OĽANO stráca voličov. Za dva roky vlády prišlo o takmer pol milióna hlasov

TA3
16.8.2022 18:44

Najsilnejšie parlamentné hnutie OĽANO nestráca iba koaličného partnera, ale aj svojich voličov. Za dva roky vlády prišlo o takmer pol milióna hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. Z celej situácie by napokon mohol vyťažiť Boris Kollár.

Kým po parlamentných voľbách v roku 2020 slávilo OĽANO nárast o 25 percentn, výsledok je v súčasnoti pod hranicou ôsmich percent. SaS si dvojnásobne polepšila, Boris Kollár poskočil o dve percentá a Za ľudí je už pred dverami Národnej rady. Obyčajným ľuďom podľa sociológa a šéfa agentúry Focus Martina Slosiarika poškodili dva roky riadenia pandémie.

Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu neprispeli ani dlhotrvajúce koaličné spory. Časť voličov OĽANO prešlo na stranu liberálov, Hlasu -SD aj Progresívneho Slovenska. Rozhodne však nepridali Obyčajným.

Vyťažiť by z aktuálnej politickej situácie mohla podľa agentúr Sme rodina. Strategický postoj Borisa Kollára, ktorý sa čiastočne prikláňa ku koalícii i opozícii by sa podľa sociológa mohol pozitívne odzrkadliť aj na výsledkoch prípadných predčasných parlamentných volieb. 

Vyriešenie rozkolu v koalícii je vo finále. A SaS stanovisko nemení. Lídri vládnych strán sa majú k téme vyriešenia koaličnej krízy stretnúť v sobotu. V hre je aj menšinová vláda, ktorá by mohla ísť ruka v ruke s hlasmi extrémistov. Takmer 60 občianskych organizácií vyzvalo premiéra Eduarda Hegera, aby takúto spoluprácu odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok