Bodnutý spisovateľ si podľa Iránu môže za útok sám, krajina však na ňom odmieta účasť

TA3 ČTK
15.8.2022 09:43

Britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie si spolu so svojimi podporovateľmi za napadnutie môže sám, uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Náser Kanání. Zároveň odmietol, že by Irán bol do útoku na literáta akokoľvek zapojený. Ide o prvú oficiálnu iránsku reakciu na piatkový útok, informujú svetové agentúry.

Sedemdesiatpäťročného Rushdieho pri vystúpení vo vzdelávacom centre na západe štátu New York pobodal dvadsaťštyriročný Hadi Matar, ktorého rodičia prišli do USA z Libanonu. Muž bol zadržaný, ale vinu popiera. Rushdieho syn uviedol, že jeho otec zostáva v kritickom stave, ale zostal mu jeho "vzdorovitý zmysel pre humor".

"V súvislosti s útokom na Salmana Rushdieho v USA sa nedomnievame, že by si vinu a obvinenia zaslúžil niekto iný ako on a jeho priaznivci," povedal Kananie. "Nikto nemá právo v tejto súvislosti obviňovať Irán," dodal.


Kananie na dnešnej pravidelnej tlačovej konferencii podľa agentúry Reuters poznamenal, že sloboda prejavu neospravedlňuje urážky náboženstva, ktoré sa objavujú v Rushdieho tvorbe. Irán podľa hovorcu nemá žiadne ďalšie informácie o útočníkovi, okrem toho, čo sa už objavilo v médiách.

V roku 1989 iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní vydal pokyn (fatvu) na zabitie Rushdieho za román Satanskej verše. Časť moslimov túto knihu považuje za urážku islamu. Rushdie sa kvôli fatve musel roky mnohokrát sťahovať z jedného prísne tajného miesta stráženého britskou vládou na druhé.

Kniha Satanskej verše pohoršuje aj mnohých moslimov vlažných vo viere. Hrdinu knihy autor nazýva Mahoundom, ako kedysi anglosaskí duchovní hanlivo označovali proroka islamu. Mahound navštevuje verejný dom "stan pri Čiernom kameni", čo evokuje svätyňu Kaba v Mekke, prostitútky sa volajú rovnako ako manželky proroka a najobľúbenejšia z nich je popísaná nahá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok