Turisti si nedali povedať. V Nórsku museli utratiť mrožicu Freyu, ktorá sa stala letnou atrakciou

TA3 ČTK
14.8.2022 16:07

Nórske úrady utratili mrožicu Freyu, ktorej prítomnosť vo fjorde pri nórskom hlavnom meste Oslo lákala mnoho ľudí, aby si prišli živočícha zblízka prezrieť. Prílišný záujem ohrozoval plutvonožcov i zvedavcov.

Turisti si nedali povedať. V Nórsku museli utratiť mrožicu Freyu, ktorá sa stala letnou atrakciou
Twitter/Hugh Harrop Wildlife

"Rozhodnutie usmrtiť mroža bolo prijaté na základe celkového posúdenia pretrvávajúceho ohrozenia bezpečnosti ľudí," uviedol podľa agentúry AFP Frank Bakke-Jensen z nórskeho úradu pre rybolov v dnešnom oznámení.

Mrože žijú obvykle v arktickej oblasti, ale Freya, ktorá dostala meno po nordickej bohyni lásky a krásy, sa stala letnou atrakciou nórskej metropoly, vo vodách ktorej sa vyskytovala od 17. júla.

Napriek nepretržitým výzvam úradov, aby sa ľudia k morskému cicavcu nepribližovali a nerušili ho, samička vážiaca okolo 600 kilogramov sa tešila až nebezpečnému záujmu. "Dôkladne sme zvážili všetky možné riešenia. Dospeli sme k záveru, že nemôžeme zaručiť blaho zvieraťa žiadnym dostupným prostriedkom," povedal Bakke-Jensen.

Mrože sú chránené

Úrady už skôr uviedli, že zvažujú utratenie mrožice pre "jej vlastné dobro". Samica sa preslávila vyhrievaním na slnku, pri ktorom občas potopila člny, na ktoré sa škrabe, a to podľa rybolovného úradu nebol udržateľný stav.

Mrože sú chránené a živia sa predovšetkým bezstavovcami, ako sú mäkkýše, krevety a kraby, alebo aj malými rybami. Samce môžu vážiť aj tonu, samica okolo 700 kilogramov.

Na ľudí obvykle neútočia, ale k niekoľkým vzácnym incidentom už došlo. V roku 2016 zabil mrož v čínskej zoo turistu a ošetrovateľa. Turista si s týmto tvorom podľa BBC robil selfie, keď ho mrož chytil a stiahol pod vodu. To isté urobil s ošetrovateľom, ktorý sa turistu snažil zachrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok