Kosovo zakázalo srbskému prezidentovi návštevu počas Vianoc

TASR, TA3
5.1.2013 10:29

Kosovo zakázalo srbskému prezidentovi Tomislavovi Nikoličovi návštevu Srbov v odtrhnutej republike počas pravoslávnych Vianoc. Informoval o tom v Prištine denník Express, ktorý citoval kosovského vicepremiéra Hajredina Kuciho.

Kosovo zakázalo srbskému prezidentovi návštevu počas Vianoc
SITA

Podpredseda vlády Kuci povedal pre denník, že Nikolič bude môcť uskutočniť návštevu, iba ak Belehrad povolí prištinským predstaviteľom navštíviť Albáncov na juhu Srbska. Nikolič v piatok kritizoval policajnú a súdnu misiu Európskej únie v Kosove (EULEX), pretože nereagovala na jeho žiadosť, aby mohol na Štedrý večer navštíviť pravoslávny srbský kláštor Gračanica.

EULEX však podľa správy tlačovej agentúry DPA uviedla, že nie je v jej právomociach kontrolovať alebo povoľovať návštevy, a odkázala ho na úrady v Kosove. Srbi oslavujú Vianoce 7. januára, pretože ich cirkev sa stále riadi juliánskym kalendárom, ktorý zaostáva oproti modernému gregoriánskemu kalendáru o dva týždne.

Incident okolo vianočnej návštevy odráža napätie medzi Srbmi a väčšinovými Albáncami v Kosove, ktorého vyhlásenie samostatnosti od Belehradu Srbsko neuznalo. Odráža aj napätie medzi Belehradom a Albáncami, ktorí sú dominantným obyvateľstvom v niektorých častiach južného Srbska. Kosovo vyhlásilo nezávislosť pred piatimi rokmi a uznali ho kľúčové západné štáty.

Obe strany rokujú od marca 2011 pod záštitou EÚ s cieľom normalizovať život, narušený týmto sporom.
Vlani v septembri boli rokovania povýšené na úroveň premiérov, predtým prebiehali 18 mesiacov na technickej úrovni. Nedávny pozitívny vývoj však stratil tempo, pretože Nikolič predložil nový plán pre Kosovo - navrhol prakticky úplnú nezávislosť Srbov v ich enkláve na severe Kosova. Kosovskí predstavitelia návrh odmietli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok