ONLINE: Ukrajina predĺžila stanné právo. Rusi tvrdia, že zabili stovky bojovníkov z Poľska a Nemecka

TA3 TASR ČTK ČT24
15.8.2022 06:49

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené sily zabili v obci Zoločiv pri Charkove vyše 100 bojovníkov z Poľska a Nemecka, ktorí sa zúčastnili bojov na Ukrajine. Ukrajinský parlament predĺžil stanné právo v krajine do 21. novembra. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Johnson udelil Zelenskému cenu Winstona Churchilla, na Rusmi okupovaných územiach narástla kriminalita
TASR/AP

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:40 Ukrajina dostala od Lotyšska štyri vojenské vrtuľníky sovietskej výroby ako pomoc vo vojne proti Rusku. Ide o dva viacúčelové stroje Mi-17 a dva ľahké vrtuľníky Mi-2, oznámilo podľa agentúry DPA ministerstvo obrany pobaltského štátu.

21:39 Z oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne znovu prichádzajú správy o ostreľovaní. Informovala o tom ruská služba stanice BBC. Predstavitelia proruskej správy meste Enerhodar, kde sa najväčšia európska atómová elektráreň nachádza, informovali o sérii výbuchov v meste aj v okolí zariadení, ktoré okupujú ruské vojská. Z útoku viní ukrajinskú armádu. Naopak šéf ukrajinskej správy neďalekého Nikopolu tvrdí, že Enerhodar ostreľujú Rusi.

21:19 Viac než 180-tisíc výbušných zariadení objavili a zneškodnili ukrajinské odmínovacie jednotky od začiatku ruskej vojenskej invázie koncom februára, oznámila v pondelok vláda v Kyjeve. 

21:18 Britské prieskumné lietadlo narušilo ruskú hranicu v oblasti polostrova Kola, uviedlo v pondelok podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Rusko podľa neho v reakcii na incident vyslalo do vzduchu stíhačku, ktorá britské lietadlo vytlačila z ruského vzdušného priestoru.

20:47 Ruský minister obrany Sergej Šojgu hovoril počas telefonátu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom o podmienkach bezpečného fungovania Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. 

20:10 Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok uviedol, že na európskej úrovni existuje priestor pre debatu o zákaze vydávania turistických víz do EÚ pre ruských občanov, no je dôležité pri tom neohroziť oponentov Kremľa utekajúcich z Ruska. 

19:57 Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmarila útok na ropovod, ktorý sa podľa nej pripravoval na juhu Ruska pod dohľadom ukrajinských rozviedok. Uviedla, že pri zásahu proti pokusu vyhodiť ropovod do povetria "neutralizovala" dvoch ruských občanov, ktorí kládli ozbrojený odpor. Informovala o tom agentúra Interfax.

19:56 Samozvaný súd v Ruskom podporovanej separatistickej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny obvinil v pondelok piatich cudzincov zadržaných pri bojoch po boku ukrajinských síl z toho, že pracovali ako žoldnieri. Troch by mohli odsúdiť na trest smrti, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

19:00 Moskvou dosadení predstavitelia odmietli v pondelok výzvy na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny a namiesto neho navrhli pre túto vojnou zmietanú oblasť prímerie. 

18:53 Ukrajinská kukurica z lode, ktorá vyplávala 1. augusta z Odesy, bola niekoľkokrát predaná a nevie sa, kde teraz plavidlo je. Informovala o tom v pondelok s odvolaním sa na ukrajinskú ambasádu v Libanone agentúra AP.

18:40 Ukrajinská armáda útokom zasiahla veliteľstvo tieňovej ruskej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina na východe Ukrajiny, uviedla v pondelok stanica BBC. 

17:49 Prví dvaja ukrajinskí vojaci, ktorí utrpeli zranenia vo vojne s Ruskom, pricestujú v pondelok do Česka a budú sa liečiť v kúpeľoch Darkov na severovýchode krajiny. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na server iDNES.cz. 

17:23 Traja civilisti zahynuli a dvaja utrpeli zranenia pri explózii výbušného zariadenia, keď si boli zaplávať v Čiernom mori v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámila v pondelok miestna polícia.

16:48 Rusko urobí všetko, čo bude potrebné, aby umožnilo špecialistom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, uviedla v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informovala agentúra Reuters.

16:34 V nedeľu prišlo do Maďarska z Ukrajiny opäť vyše 15.000 ľudí utekajúcich pred tamojšou vojnou. Podľa agentúry MTI to konštatovalo v pondelok Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK), informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

16:32 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené sily zabili v obci Zoločiv pri Charkove vyše 100 bojovníkov z Poľska a Nemecka, ktorí sa zúčastnili bojov na Ukrajine.

16:31 Ukrajinský parlament predĺžil stanné právo v krajine do 21. novembra. Stanné právo bolo na Ukrajine prvýkrát vyhlásené 24. februára, v deň, keď Rusko začalo rozsiahlu inváziu, píše ČT24.

15:26 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že Moskva si cení väzby s krajinami v Latinskej Amerike, Ázii a Afrike a je pripravená ponúknuť svojim spojencom moderné zbrane. Informovala agentúra Reuters.

14:11 Vedúci Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v ukrajinskej televízii uviedol, že pri víkendovom zásahu štábu Wagnerovej skupiny v okupovanom meste Popasna prišla o život stovka žoldnierov, poprel však správy o zabití ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorý je pokladaný za majiteľa. Pri zásahu ale podľa Hajdaja prišli o život Prigožinovi zástupcovia. "Bohužiaľ, pokiaľ ide o šéfkuchára, tak vám radosť neurobím," povedal Hajdaj podľa agentúry Unian.

13:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekréty o odvolaní šéfov pobočiek ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Kyjevskej, Ternopilskej a Ľvovskej oblasti. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

12:43 Ľuďom v Nemecku od októbra zdražie zemný plyn zhruba o 2,4 centu za kilowatthodinu, čo môže u domácností činiť ročne aj stovky eur. Dôvodom je nový poplatok na ochranu kľúčových dovozcov plynu, ktorého výšku oznámila spoločnosť Trading Hub Europe. Tá má na starosti nemeckú oblasť trhu s plynom. Poplatok má uchrániť dodávateľov plynu, ktorí teraz z dôvodu neistoty dodávok ruského plynu znášajú dodatočné náklady za alternatívne zdroje tejto dôležitej energetickej suroviny.

12:03 Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfov bezpečnostnej služby ukrajinských oddelení v Kyjeve, Ľvove a Ternopile.

11:26 Ruské jednotky pokračovali v noci na pondelok v ostreľovaní Doneckej, Charkovskej, Sumskej a Mykolajivskej oblasti. Kým v meste Mikolajiv podľa jeho primátora Olexandra Senkevyča zásah dostalo aj jedno zo vzdelávacích zariadení a miestny hotel, v meste Charkov na východe Ukrajiny ruské jednotky v pondelok o 02.50 h miestneho času ostreľovali štvrť Slobidskyj a zasiahli pri tom továreň, napísal vo svojom on-line spravodajstve britský denník The Guardian. 

10:58 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko a Severné Kórea rozšíria svoje bilaterálne vzťahy. V pondelok o tom informovali štátne médiá v Pchjongjangu. 

10:39 Úrady na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny pokračujú v upevňovaní svojej kontroly presadzovaním platieb v rubľoch. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian. 

9:32 Povolenie preplávať cez námorný humanitárny koridor v Čiernom mori dostalo ďalších šesť lodí, ktoré neskôr z Ukrajiny odvezú náklad obilnín. Vyplýva to z vyhlásenia Spoločného koordinačného centra (JCC) podporovaného OSN, o ktorom v pondelok informoval britský denník The Guardian. 

8:43 Podľa starostu Charkova Ihora Terechova ostreľovali ruské sily mesto v noci na pondelok. Ruské rakety okolo 3:00 zasiahli továreň. Informácie o prípadných obetiach nie sú známe, uviedol server The Kyiv Independent.

8:29 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

8:18 Ruské útoky v štyroch smeroch, na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbase na východe Ukrajiny a na Novopavlivku na juhu krajiny, boli neúspešné, hlási ukrajinský generálny štáb v rannom svôdcovi o situácii na bojisku.

7:50 Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny pokračujú ruské okupačné úrady v snahe o zvýšenie kontroly nad ukrajinským obyvateľstvom. Think tank poukázal na to, v okupovanom Chersone vyvíjajú ruské sily tlak na pracovníkov záchrannej služby, aby podpísali súhlas s prácou pre novú okupačnú správu a vyplácanie platu v rubľoch namiesto hrivien.

7:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že obranné sily sa zamerajú na ruských vojakov, ktorí budú strieľať na Záporožskú jadrovú elektráreň alebo ju budú využívať na krytie. Každý, kto vydá rozkaz na útok na elektráreň alebo na blízke mestá, by mal byť súdený medzinárodným tribunálom, pretože obavy o bezpečnosť jadrovej lokality zostávajú vysoké, uviedol.

6:59 Ruské sily v noci zasiahli mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti. "Mesto Nikopol bolo zasiahnuté raketovými systémami s viacnásobným odpálením," uviedol na Telegrame náčelník nikopoľskej vojenskej správy. Vyzval obyvateľov lokalít na pobreží, aby zostali v krytoch: "Delostrelectvo strieľa z protiľahlého brehu."

6:48 Ďalších šesť lodí dostalo povolenie na vývoz ukrajinského obilia. Dve lode už prešli inšpekciou a môžu pokračovať v nakládke v prístave Čornomorsk, zatiaľ čo štyri ďalšie čakajú na inšpekciu naplánovanú na 15. augusta, uviedol server The Kyiv Independent.

6:44 Podľa prvého námestníka ukrajinského ministra vnútra Jevhena Jenina vykonali Rusi od 24. februára viac ako 22 tisíc úderov na civilné ciele na Ukrajine a asi 300 na vojenské ciele. Dodal, že "cieľom úderu sa môže stať čokoľvek", pričom spomenul cielenie ruských síl na kritickú infraštruktúru, obchodné centrá, školy a objekty kultúrneho dedičstva, uviedol server The Kyiv Independent.

6:41 Už druhý deň sa ruským silám nedarí obnoviť poškodený železničný most pri okupovanom Melitopole, po ktorom prichádzali vojenské vlaky z Krymu. "Zničený železničný most juhozápadne od Melitopolu sa rovná úplnej absencii ruských vlakov zo strany Krymu. Odboj pomohol most 'unaviť'," napísal na Telegrame starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

6:37 Turecká spoločnosť Baykar, ktorá dodáva Ukrajine bezpilotné lietadlá Bayraktar má teraz výrobnú kapacitu 20 dronov mesačne a nevybavené objednávky na tri roky dopredu. S odvolaním sa na výrobcu o tom informovala agentúra Bloomberg.

6:30 Ruský prezident Vladimír Putin napísal severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, že obe krajiny "spoločným úsilím rozšíria rozsiahle a konštruktívne bilaterálne vzťahy". Informovala o tom severokórejská tlačová agentúra KCNA. Putin severokórejskému vodcovi napísal pri príležitosti Dňa oslobodenia, kedy si KĽDR aj Južná Kórea pripomínajú japonskú kapituláciu v roku 1945, a teda aj koniec okupácie Tokiom. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok