Skúmali, koľko ľudí by zomrelo od hladu v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom

TA3 TASR
17.8.2022 07:00

Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí. Klimatológovia z Rutgersovej univerzity (USA) v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že dôsledky takéhoto konfliktu by boli katastrofálne pre produkciu potravín.

Skúmali, koľko ľudí by zomrelo od hladu v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom
South Korea Defense Ministry via AP

"Tieto údaje nám hovoria jedno: musíme zabrániť tomu, aby k jadrovej vojne vôbec došlo," uviedol jeden z autorov danej štúdie, profesor Alan Roebuck. Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa toto varovanie prichádza v čase, keď "ľudstvo delí od jadrového vyhladenia už len jedno nedorozumenie, jeden nesprávny odhad". V predmetnej novej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Nature Food sa vypočítalo, koľko sadzí blokujúcich slnko by sa dostalo do atmosféry dôsledkom ohňovej búrky spôsobenej výbuchom jadrových zbraní.

Odborníci uvažovali o šiestich scenároch zahŕňajúcich jadrové arzenály rôznych veľkostí, z ktorých päť vychádzalo z menších konfliktov medzi Indiou a Pakistanom a jeden z vojny medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Aj ten najmenší scenár spôsobil hladomor, pričom celosvetová priemerná kalorická produkcia sa do piatich rokov od konfliktu znížila o sedem percent.

V prípade najväčšieho scenára - pri totálnom jadrovom konflikte - sa celosvetová priemerná produkcia kalórií znížila približne o 90 percent v období troch až štyroch rokov po skončení bojov, tvrdia vedci.

Obrovský pokles úrody by spôsobil, že do dvoch rokov by miliardy ľudí - 75 percent svetovej populácie - zomreli od hladu, informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News. Štúdia využíva "najmodernejšie modely klímy, plodín a rybolovu" na "výpočet toho, ako by sa mohla zmeniť dostupnosť potravín vo svete v prípade rôznych scenárov jadrovej vojny", uvádza výskumný tím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok