Míting hnutia Fatah v Gaze si vyžiadal jednu obeť a viac ako 50 zranených

TASR
5.1.2013 10:13

Piatkový veľký politický míting palestínskeho hnutia Fatah v meste Gaza museli organizátori v polovici zrušiť kvôli zraneniu najmenej 20 ľudí a potýčkam medzi prívržencami rozličných frakcií hnutia Fatah. Ako spresnila agentúra Reuters, k zraneniam došlo počas tlačenice v dave, ktorú organizátori nezvládli.

Míting hnutia Fatah v Gaze si vyžiadal jednu obeť a viac ako 50 zranených
SITA

Išlo o prvý politický míting Fatahu v Gaze, odkedy ju v roku 2007 ovládli radikáli z Hamasu. Podľa vyhlásenia Fatahu bola vysoká účasť tisícov ľudí jasným dôkazom toho, že obyvatelia pobrežnej enklávy stoja za palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Počet zranených stúpol na najmenej 55 po tom, ako sa už po rozpustení mítingu zrútila časť pódia. Podľa očitých svedkov aj tam došlo k potýčkam medzi účastníkmi mítingu, z ktorých mnohí boli vyzbrojení nožmi. Ako spresnila agentúra Reuters, stav troch zranených je kritický.

Míting hnutia Fatah a následný naplánovaný pochod ulicami Gazy si vyžiadal aj jeden ľudský život, keď 23-ročný aktivista Fatahu zomrel po zásahu elektrickým prúdom, keď sa pokúšali zavesiť zástavu hnutia na stožiar s vysokým napätím.

Podľa agentúry DPA masová manifestácia v Gaze mala byť signálom zlepšovania vzťahov medzi islamistami z Hamasu a Abbásovým Fatahom, ktorý vládne v Izraelom okupovanom Predjordánsku. Na zhromaždení konanom pri príležitosti výročia založenia Fatahu sa zúčastnili viacerí poprední predstavitelia hnutia, vrátane blízkych spolupracovníkov prezidenta Abbása. Samotný prezident sa k účastníkom prihovoril prostredníctvom televízie a prisľúbil skoré obnovenie jednoty medzi Palestínčanmi.

Spory medzi palestínskymi politickými frakciami sa nedarí urovnať napriek opakovaným rozhovorom sprostredkovaným egyptskými vyjednávačmi. Izraelský útok na Gazu v novembri minulého roku však prehĺbil solidaritu medzi obyvateľmi rozdelených palestínskych území a zmiernil aj nepriateľstvo medzi ich politickými elitami.

gypt chce opäť pozvať obe palestínske strany k rokovaciemu stolu v najbližších týždňoch. K zblíženiu Hamasu s Fatahom prispelo aj dlhodobé zablokovanie mierových rokovaní s Izraelom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok