Irán odpovedal na návrh EÚ na oživenie jadrovej dohody, podrobnosti nie sú známe

TA3 ČTK
15.8.2022 13:27

Irán odpovedal na "finálny" návrh na oživenie jadrovej dohody z roku 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami, ktorý predložila Európska únia. Podľa agentúry Reuters to v pondelok bez bližších podrobností uviedol nemenovaný predstaviteľ Únie. Iránsky minister zahraničný Hosejn Amírabdolláhján predtým vyzval Spojené štáty, aby prejavili flexibilitu.

Teherán počas dňa oznámil, že na návrh EÚ odpovie do dnešnej polnoci. Podľa Reuters únijný činiteľ neposkytol žiadne informácie ohľadom obsahu iránskej odpovede.

"Nechceme dosiahnuť dohodu, ktorú sa po 40 dňoch, dvoch alebo troch mesiacoch nepodarí realizovať... povedali sme im, že by mali naše červené línie rešpektovať," uviedol Amírabdolláhján "Konkrétne sa jedná o tri otázky... Ak tieto tri otázky vyriešime, môžeme dosiahnuť dohodu. Ak sa však pakt nepodarí oživiť, nebude to znamenať koniec sveta," dodal.

Minister tiež poznamenal, že nadchádzajúce dni budú veľmi dôležité. "Budeme potrebovať ďalšie rozhovory, pokiaľ Washington neprejaví flexibilitu pri riešení zostávajúcich otázok... Rovnako ako Washington máme aj my svoj plán B, pokiaľ rozhovory zlyhajú," uviedol šéf iránskej diplomacie.

Dohodu nazvanú Spoločný všeobecný akčný plán (JCPOA) v roku 2015 s Iránom uzavreli Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko. Jej súčasťou bolo zmiernenie protiiránskych sankcií výmenou za obmedzenie jadrových ambícií Teheránu a záruky, že Irán nebude vyvíjať jadrové zbrane. Americký prezident Donald Trump ale v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpil a sankcie proti Iránu obnovil. 

Teherán záväzky plynúce z JCPOA nedodržiava od roku 2019. Nepriame rokovania medzi Iránom a USA o obnove medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe vo Viedni sa skončili 8. augusta. Iránski diplomati vtedy dostali od zástupcov EÚ konečný návrh na obnovu dohody. USA uviedli, že sú ochotné únijný návrh prijať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok