FOTO: Rok po drastickom obsadení Kábulu. Taliban uvrhol Afganistan do doby kamennej

TA3 TASR
15.8.2022 15:25

Prívrženci fundamentalistického hnutia Taliban si v pondelok pripomenuli rok od obsadenia afganského hlavného mesta Kábul. Išlo o rýchly útok, ktorý vyvolal útek Západom podporovaných afganských lídrov a v Afganistane viedol k otrasom v ekonomike, k potláčaniu práv žien a zhoršeniu humanitárnej krízy.

"Nech žije islam!"

Úrady zatiaľ neoznámili nijakú oficiálnu oslavu pri príležitosti výročia obsadenia Kábulu. Štátna televízia však uviedla, že v pondelok odvysiela špeciálny program. Taliban pritom 15. august vyhlásil za štátny sviatok. Medzičasom už toto výročie oslavovali v uliciach Kábulu bojovníci a prívrženci Talibanu, niektorí s puškami alebo bielymi zástavami svojho hnutia. Dobytie mesta si pripomínali pochodmi a zhromaždeniami v menších skupinách. Jedna z nich pri budove bývalého veľvyslanectva USA skandovala: "Nech žije islam!" a "Smrť Amerike!".

Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní v predvečer výročia v rozhovore pre americkú spravodajskú televíziu CNN obhajoval svoje rozhodnutie utiecť z Afganistanu, keď povedal, že "nechcel dopriať Talibanu a jeho podporovateľom to potešenie z ďalšieho ponižovania afganského prezidenta." Dodal, že ho vtedajší minister obrany informoval, že Kábul nemožno ubrániť.

Oslava Talibanu AP Photo/Ebrahim Noroozi

Mier a ľudské práva v Afganistane

Osobitný vyslanec Európskej únie pre Afganistan Tomas Niklasson v súvislosti s výročím uviedol, že EÚ je naďalej oddaná afganskému ľudu a "stabilite, prosperite a udržateľnému mieru v Afganistane a regióne". "To si bude vyžadovať inkluzívny politický proces s plnou, rovnocennou a zmysluplnou účasťou všetkých Afgancov a Afganiek a rešpektovanie ľudských práv," napísal Niklasson.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zasa uviedla, že zodpovednosť medzinárodného spoločenstva voči Afganistanu zostáva aj po stiahnutí jednotiek organizácie NATO z tejto krajiny. "Režim, ktorý pošliapava ľudské práva, nemožno za žiadnych okolností uznať," upozornila nemecká ministerka vo svojom vyhlásení. "Na ľudí v Afganistane (však) nesmieme zabúdať ani rok po prevzatí moci Talibanom," pripomenula. 

Rok po dramatickom obsadení Kábulu sa v Afganistane veľa zmenilo, konštatuje vo svojej správe agentúra AFP. Bývalí povstalci sa snažia vládnuť a zostávajú v medzinárodnej izolácii. Hospodársky pokles priviedol ďalšie milióny Afgancov do chudoby a dokonca hladu – aj pre to, že prílev zahraničnej pomoci sa spomalil na minimum. Podľa AFP sa zdá, že vo vláde vedenej Talibanom, ktorý zaviedol prísne obmedzenia v prístupe k vzdelaniu a zamestnaniu pre dievčatá a ženy, majú napriek pôvodným sľubom silné slovo zástancovia tzv. tvrdej línie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok