu obilnú krízu a budú diskutovať o možnostiach ukončenia takmer pol roka trvajúcej ruskej invázie na Ukrajine, píše AP.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj v pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok