Cena elektriny na kľúčovej európskej burze je na historickom maxime, zvýšila sa zhruba o 500 percent

TA3 ČTK
16.8.2022 15:57

Cena kľúčového termínového kontraktu na elektrinu v utorok na energetickej burze European Energy Exchange (EEX) v Lipsku prvýkrát prekročila 500 eur za megawatthodinu. Za posledný rok sa tak zvýšila zhruba o 500 percent, nahor ju tlačí hlavne obmedzovanie dodávok ruského plynu, informovala agentúra Bloomberg.

Elektrické vedenie elektrina ilu 1140px (TASR/KR PZ v Trnave)
TASR/KR PZ v Trnave

Ceny na burze v Lipsku sú pre Európu zásadné. Cena kľúčového kontraktu s dodaním v budúcom roku si v utorok popoludní pripisovala až 11 percent a vyšplhala sa až na 530,5 eura za MWh. Analytici nepredpokladajú, že tlak na rast cien v najbližšej dobe poľaví.

Rast cien energií tlačí v európskych krajinách nahor infláciu a zvyšuje náklady domácností i podnikov. "Čím dlhšie budú tieto ceny rásť, tým viac to pocíti celá ekonomika," uviedol jeden z analytikov poradenskej spoločnosti Oxford Economics. "Rozsah tohto rastu a rozsah tejto krízy nemožno porovnať s ničím v posledných desaťročiach," dodal.

Ceny plynu v Európe sa vyšplhali na najvyššiu úroveň od marca. Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn pre európsky trh vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v podvečer vykazovala zhruba päťpercentný nárast a pohybovala sa nad 230 eurami za MWh. Počas dňa vystúpila až nad 250 eur za MWh, zatiaľ čo pred rokom sa pohybovala pod 30 eurami za MWh.

"Zdanlivo nezadržateľný rast európskych cien zemného plynu pokračoval," uviedli analytici zo spoločnosti Deutsche Bank Research. "Ceny podporuje najnovšie vlna horúčav v Európe, ktorá spôsobuje vysychanie riek a problémy s dopravou palív, čo prehlbuje existujúce energetické problémy tohto kontinentu," dodali.

Situácia okolo dodávok ruského plynu do Európy sa skomplikovala, keď Rusko vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. Na trhu kvôli obmedzeným dodávkam plynu panujú obavy, či Európa dokáže v zime vyrobiť dostatok elektriny. Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom v utorok varovala, že ceny plynu v Európe sa môžu v zime zvýšiť o ďalších 60 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok