Nemecko zatiaľ neodstaví jadrové elektrárne, nechá ich v prevádzke aj po konci roka

TA3 ČTK
16.8.2022 17:31

Nemecko kvôli energetickej kríze neodstaví svoje posledné tri jadrové elektrárne a nechá ich zatiaľ v prevádzke aj po konci tohto roku, keď Berlín zastavenie výroby energie z jadra plánoval.

Nemecko jadrová elektráreň 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V utorok to napísal denník The Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na troch nemenovaných nemeckých vládnych predstaviteľov. Ponechanie jadrových elektrární v prevádzke bude pre Nemecko prelomovým rozhodnutím, pretože v krajine až do ruskej invázie na Ukrajinu panovala jasná a široká politická zhoda na odklone od nukleárnej energetiky.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pred týždňom na tlačovej konferencii povedal, že Nemecko zvažuje, či má zmysel ponechať jadrové elektrárne ešte v prevádzke. "Premýšľame tiež, či je zmysluplné a potrebné zachovať o niečo dlhšie v prevádzke naše tri jadrové elektrárne," povedal vtedy. Uviedol tiež, že príslušné rozhodnutie bude urobené rýchlo.

Denník The Wall Street Journal napísal, že rozhodnutie ponechať jadrové elektrárne v prevádzke musí ešte formálne urobiť Scholzov kabinet. Potrebný bude aj súhlas parlamentu, pretože uzavretie reaktorov je vyžadované zákonom.

Hoci môže formálne rozhodnutie trvať aj niekoľko týždňov, vláda je podľa denníka presvedčená, že na uchovanie prevádzky reaktorov boli splnené dve kľúčové podmienky - hroziaci nedostatok plynu a bezpečnosť jadrovej prevádzky. "Reaktory budú bezpečné do 31. decembra a očividne zostanú bezpečné aj po 31. decembri," citoval denník svoj zdroj.

Zachovať zatiaľ chod reaktorov požaduje okrem iného šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz. CDU spoločne so sesterskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU) sú najväčšou opozičnou silou v Nemecku. Ponechať jadrové elektrárne v prevádzke navrhuje aj minister financií a šéf vládnych liberálnych slobodných demokratov (FDP) Christian Lindner.

Ešte v júni sociálny demokrat Scholz odmietal možnosť ponechať reaktory v chode. Minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck z tiež vládnych Zelených krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu nevylúčil debatu o predĺžení prevádzky jadrových elektrární, neskôr ale uviedol, že to nie je cesta vhodná pre Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok