Medzi proruskými separatistami sú nezhody. Jednotky Luhanskej ľudovej republiky odmietli pokračovať v bojoch

TA3 ČTK
16.8.2022 08:28

Medzi predstaviteľmi dvoch proruských separatistických útvarov na východe Ukrajiny sa objavujú ďalšie známky rozkolu. Niektoré jednotky samozvanej Luhanskej ľudovej republiky údajne odmietli pokračovať vo vyčerpávajúcich bojoch s ukrajinskou armádou v Doneckej oblasti, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny.

ukrajina_najomne_vrazdy_5.jpg
TA3

Ľudia v Luhanskej ľudovej republike majú dosť vyčerpávajúcich ofenzív za hranicami, ktoré si tamojší separatisti nárokujú. ISW to uviedol s odkazom na video zverejnené v pondelok v ukrajinských médiách, podľa ktorého príslušníci jedného z práporov odmietajú bojovať za Doneckú ľudovú republiku. Vojaci na ňom tvrdia, že s 3. júlom, keď Moskva oznámila dobytie celej ukrajinskej Luhanskej oblasti, ich práca skončila. 

"Vyznenie videa odráža širší trend poklesu úsilia Luhanskej ľudovej republiky pri podpore ruskej vojny na Ukrajine a jej morálky," uvádza ISW. "Tento trend je obzvlášť nebezpečný pre ruské sily, ktoré sa snažia naverbovať čo najviac nových vojakov z Luhanskej oblasti, aby nahradili nedávne straty. Ďalší rozkol vo vnútri Ruskom vedených síl tiež hrozí ďalej znížiť efektivitu ruského vojnového úsilia," dodáva inštitút s tým, že pravosť snímke nebolo zatiaľ možné overiť.

Podobné výzvy však ISW zdokumentoval aj pri predchádzajúcich operáciách doneckých separatistov v Luhanskej, Charkovskej a Chersonskej oblasti. Môže to znamenať, že separatisti možno nie úplne podporujú vojenské plány Kremľa na ďalšiu územnú expanziu na Ukrajine, myslí si americký think-tank.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok