Voľby by vyhral Hlas, SaS by skončila tretia. Druhý model ukazuje, že šancu vyhrať má i Smer

ta3/hm
15.8.2022 15:00

Voľby by začiatkom augusta vyhral Hlas-SD, za ním by skončil Smer-SD a tretia by bola strana Sloboda a Solidarita. Ukázal to klasický volebný model prieskumnej agentúry Ipsos, ktorý zverejnil Denník N.

Lokácie
TA3 / David Duducz

Agentúra sa pozrela aj na volebný model, ktorý by rátal len s ľuďmi, ktorí by boli rozhodnutí ísť voliť. Prvý by v tomto prípade skončil Smer. Hlas by s miernym rozdielom skončil druhý.

Klasický model

Ipsos realizovala prieskum pre Denník N v termíne od 29. júla do 8. augusta 2022 cez internetový dotazník. V prípade klasického modelu volebnej podpory by Hlas Petra Pellegriniho skončil so ziskom 17,2 % prvý, druhý Smer-SD by mal 15,5 %, strana Richard Sulíka SaS by skončila tretia s 12,2 percentami.

Na štvrtej priečke by podľa zverejnených dát skončilo hnutie Progresívne Slovensko s 11,4 percentami. OĽANO Igora Matoviča by skončilo so ziskom 7,8 percenta, Republika Milana Uhríka by získala len o pol percenta menej, teda 7,3 %. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára s 6,4 percentami aj KDH s 6,3 percentami.

Rozhodnutí voliť

Prieskumná agentúra pripravila aj verziu, ktorá ráta len s voličmi rozhodnutými ísť voliť. Poradie strán sa v tomto prípade mierne zmenilo. Voľby by podľa výsledkov vyhral Smer s 15,9 %, druhý by skončil Hlas s 15,8 % a tretia SaS s 12,8 %. Štvrtí by skončili progresívci s 11,8 %. Zhodne po osem percent by získali Matovičovo OĽANO a hnutie Republika. KDH by skončilo s 6,8 percentami a Sme rodina s 6,1 percentami. Pred bránami parlamentu by skončili strany Za ľudí, ĽSNS, SNS a Aliancia.

Vzhľadom na model, ktorý ráta len s respondenti rozhodnutými ísť voliť, výsledky hovoria, že voliči Smeru sú v porovnaní so sympatizantmi Hlasu rozhodnutejší ísť voliť. Podľa interpretácií denníka, by Smeru preto hrala do karát nižšia volebná účasť. Ako uviedol riaditeľ Ipsosu Jakub Hankovský, výsledky vychádzajú z volebnej účasti 69 percent.

Pozrite si aj nedeľnú reláciu V politike, v ktorej boli hosťami Boris Kollár a Robert Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok