Ani ortuť, ani slanosť? Úhyn rýb v rieke Odra má mať iný dôvod, no úrady s ním nesúhlasia

TA3 ČTK
14.8.2022 19:53

Do rieky Odry nebola na konci júla a na začiatku augusta vypustená dodatočná voda, uviedol poľský vodohospodársky úrad. Takéto informácie pritom šíria poľské aj nemecké médiá v súvislosti s hromadným úhynom rýb v rieke. Krátkodobé zdvihnutie hladiny bolo podľa úradu dôsledkom výdatných dažďov v Českej republike, kde Odra pramení.

Ani ortuť, ani slanosť? Úhyn rýb v rieke Odra má mať iný dôvod, no úrady s ním nesúhlasia
TASR/AP

V niektorých médiách sa objavili tvrdenia, že do Odry bola na prelome mesiacov upustená voda z poľských priehradných nádrží. Ide o nepravdivé informácie, oznámil podľa agentúry PAP zodpovedný poľský úrad. "V Česku sa na konci júla vyskytli prudké dažďové zrážky, ktoré sa prejavili na prietoku a vodnom stave," povedal úrad.

Brandenburské ministerstvo životného prostredia vo štvrtok uviedlo, že podľa prvých analýz riekou 8. augusta prešla pri Frankfurte nad Odrou "silná vlna organických látok". V nemeckých a poľských médiách sa potom objavili špekulácie, že na poľskej strane boli otvorené nádrže, aby sa možné znečistenie rieky rýchlejšie spláchlo smerom k Baltskému moru.

Z rieky boli vylovené tony mŕtvych rýb. Poľská vláda sa domnieva, že tok otrávili chemické odpady. Poľská polícia vypísala vysokú odmenu za informácie vedúce k objasneniu ekologickej katastrofy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok