Slovensko sa navždy rozlúčilo s kardinálom Tomkom, zbohom mu dali tisíce veriacich i prezidentka

TA3 TASR
16.8.2022 07:08

V košickom Dóme sv. Alžbety sa v utorok navždy rozlúčili s kardinálom Jozefom Tomkom. Do chrámu bolo možné vstúpiť a uctiť si jeho ostatky, po čom nasledovala omša s pohrebnými obradmi. Kardinál Tomko zomrel 8. augusta vo svojom byte v Ríme vo veku 98 rokov. Bol najstarším členom kolégia kardinálov. Udalosti okolo poslednej rozlúčky sme s vami sledovali online.

Slovensko sa navždy rozlúčilo s kardinálom Tomkom, zbohom mu dali tisíce veriacich i prezidentka
TASR – Milan Kapusta

Online z pohrebu kardinála Tomka sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň. 

18:35 Pohrebu kardinála Tomka sme sa venovali aj v Hlavných správach na ta3:

15:58 Primátor mesta Michalovce sa spolu so zástupkyňou Jamou Cibereovou zúčastnili poslednej rozlúčky s kardinálom Jozefom Tomkom, kde aj odovzdali smútočný veniec za mesto. 

15:21 Bolo správne, že pohreb zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka mal viacero zastavení. Na utorkovom brífingu po pohrebnej svätej omši to povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. 

15:19 Pozostatky zosnulého kardinála Jozefa Tomka sú už uložené v krypte Dómu svätej Alžbety v Košiciach. Píšu Katolícke noviny. 

Krypta Dómu svätej Alžbety v Košiciach Facebook/Katolícke noviny

15:17 Slovensko podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej úmrtím kardinála Jozefa Tomka stráca charizmatického človeka, významnú duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa katolíckej cirkvi. "Zapísal sa do dejín ako Slovák s doteraz najvyšším postavením vo vatikánskej cirkevnej hierarchii. Ale zároveň je zapísaný v našich srdciach ako ten, kto nám dodával optimizmus a nádej," uviedla hlava štátu v príhovore počas utorkového pohrebu slovenského kardinála v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. 

Konštatovala, že Tomko vkladal do viery srdce a dával jej skutočný ľudský rozmer. "Považoval za jej poslanie ľudí posilňovať a zbližovať. Viera v jeho chápaní vychádzala predovšetkým z dôvery a lásky – a bolo v nej miesto aj pre ateistov či stúpencov iných náboženstiev. Potvrdzujú to aj jeho slová: 'Ekumenizmus je pre nás veriacich povinnosť viery. Je prianím Ježiša Krista, aby všetci jedno boli'," uviedla.

15:10 MInister práce Milan Krajniak poďakoval kardinálovi Tomkovi na sociálnej sieti.

15:07 "Široká účasť predstaviteľov verejného, spoločenského, politického či akademického života a tisícok ľudí zo Slovenska i zahraničia je dôkazom, že otec kardinál - náš rodák z okresu Humenné - si veľkým celoživotným dielom získal srdcia obrovského zástupu ľudí," napísal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský na Facebooku.

15:03 Na poslednú rozlúčku s kardinálom Jozefom Tomkom prišli do Košíc stovky veriacich. 

Posledné zbohom kardinálovi dala aj sestra Paula, ktorá bola pri ňom do jeho posledných chvíľ:

14:51 Pozrite si poďakovanie košického arcibiskupa Mons. Bernarda Bobera po pohrebe kardinála Tomka v Košiciach. 

14:32 Pozrite sa, ako to vyzeralo priamo na lúčení sa s kardinálom Jozefom Tomkom.

14:06 "Chcem vyjadriť jeho príbuzným, vám, kňazskému zboru a všetkým veriacim svoju blízkosť a svoju sústrasť so žiaľom, ktorý zasiahol celé cirkevné spoločenstvo a slovenský národ. Pri spomienke na tohto váženého a múdreho brata, ktorý s oporou v hlbokej viere a s prezieravým pohľadom slúžil s pokorou a sebazriekaním evanjeliu a cirkvi, myslím s vďačnosťou na jeho dlhú a plodnú prácu v rámci Svätej stolice ako usilovného a rozvážneho spolupracovníka mojich predchodcov," prečítal telegram od pápeža Frantíška počas pohrebu v katedrále chargé d'affaires Apoštolskej nunciatúry na Slovensku Andrij Yevchuk.

13:59 V Košiciach po skončení pohrebu, začalo silno pršať.

13:53 Zhrnutie celého obradu kardinála Jozefa Tomka nájdete tu.

13:41 Podľa cirkevných údajov sa osobne prišlo rozlúčiť s kardinálom Tomkom okolo päťtisíc veriacich.

13:38 Po skončení pohrebu príde do Dómu sv. Alžbety v Košiciach pohrebná služba, ktorá uloží kardinálove pozostatky do krypty, kde budú zamurované a zapečatené, informoval hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian. Krypta bude v dohľadnej budúcnosti prístupná verejnosti.

13:26 Celé vyjadrenie pápeža Františka si môžete prečítať tu.

13:18 Pohreb kardinála Tomka sa schyľuje ku koncu. Slovensko sa rozlúčilo s kardinálom Jozefom Tomkom. 

13:01 Prebieha ukladanie tela kardinála Jozefa Tomka do eucharistickej kaplnky. Do krypty pod hlavným oltárom budú pozostatky pochované až po obradoch.

12:48 “Dnes do útrob tejto katedrály, priamo pod jej srdce, pod hlavný oltár uložíme telesné pozostatky nášho milovaného kardinála. Lebo toto je miesto, ktoré miloval, a s ktorým ho celý život spájalo puto vďačnosti,“ povedal Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup.

12:41 “Jeho práca v ďalekej cudzine prinášala ovocie, a my rodáci, sme boli na neho právom hrdí. Ba priam sme rástli, keď zvony oznamovali, že naša skromná obec dala svetu kardinála,“ povedal starosta obce Hudavské, rodné miesto kardinála Tomka, Peter Hudák.

12:35 “Je zapísaný v našich srdciach ako ten, kto nám dodával optimizmus a nádej,“ povedala v Dóme svätej Alžbety prezidentka Čaputová. “Napriek vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane,“ dodala.

12:31 Ako prvá sa prihovorila prezidentka Čaputová. "Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame srdcu blízkeho človeka, ktorý bol súčasťou našich myšlienok a našej viery," povedala.

12:22 Prečítajte si celú homíliu emeritného pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duku.

12:13 Z pohrebu kardinála Jozefa Tomka by si všetci ľudia, veriaci aj neveriaci, mali odniesť nádej, s akou sa on celý život angažoval pri snahe zlepšiť svet okolo seba. Povedala to poslankyňa Národnej rady SR za OĽANO a splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská. 

11:57 “Sám by som chcel poďakovať za všetky stretnutia, za jeho otcovské a veľmi hlboké rady a ponaučenia. A dovolím si povedať za jeho priateľstvo,“ povedal emeritný arcibiskup Dominik Duka.

11:46 Na kardinála Jozefa Tomka pre ta3 spomínal aj jeden z aktivistov vtedajšej podzemnej cirkvi František Mikloško. 

11:42 S kardinálom Tomkom sa ľúči emeritný arcibiskup Dominik Duka. "Lúčime sa s kardinálom rímskej cirkvi, ktorý počas svojho života zohrával nie len slovenskú úlohu. Bol oporou našej církvi v bývalom Československu,“ povedal arcibiskup. Pripomenul, že Tomko zastával úrad nazývaný aj červený pápež.

11:30 Priestor pred katedrálou je poloplný. Účastníci, ktorí sa nedostali dovnútra, sledujú obrad na spomínanej veľkoplošnej obrazovke. Nachádza sa na námestí pred Urbanovou vežou.

11:21 Začal sa pohreb kardinála Tomka. V sprievode je aj bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Ako sme napísali, pohrebnú svätú omšu celebruje kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka z Prahy. Svätá omša je v latinskom a slovenskom jazyku.

11:14 “Môj vzťah k otcovi kardinálovi bol v prvom rade veľmi priateľský“ povedala pre ta3 sestra Paula, ktorá bola pri kardinálovi v jeho posledných chvíľach. “Bol pre mňa druhým otcom, ktorý mal na mňa vždy čas,“ dodala sestra.

11:09 Pozrite si priamy prenos pohrebnej svätej omše za zosnulého kardinála Jozefa Tomka.

10:57 Na pohreb už prišli prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a aj ministri Matovič, Mikulec a Krajniak.

10:36 V dóme sú už aj primátor Košíc Jaroslav Polaček a bývalý prezident Andrej Kiska. Na pohreb sa dostavil aj košický župan Rastislav Trnka a jeho prešovský kolega Milan Majerský i jeho manželka, europoslankyňa Miriam Lexmann. Prišli aj viacerí poslanci mesta Košice i košického kraja.

10:27 Košická arcidiecéza očakáva na pohrebe 35 biskupov zo Slovenska, Maďarska, Čiech i Moravy, Poľska a Ukrajiny. Zúčastní sa aj 350 kňazov a zasvätených a približne 80 rehoľných sestier. Do služby sa zapojilo až 50 dobrovoľníkov a na pohreb sa akreditovalo 80 novinárov.

10:18 Do katedrály prišiel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč, s úsmevom mával veriacim. Arcibiskup je rovesníkom zosnulého kardinála.

10:05 Mesto Košice očakáva na pohrebe tisíce veriacich. V deň pohrebu budú poslednýkrát vystavené pozostatky kardinála Tomka

9:48 Mesto kvôli pohrebu vyplo aj neďalekú spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v centre Košíc.

9:33 Veriaci sa zhromažďujú pred zavretou katedrálou. Je prístupný program slávnostnej pohrebnej omše, schádzajú sa aj cirkevní hodnostári.

9:12 Dóm sv. Alžbety bol o 9.00 hod. pre verejnosť zatvorený. Organizátori ďalších veriacich otáčajú pri hlavnom vstupe.

9:09 Na rozlúčku sa pripravila aj polícia v Košiciach.

9:00 Bol vtipný, dokázal rozprávať do nočných hodín, spomína na Tomka košický arcibiskup Bernard Bober. Štúdio ta3 s arcibiskupom Košickej arcidiecézy nájdete aj v archíve ta3.

8:51 Pre tých, ktorí sa nedostanú do katedrály, bude na námestí pred Urbanovou vežou pripravená veľkoplošná obrazovka a priamy prenos z pohrebnej svätej omše.

8:45 "Košice sú pripravené na najväčší smútočný obrad v novodobej histórii mesta," píše metropola východu na svojom Facebooku.

8:41 Autobusy, ktoré prichádzajú do Košíc môžu cestujúcich vyložiť priamo na Autobusovej stanici. Od stanici je to do katedrály pešo 10 minút. Pre osobné automobily je pripravené parkovanie pri Steel Aréne. 

8:30 Pohreb podobných rozmerov v Košiciach ešte nebol. "Posledný pohreb biskupa v košickej katedrále bol v roku 1962. Vtedy tu pochovali biskupa Jozefa Čárskeho. Práve biskup Čársky v roku 1945 poslal mladého seminaristu Jozefa Tomka na štúdium do Ríma," uvádza KBS na svojom webe.

8:03 Košice sa pripravujú na poslednú rozlúčku s kardinálom Jozefom Tomkom, pohrebné obrady budú v Katedrále sv. Alžbety.

V Košiciach sa rozlúčia s kardinálom Jozefom Tomkom TK KBS / Radovan Pavlík

7:58 Tomko bude pochovaný v krypte pod hlavným oltárom v Katedrále sv. Alžbety. Bolo to jeho osobné želanie, ktoré uviedol na svoje 82. narodeniny. V roku 2006 to uviedol aj v osobnom liste adresovanom vtedajšiemu arcibiskupovi Košickej arcidiecézy Alojzovi Tkáčovi.

7:44 Rozlúčiť sa s Tomkom prídu traja kardináli. Hlavným celebrantom pohrebnej svätej omše bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Zúčastnia sa aj bývalý osobný tajomník Jána Pavla II., emeritný krakovský arcibiskup a kardinál Stanisław Dziwisz a ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő.

7:38 Pozrite si krátku biografiu od Konferencie biskupov Slovenska.

7:30 Zatiaľ potvrdili účasť: prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda vlády SR Eduard Heger, predseda NR SR Boris Kollár a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

7:15 Program na deň:
07.00 h - vystavenie ostatkov k osobnému ucteniu v tichej modlitbe
09.00 h - modlitba posvätného ruženca
10.30 h - ukončenie vstupu do katedrály pre verejnosť
11.00 h - pohrebná svätá omša, hlavný celebrant kardinál Dominik Duka, emeritný pražský arcibiskup

7:05 Vystavenie ostatkov v katedrále slúži k osobnému ucteniu v tichej modlitbe.

7:00 V utorok bude možné do katedrály vstúpiť a uctiť si ostatky kardinála od 7.00 do 9.00 h. Omša s pohrebnými obradmi sa v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach uskutoční o 11.00 h. 

6:55 Slovensko sa v utorok navždy rozlúči s posledným slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Štáb ta3 bude pri tom, udalosti okolo poslednej rozlúčky v Košiciach s vami sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok