Škvrna na javorovom liste: Juniorský šampionát poškodil sexuálny škandál kanadských hokejistov

ta3/dp TSN deník.cz CTV
17.8.2022 00:00

Majstrovstvám sveta juniorov do 20 rokov v hokeji chýbajú fanúšikovia a sponzori. Turnaj poškodil aj mesiac august, ktorý je nezvyčajný pre šampionát, ale aj škandál so sexuálnym napadnutím.

Škvrna na javorovom liste: Juniorský šampionát poškodil sexuálny škandál kanadských hokejistov
Twitter/Hockey Canada

Edmonton je mesto plné zúrivých hokejových fanúšikov a juniorský šampionát je v Kanade zvyčajne veľká vec. Ale nie tento rok. Na tomto turnaji je problém s účasťou, to bolo jasné už po prvom dni. Niečo z toho sa dá očakávať pri preloženom turnaji na letné obdobie. Nikto však nečakal také nízke čísla. Údaje o návštevnosti Rogers Place v Edmontone sú od prvého dňa veľmi nízke. Napríklad prvé tri zápasy šampionátu dohromady prilákali len 1 635 fanúšikov. 2 779 fanúšikov na zápase medzi Kanadou a Lotyšskom trochu zvýšilo priemer. Na štyri z prvých šiestich zápasov prišlo menej ako 500 ľudí.

Rogers Place Twitter/MYHockey Rankings

Pre porovnanie

Počas posledných šiestich úplných turnajov majstrovstiev sveta juniorov v rokoch 2015 až 2020 bola priemerná návštevnosť každého zápasu 8 460, čo je takmer 10-krát viac fanúšikov, ako je v súčasnosti priemer turnaja s preloženým termínom na rok 2022. Rogers Place je moderná aréna s kapacitou okolo 18-tisíc divákov.

Čo sa stalo? 

Žena, ktorá tvrdila, že bola sexuálne napadnutá ôsmimi hráčmi z organizácie Canadian Hockey League (CHL), vrátane členov kanadského juniorského tímu, ktorý v roku 2018 na MS do 20 rokov vyhral zlatú medailu, súhlasila so stiahnutím žaloby proti hráčom po dosiahnutí dohody.

K celému incidentu došlo na zraze kanadskej juniorskej reprezentácie, ktorého súčasťou bol aj tradičný večierok organizácie Hockey Canada. Priamo na ňom sa mal jeden z hráčov v bare zoznámiť s mladou ženou, s ktorou následne strávil celý večer a pod vplyvom veľkého množstva alkoholu s ňou tiež odišiel do hotela.

Do izby postupne dorazili aj ďalší spoluhráči a opitú ženu údajne znásilnili. Tá sa okamžite rozhodla ohlásiť prípad polícii a následne podala žalobu na kanadské hokejové organizácie vrátane ôsmich nemenovaných mladíkov. Incident sa mal odohrať v júni v roku 2018. 

Hockey Canada a CHL boli menovaní ako obžalovaní v prípade, rovnako ako osem nemenovaných hráčov CHL „vrátane, ale nie výlučne, členov kanadského juniorského hokejového tímu mužov do 20 rokov“. Hokejisti sú v 18-stranovom vyhlásení identifikovaní menami John Doe 1 až 8. Tvrdenia voči hráčom sa na súde nikdy nepreukázali a nikto z obžalovaných sa k nim nepriznal.

Žalobca, identifikovaný v súdnych záznamoch ako "E.M." požiadal sudcu, aby priznal 3,55 milióna dolárov, vrátane 2 miliónov dolárov za minulé a budúce finančné škody, 1 milión dolárov za odškodné, 300-tisíc dolárov za bolesť a utrpenie a 50-tisíc dolárov za duševný a emocionálny stres.

Akceptovala vyrovnanie

Robert Talach, právnik žalobcu so sídlom v Londýne, potvrdil pre portál TSN, že jeho klient akceptoval vyrovnanie v prípade. Odmietol povedať, či žena v rámci vyrovnania podpísala mlčanlivosť. Žena, ktorá má teraz 24 rokov, vo vyhlásení tiež tvrdila, že organizácia Hockey Canada bola informovaná o údajných útokoch a nevyšetrila a ani nepostihovala zúčastnených hráčov. 

Keď sexuálny kandál obletel svet, dlho sa špekulovalo o rôznych menách z kanadského výberu z roku 2018. Členmi zlatého tímu v tej dobe boli napríklad aj čerstvý víťaz Stanley Cupu Cale Makar, Maxim Comtois či brankár Carter Hart. Hockey Canada prišla o všetky dotácie, ruky preč dali aj všetci hlavní sponzori.

Kanadský tím z roku 2018 Twitter/NHL

Vyjadrila sa aj NHL

„Organizácia National Hockey League bola informovaná o súdnom spore, ktorý sa týkal sexuálnych obvinení podaných proti ôsmim nemenovaným členom kanadského juniorského tímu do 20 rokov z roku 2018. Následne nám bolo poskytnuté vyhlásenie, ktoré obsahuje obvinenia zo správania, ktoré je ohavné aj odsúdeniahodné. Pokúsime sa zistiť základné fakty a v rozsahu, v akom to môže zahŕňať hráčov, ktorí sú teraz v NHL, určíme, aké kroky, ak vôbec nejaké, by boli vhodné. V tejto chvíli nebudeme mať žiadne ďalšie komentáre," uviedla liga na Twitteri.

Padali hlavy

Predseda predstavenstva Hockey Canada odstúpil. Michael Brind’Amour 5. augusta povedal predstavenstvu, že okamžite odstupuje, uviedla v sobotu 6. augusta Hockey Canada vo vyhlásení. Brind'Amour bol zvolený za predsedu predstavenstva v roku 2018.

Nahradila ho Skinnerová

Hockey Canada navrhla právničku Andreu Skinnerovú z Toronta, aby sa stala dočasnou predsedníčkou jej správnej rady. Tento krok prišiel len niekoľko dní po tom, čo 13 kanadských regionálnych hokejových federácií pohrozilo, že prestanú platiť poplatky organizácii Hockey Canada, pretože sú „zhrozené“ nad tým, ako rieši obvinenia zo sexuálnych útokov.

Andrea Skinner Twitter/TSN Hockey

Prípad nebol jediný

V Kanade odštartovalo rozsiahle vyšetrovanie, neskôr sa dokonca prišlo na fungovanie špeciálneho fondu, ktorý organizácia využíva v rámci riešenia podobných sexuálnych sťažností. Hockey Canada tvrdí, že od roku 1989 vyplatila 7,6 milióna dolárov v deviatich vyrovnaniach týkajúcich sa sexuálnych útokov a sexuálneho zneužívania, pričom 6,8 milióna dolárov sa týkalo sériového násilníka Grahama Jamesa. 

Tento údaj nezahŕňa nezverejnenú sumu vyrovnania so ženou, ktorá organizáciu tento rok na jar zažalovala. Hokejový riadiaci orgán bol pod paľbou, odkedy bolo odhalené, že peniaze v jeho multimiliónovom národnom kapitálovom fonde – ktorý bol vyhradený na nepoistené platby – pochádzajú z poplatkov hráčov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok