Džihádisti napojení na al-Káidu tvrdia, že v Mali zabili štyroch žoldnierov z Vagnerovej skupiny

TA3 TASR
16.8.2022 07:52

Džihádistická skupina napojená na sieť al-Káida tvrdí, že počas operácie v strednej časti severoafrického štátu Mali zabila štyroch žoldnierov ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny. Podľa agentúry AFP o tom informovala organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Jemen výbuch al-kaida
SITA

Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá je hlavnou džihádistickou skupinou v oblasti afrického Sahelu, deklarovala, že minulú sobotu v regióne Bandiagara v strednej časti Mali prepadla skupinu "vagnerovcov", ktorí sa na motocykloch presúvali z dediny Djallo smerom do hôr. O život pritom prišli štyria príslušníci Vagnerovej skupiny. Zvyšok skupiny utiekol, uvádza sa vo vyhlásení GSIM.

Fakt, že došlo k takémuto incidentu, potvrdili pre AFP dvaja miestni predstavitelia, zatiaľ čo jeden ďalší – vysoký činiteľ malijskej armády – ho odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť.
Rusko sa stalo blízkym spojencom malijskej vládnucej junty, ktorá bojuje proti džihádistickému povstaniu.


V Mali tak pôsobia príslušníci ruských polovojenských jednotiek, ktorých Bamako označuje za vojenských inštruktorov, ale západné krajiny za žoldnierov vyslaných na to, aby podporili obkľúčené malijské ozbrojené sily. Nasadenie vagnerovcov v Mali bolo kľúčovým faktorom, ktorý primal Francúzsko – bývalú koloniálnu mocnosť a tradičného spojenca Mali –, aby z tejto africkej krajiny stiahlo jednotky svojej armády. Ich odsun sa zavŕšil v pondelok.

GSIM, ktorej vplyv v teréne stále narastá, zahŕňa nespočetné množstvo džihádistických skupín. Pôsobí najmä v Mali a v susednej Burkine Faso. Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktných zónach vo svete. Vagnerovci bývajú spájaní s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardárom Jevgenijom Prigožinom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok