Zelenskyj: Zámerne sme ľudí nevarovali pred hrozbou invázie, vypukla by panika a dostali by nás za tri dni

TA3 ČTK
16.8.2022 23:01

Ak by Kyjev vopred varoval ukrajinských občanov pred možnosťou ruskej invázie, rozšírila by sa na Ukrajine panika a Rusko by krajinu ovládlo za niekoľko dní, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s denníkom The Washington Post.

Medzinárodní partneri podľa neho síce Ukrajinu s predstihom upozorňovali na potenciálny ruský vpád, konkrétne dáta ale neposkytli.

"Ak by sme to zverejnili... dostali by nás za tri dni," povedal Zelenskyj. Ukrajinské vedenie malo podľa neho pocit, že nie je dobré vyvolávať paniku, ktorá by viedla k úteku ľudí z krajiny. "Keď začala invázia, boli sme takí silní, ako to len išlo. Niektorí ľudia odišli, ale väčšina zostala, bojovala za svoj domov," zdôraznil ukrajinský líder.

Zelenskyj na otázku, či osobne vedel o chystanej plnohodnotnej invázii na Ukrajinu, odpovedal, že nikto netušil, ako presne bude vojna vyzerať. "Ako by tomu niekto mohol uveriť? Že budú (ruskí vojaci) mučiť ľudí a že to je ich cieľ? Nikto neveril, že to bude takto, a nikto to nevedel," povedal.

Keď sa podľa neho Kyjev pýtal zahraničných partnerov na detaily ich varovania, napríklad odkiaľ bude invázia vedená a koľko vojakov sa jej bude zúčastňovať, nedostalo sa mu viac informácií, ako už mal. Zelenskyj tiež kritizoval, že Ukrajina síce dostala varovanie, ale nie zbrane, aby sa na ruský vpád pripravila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok