Jakobsen sa stal majstrom Európy. Holandský cyklista triumfoval v pretekoch s hromadným štartom

TA3 TASR
14.8.2022 16:37

Holandský cyklista Fabio Jakobsen sa stal majstrom Európy v pretekoch s hromadným štartom. Nedeľňajšiu trať z Murnau do Mníchova dlhú 207,9 km zvládol za 4:38:49 hodiny. V záverečnom špurte zdolal Francúza Arnauda Demarea, tretí finišoval Belgičan Tim Merlier.

Jakobsen sa stal majstrom Európy. Holandský cyklista triumfoval v pretekoch s hromadným štartom
Twitter/The Cycle Collective

Nedeľňajšia trať bola mierne zvlnená len v prvej polovici. Po príchode do Mníchova, kde sa išlo päť mestských okruhov, čakala na pelotón už len rovina a tak sa očakával hromadný dojazd a súboj šprintérov. Na štart sa postavilo 142 pretekárov, medzi ktorými boli aj Slováci Erik Baška, Adam Foltán, Dávid Kaško, Marek Čanecký, Andrej Líška a Matúš Štoček. 

Po niekoľkých kilometroch sa dostali do úniku len Lukas Pöstlberger (Rak.) a Silvan Dillier (Švaj.), na stúpaní Eurasburg (1 km, 10,4%) krátko pred polovicou pretekov sa snažili odtrhnúť aj ďalší pretekári, ale šprintérske tímy ich nenechali odísť.

Štyri kolá pred koncom mal nepríjemný pád domáci pretekár Pascal Ackermann, ktorý sa dlho nezdvíhal zo zeme. Snaha dvojice v úniku sa skončila 27 km pred cieľom, keď ich pohltil pelotón. Na rovinatej trati sa už nikto nedokázal odtrhnúť a tak sa rozhodlo v špurte. Ten zvládli najlepšie Holanďania a triumf si pripísal Jakobsen, ktorý vyťažil z výbornej práce Dannyho van Poppela. Ten obsadil štvrté miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok