Chystá sa dokument o Škrtelovi: Nikdy som nebol ten, kto by sa rád pretŕčal

TA3 TASR
16.8.2022 19:46

Približne o rok príde do kín dokumentárny film o Martinovi Škrtelovi. Bývalý kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie ho predstavil v utorok pri príležitosti uvedenia dokumentu Jan Koller: Príbeh obyčajného chlapca o niekdajšom českom útočníkovi. Režisérom oboch filmov je Čech Petr Větrovský, ktorý už má na konte snímku Attila o bojovníkovi MMA Attilovi Véghovi z roku 2020.

Chystá sa dokument o Škrtelovi: Nikdy som nebol ten, kto by sa rád pretŕčal
TASR/Lukáš Grinaj

Tridsaťsedemročný Škrtel ukončil profesionálnu kariéru po uplynulom ročníku. V nedeľu splnil sľub a takmer po dvadsiatich rokoch si obliekol dres rodnej obce Ráztočno, v ktorom aj skóroval.

"Keď už nič, budem mať peknú pamiatku na moju kariéru. Budem môcť ukázať mojim deťom a mojim vnúčatám, čo dedo dokázal vo futbale. Pozerám sa na to aj ako na príbeh chalana z dediny, ktorý keď podriadi svojmu cieľu všetko, tak potom sa mu ten cieľ môže splniť. Verím, že aj mladí futbalisti sa v tom filme nejakým spôsobom nájdu, že to pre nich bude motivácia, ukážka cesty," povedal na tlačovej konferencii bývalý stopér AS Trenčín, Zenitu Petrohrad, FC Liverpool či Basaksehiru Istanbul.

"Verím, že to dopadne dobre a že o ten rok, čo sme si stanovili cieľ, si tu budeme môcť opäť sadnúť a odprezentovať ten film ako dnes Honzov," dodal.

Na film sa teší

Škrtel sa vrátil na slovenské trávniky vlani v lete, poslednú profesionálnu sezónu absolvoval za FC Spartak Trnava. Natáčanie filmu sa začalo počas sezóny 2021/2022, práve na derby proti ŠK Slovan Bratislava, ktoré sa nedohralo pre násilnosti medzi fanúšikmi: "Všetko, čo sa tam objaví, bude dôležité. Kariéra bola dlhá a mala svoje etapy. Na všetko, čo sa odohralo, som patrične hrdý a bude mi záležať, aby to tam odznelo. Je tam dosť vecí zo súčasnosti, návrat na Slovensko, posledný zápas, finále pohára."

"Teším sa na to, bude tam trošku aj kontroverzia, žiaľ, na prvom zápase, kde sa natáčalo, sa stalo to, čo sa stalo. Niekomu to nebude po chuti, ale je to súčasť môjho návratu na Slovensko. Budú sa prelínať lepšie a horšie veci, teraz by som už možno reagoval inak, ale vtedy som to vyhodnotil tak."

Spolupráca s Větrovským

Škrtel vystupuje v dokumente o Kollerovi, aj vďaka tomu sa zrodila spolupráca Větrovským. "Videl som Attilov film. Petr ma oslovil s tým, že Honza by si prial, aby som vystúpil vo filme. V Trnave na štadióne prebehol prvý kontakt, zo začiatku som tomu nebol moc naklonený, asi aj spolupráca so mnou bola ťažšia. Postupom času sa to zlepšilo, prisľúbil som, že môj prístup k filmu sa zlepší. Nikdy som nebol ten, kto by sa rád pretŕčal," uviedol.

"Mal som predtým jednu ponuku na film, vtedy to bolo narýchlo. Keď prišiel s ponukou Petr, vysvetlili sme si, čo do toho čakať," dodal 104-násobný slovenský reprezentant.

Větrovský priznal, že tvorcovia boli v šoku z toho, čo za rok v slovenskom futbale po Škrtelovom boku zažili. Či už išlo o násilnosti na derby alebo o urážky, ktoré si Škrtel vypočul v Bratislave na adresu seba a svojej rodiny.

"Dva roky dozadu som mal v hlave, že by som natočil film o Martinovi, ešte skôr ako o Honzovi. Hralo sa derby Trnava - Bratislava, dovtedy si to mal rozmyslieť. Vzal som kamery, napokon sme ešte museli dávať slovenskej polícii naše zábery. Martin to podľa mňa najprv nebral vážne, čo chápem, lebo pre športovca je najťažšie natáčať počas kariéry. Honzovi sme narušili civilný, Martinovi pracovný život. Potom to už fungovalo, pôjdeme natáčať do Liverpoolu a do Turecka, do konca roka by sme chceli mať všetky zahraničné destinácie, potom budeme strihať," povedal český režisér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok