Súd v Nemecku rozhodol. Vodič, ktorý pred Vianocami zabil ľudí na pešej zóne, dostal doživotie

TA3 TASR
16.8.2022 17:16

Nemca uznali v utorok za vinného z vrážd a pokusu o vraždy počas útoku vozidlom SUV v decembri 2020 v meste Trier, keď zabil päť ľudí a vážne zranil vyše desať ďalších osôb.

Súd v Nemecku rozhodol. Vodič, ktorý pred Vianocami zabil ľudí na pešej zóne, dostal doživotie
TASR/DPA

Súd v západonemeckom Trieri, v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, odsúdil 52-ročného muža na doživotné väzenie, ale pobyt mu nariadil v stráženej psychiatrickej klinike. Meno muža nebolo zverejnené vzhľadom na zákon o zachovaní súkromia. Agentúra AFP však uviedla, že ide o Bernda Weimanna.

Podľa nemeckej agentúry DPA sudcovia dospeli k záveru, že muž zámerne kľučkoval autom po pešej zóne, aby zabil alebo zmrzačil čo najviac ľudí nakupujúcich dary pred Vianocami. Medzi usmrtenými obeťami bolo deväťtýždňové bábätko, jeho otec a tri ženy vo veku 25, 52 a 73 rokov. Vážne zranenia utrpelo 18 ľudí.

Odborníci svedčili, že muž trpí paranoidnou schizofréniou a halucináciami, napríklad tou, že vláda proti nemu zosnovala bizarné sprisahanie. Vyšetrovatelia uviedli, že páchateľ žil niekoľko dní pred útokom v požičanom SUV značky Land Rover, ktoré potom použil pri narážaní do chodcov v Trieri. Obžalovaný, vyučený elektroinštalatér, odmietol vypovedať počas súdneho procesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok