Prvú prezidentskú debatu vyhral Zeman

TASR
5.1.2013 19:31

Prvý priamy televízny duel Jana Fischera a Miloša Zemana, ktorí sú podľa prieskumov favoritmi v budúcotýždňových českých prezidentských voľbách, ponúkla v piatok televízia Prima. Zeman vyčítal Fischerovi, že zatajil členstvo v KSČ, keď sa uchádzal o vedenie štatistického úradu, Fischer Zemanovi to, že sa vracia do politiky. Americký novinár Eric Best obidvoch vyskúšal z angličtiny aj ruštiny. Angličtinu zvládli obaja, ruštinu lepšie Zeman, napísala česká spravodajská stránka iDNES.cz.

Prvú prezidentskú debatu vyhral Zeman
ČTK

Program sa za prítomnosti divákov nakrúcal v piatok odpoludnia v Rockopere v pražskej štvrti Holešovice a televízia ho odvysielala večer zo záznamu. "Idem s programom, ako vrátiť do českej politiky slušnosť," vyhlásil bývalý premiér Fischer v úvode programu. Mal prvé slovo, pretože Zeman povedal, že nepozná hru kameň, nožnice, papier, a dal Fischerovi prednosť.

Na Fischera potom reagoval slovami, že treba konkrétne uviesť, ako chce slušnosť do politiky vrátiť. "Ak sme toto nepovedali, nepovedali sme nič," vyhlásil. Obom kandidátom mali v diskusii pomôcť ich deti: Zemanovi dcéra Kateřina, Fischerovi syn Jan. Pri záverečnom hodnotení v celom meraní vyhral pomerom 118 ku 96 decibelov Fischer. K tomu mu Zeman s úsmevom zablahoželal a vyhlásil, že verí, že pri samotných prezidentských voľbách to dopadne práve naopak.

Zeman sa vyznal k obdivu voči "železnej lady", bývalej britskej premiérke Margaret Thatcherovej. Fischer zasa zdôraznil, že aj keď sa na jeho nominácii na post premiéra zhodli Mirek Topolánek a Jiří Paroubek, ktorí ho spoločne za predsedu úradníckej vlády vybrali, necítil sa ako ich "bábka".

Kardiochirurg Jan Pirk, ktorého si na pomoc priviedol Fischer, vyčítal Zemanovi nejasné financovanie jeho kampane. "My nemáme pána Chrenka..." bránil sa Zeman protiútokom a narážal tým na kľúčového sponzora Jana Fischera, ktorý prispel na jeho kampaň už 14 miliónmi českých korún.

Prezidentskí kandidáti väčšinou rozprávali skôr k moderátorovi ako jeden k druhému. Publikum, v ktorom boli priaznivci oboch politikov, mohlo svoje sympatie vyjadriť potleskom či pokrikmi. Reakcie sledovali "potleskomery", ktoré merali decibely.

Nástupcu Václava Klausa na Hrade si začnú českí občania vyberať 11. a 12. januára. Pôjde o prvé priame prezidentské voľby v Českej republike. Okrem Zemana a Fischera sa o priazeň voličov uchádzajú tiež predseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg, podpredseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS a senátor Jiří Dienstbier z ČSSD, europoslankyňa za KDU-ČSL Zuzana Roithová, šéfka neparlamentnej Suverenity Jana Bobošíková, hudobník Vladimír Franz a herečka Táňa Fischerová, doplnil v správe web iDNES.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok