Na ruských základniach na Kryme hlásili výbuchy, Moskva ich označila za sabotáž

TA3 TASR
16.8.2022 12:59

Ruské ministerstvo obrany označilo výbuchy vo vojenskom sklade na severe anektovaného ukrajinského polostrova Krym za výsledok sabotáže. Poškodené boli aj civilné objekty, vrátane elektrického vedenia a ďalšieho zariadenia, železnice a radu obytných budov. "Nikto nebol vážne zranený. Prijímajú sa nevyhnutné opatrenia na odstránenie dôsledkov diverzie," dodalo ruské ministerstvo podľa agentúry TASS.

Výbuch munície vo vojenskom sklade pri meste Džankoj na severe Krymu si podľa agentúry TASS vyžiadal evakuáciu obyvateľov neďalekej dediny Majskoje. Ruské ministerstvo obrany označilo explóziu za výsledok sabotáže. Poškodené podľa neho boli aj civilné objekty, vrátane elektrického vedenia a ďalšieho zariadenia, železnice a radu obytných budov. "Nikto nebol vážne zranený. Prijímajú sa nevyhnutné opatrenia na odstránenie dôsledkov explózie," dodalo ruské ministerstvo podľa agentúry TASS.

Šéf proruskej správy Krymu Sergej Aksjonov predtým uviedol, že výbuchy si vyžiadali dvoch zranených medzi civilistami, ale ich životy nie sú v ohrození. Podľa ministra zdravotníctva krymskej vlády Konštantína Skorypského lekári jedného zraneného operovali, pacient je v stredne vážnom stave. Druhý zranený bol po ošetrení prepustený domov. Aksjonov uviedol, že z okolia horiaceho skladu museli evakuovať tri tisícky ľudí. Niektoré domy zhoreli.

Server RBK-Ukrajina upozornil, že letisko Hvardijske (rusky Gvardejskoje) neďaleko Simferopolu sa nachádza niekoľko stoviek kilometrov od frontovej línie. Letisko, patriace ruskému vojenskému námorníctvu, je základňou pre 12 bombardérov Su-24 a 12 bojových lietadiel Su-25, dodal denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na twitter šéfa investigatívneho webu Bellingcat Christa Grozeva.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne úrady informovala aj o explózii, ktorá spôsobila požiar transformačnej stanice v meste Džankoj, ktoré s 38.000 obyvateľmi patrí k väčším mestám na severe Krymu. Nie je jasné, či požiar trafostanice narušil dodávky prúdu v meste. Jeden z exilových vodcov krymských Tatárov Refat Čubarov na sociálnych sieťach napísal, že miestni obyvatelia hlásia "presný zásah do vojenskej jednotky Rusov", a neskôr upresnil, že "zasiahnutý bol muničný sklad" a "výbuchy sú počuť ďaleko".

"Pre pripomenutie: Krym ako normálna krajina je o Čiernom mori, horách, rekreácii a turistike, ale Krym okupovaný Rusmi je o explóziách skladov a vysokom riziku smrti pre votrelcov a zlodeja," napísal na twitteri poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Na adresu výbuchov dodal v narážke na oficiálny ruský cieľ "demilitarizovať" Ukrajinu, že ide o "demilitarizáciu v praxi".

Minulý týždeň výbuch otriasol ruskou leteckou základňou Saky na Kryme. Podľa Moskvy tam explodovala letecká munícia. Kyjev odmietol, že by na základňu zaútočil. Podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Planet Labs, výbuch poškodil lietadlá aj letiskovú infraštruktúru. Ešte 31. júla na veliteľstve ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole zaútočil dron, zranenie utrpelo šesť ľudí.

Ruská redakcia BBC pripomína, že Krym sa po anexii v roku 2014 stal pre Rusko dôležitým symbolom sily. Moskva zdôrazňovala strategický význam polostrova, v štátnej propagande sa Krym stal zdrojom bezpečnosti ruského štátu. Množstvo reportáží o cvičeniach ruských vojsk na Kryme či o streľbách pobrežnej a protivzdušnej obrany vytváralo obrázok dobre bránenej pevnosti. 

Teraz, keď kvôli mobilným telefónom nemožno utajiť explózie v rôznych objektoch v husto osídlených oblastiach, sa ruské úrady snažia čo najmenej vysvetľovať, čo je príčinou výbuchov a požiarov. Je to pochopiteľné: sama možnosť takýchto útokov vrhá tieň na tých, ktorí mali chrániť vojenské objekty v jednom z najlepšie bránených miest Ruska, píše BBC. Odhaduje, že na Kryme pravdepodobne pôsobí organizovaná skupina, ktorá buď dokáže montovať drony schopné vyhadzovať objekty do povetria, alebo také drony dostáva zvonku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok