Prestrelka medzi OĽANO a SaS pokračuje: Sulík dal súhlas na hlasovanie s opozíciou, tvrdí hnutie

ta3/jm ta3/dp
15.8.2022 10:21

Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič odštartoval nový týždeň statusom na sociálnej sieti Facebook. Uvádza v ňom, že strana SaS podľa neho povalí 1. septembra tretiu protikorupčnú vládu. Hnutie tvrdí, že nenastala situácia, kedy by akékoľvek uplatnené veto strany SaS nebolo akceptované koalíciou. Liberáli odmietajú tvrdenia, že by mohli použiť veto pri spolupráci s opozíciou.

"Nie som optimista, ale SaS 1. septembra povalí už tretiu protikorupčnú vládu v rade. Môžeme dúfať, môžeme ich prosiť, môžeme vyzývať, nič nepomôže, aj tak rozhodne jeden človek ako vždy doteraz. Prebehli tri veľké čistky a tak to, čo tam bolo kritické už nie je," uviedol minister Matovič v statuse, v ktorom na úvod vyčíslil trvanie vlád Ivety Radičovej, svojej a premiéra Eduarda Hegera.

Ako ďalej uviedol, očakáva rovnaký scenár ako pred rokmi. Je mu zároveň ľúto, keď si predstaví, kde mohlo Slovensko byť, ak by nemuseli znášať hrozby povalenia vlády.

Matovič zverejnil stanovisko hnutia

OĽANO v stanovisku píše, že hnutie veľmi mrzí "zavádzanie zo strany SaS"

"Tvrdenie, že predseda SaS nevetoval prorodinný balíček preto, lebo sa obával, že nebude veto SaS akceptované, je úsmevné," napísal Matovič na sociálnej sieti. 

Hnutie tvrdí, že nenastala situácia, kedy by akékoľvek uplatnené veto strany SaS nebolo akceptované koalíciou.  "Vedenie SaS sa predtým nikdy ani len nepokúsilo vetovať proces, obsah a ani rokovanie s opozíciou pri tomto zákone. Práve naopak, SaS ústami priamo predsedu Richarda Sulíka na koaličnej rade dala súhlas na rokovanie s opozíciou," dodal. 

Zverejnil aj údajný výrok Sulíka

„My vám to nepodporíme, ale ak chcete, presaďte si to s opozíciou a my ako gesto dobrej vôle to nebudeme považovať za porušenie koaličnej zmluvy,“ mal podľa stanoviska povedať šéf liberálov Richard Sulík.  

SaS tvrdenia o vete odmieta

SaS uviedla v stanovisku, že argument hnutia OĽANO o tom, že ich spoluprácu s "fašistami" pri prelamovaní veta prezidentky mohli vetovať, považuje za nepravdivú a zavádzajúcu.

„Bol to práve Igor Matovič, ktorý nielen na koaličných radách, ale aj mediálne tvrdil, že jeho nespravodlivý a miestami škodlivý miliardový nápad nemôžeme vetovať, pretože je v súlade s Programovým vyhlásením vlády," uviedli liberáli. 

Podľa strany koaliční partneri uznali len ich veto na vyššie dane. Igor Matovič sa mal priznať, že rokoval s poslancami z kotlebovej ĽSNS, a to považovali za prekročenie hranice. 

"Spolu so stranou Za ľudí sme apelovali, aby neprelamoval veto prezidentky s fašistami. Ani strana SaS a ani strana Za ľudí v tejto chvíli nevedeli vetovať spoluprácu OĽaNO s ĽSNS. Igor Matovič bol varovaný, že takáto spolupráca so sebou prinesie následky," dodali.  

Nejde o osobný spor

„Ak by išlo o osobný spor, tak z vlády odídem už vtedy, keď ma Igor Matovič nazval idiotom. Napriek všetkým urážkam a klamstvám, na ktoré už vyše roka nereagujem a nad ktorými som sa povzniesol, som navrhol Igorovi Matovičovi ešte minulý rok zakopať vojnovú sekeru. Ponúkol som mu spoluprácu a uistil som ho, že môže rátať s plnou podporou poslaneckého klubu. To platilo aj v prípade veľkej investície Volva na Slovensku, keď som mu navrhol, aby so mnou išiel do Göteborgu a následne sa zúčastnil na tlačovej besede. To všetko boli kroky na to, aby sa naše vzťahy znormánili. Toto by predsa nerobil niekto, kto by mal s tým druhým osobný spor,“ priblížil predseda SaS Richard Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok