Top udalosti týždňa: Odišiel kardinál Tomko, v koalícii pretrváva chaos, Zuzany 2 sme poslali na Ukrajinu

TA3/SB TASR ČTK
14.8.2022 21:13

V pondelok ráno zomrel slovenský kardinál Jozef Tomko. Na Slovensko prestala tiecť ruská ropa, členské krajiny EÚ už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. Slovensko poslalo na Ukrajinu húfnice Zuzana 2, migy však zostávajú na Sliači. Záver pracovného týždňa vyvrcholil stretnutím vládnych lídrov, ktorí hľadali východisko z krízy, no neúspešne. Prečítajte si zhrnutie najdôležitejších udalostí tohto týždňa.

Prehľad týždňa: Odišiel kardinál Tomko, v koalícii pretrváva chaos, Zuzany 2 sme poslali na Ukrajinu
TASR/Martin Baumann

Zomrel kardinál Tomko

V Ríme zomrel v pondelok ráno, 8. augusta, kardinál Jozef Tomko. Bol najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov a posledným slovenským kardinálom. Vo Vatikáne pôsobil od roku 1945.

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že "odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme".

Jeho osobnosti, životu a celoživotnej práci sme sa venovali v článku nižšie.

Vo štvrtok sa vo Vatikáne konala posledná rozlúčka. Zádušnú omšu pri oltári katedry v zadnej lodi Baziliky sv. Petra celebroval kardinál Giovanni Battista Re. Ten bol Tomkovým dlhoročným priateľom. Na záver eucharistického slávenia pápež František predsedal obradu posledného odporúčania a rozlúčky. Rakvu s telom kardinála po obrade priviezli na Slovensko.

Poslednú rozlúčku s kardinálom vo Vatikáne a jeho prevoz na Slovensko sme s vami sledovali ONLINE. Článok s fotkami a reportážami si môžete pozrieť nižšie.

Veriaci sa s ním rozlúčili v piatok a v sobotu (12. - 13. augusta) v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h. K verejnej úcte sú pozostatky zosnulého slovenského kardinála vystavené v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach v nedeľu od 16.00 do 21.00 h. V pondelok 15. augusta budú vystavené od 9.00 do 12.00 h. 

Na Jozefa Tomka spomínajú aj v jeho rodnej obci Udavské. O spomienky na jedinečného Slováka sa v reportáži podelili Udavčania aj príbuzní samotného kardinála.

Úmrtiu kardinála sme sa v ta3 venovali aj v relácii Tak takto?! s Ankou Žitnou. Jej hosťom bol bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský.

Na Slovensko neprúdila ropa

V utorok sme sa dozvedeli informáciu, že Ukrajina od 4. augusta zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie okrem iného aj do Českej republiky, na Slovensko aj do Maďarska.

Minister hospodárstva Richard Sulík v stredu informoval, že dôvodom na zastavenie dodávok ropy ukrajinským dopravcom je nezúčtovanie platby za tranzit niektorou zo západoeurópskych bánk. Ruská spoločnosť Transnefť obnovila dodávky ropy južnou vetvou ropovodu Družba v stredu, 10. augusta. Ukrajina tranzit ropy zastavila z dôvodu, že nedostala z Ruska peniaze za tranzit na mesiac august. Rusko peniaze odoslalo, ale ešte v júli sa mu vrátili späť.

 Tému sme vo vysielaní ta3 prebrali s odborníkom na energetiku Karlom Hirmanom.

Problém s dodávkami ropy z Ruska je, zdá sa, nateraz zažehnaný. Podobné komplikácie sa však môžu v budúcnosti podľa odborníkov zopakovať. V hre je aj možnosť, že Moskva nám úplne utiahne kohútiky. Slovensko by preto malo hľadať aj ďalšie varianty dodávok a postupne tak znížiť závislosť od Ruska.

Uhlie z Ruska stopli

Členské štáty Európskej únie už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. O polnoci zo stredy na štvrtok sa totiž skončilo prechodné obdobie a začalo platiť embargo na import ruského uhlia. Embargo bolo súčasťou piateho balíka sankcií schváleného v apríli. Štáty sa dohodli na prechodnom období v dĺžke 120 dní, aby sa firmy z odvetvia mohli na to pripraviť. Cieľom embarga je oslabenie ekonomiky Ruska, ktoré vedie útočnú vojnu na Ukrajine.

O tom, aký to bude mať dopad na Moskvu, ale aj na nás, sme sa v Štúdiu TA3 rozprávali s Radovanom Geistom, analytikom portálu Euractiv.

Zuzany 2 na Ukrajine

Ukrajinská strana si prevzala prvé kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa Slovensko prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence. V sobotu to potvrdilo Ministerstvo obrany SR. Ďalšie štyri kusy by mala Ukrajina dostať čoskoro.

Dialóg s ukrajinskými partnermi je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa pravidelný, intenzívny a vedený tak, aby bola naša pomoc pre Ukrajinu čo najefektívnejšia, najadresnejšia a v konečnom dôsledku život zachraňujúca. "Pretože to je naším primárnym cieľom - prispieť k záchrane čo najväčšieho počtu životov a pomôcť našim ukrajinským priateľom zastaviť toto bezdôvodné a bezbrehé krviprelievanie," povedal.

Migy sú stále na Slovensku

Na internete sa však začala šíriť aj správa, že na Ukrajine pomáhajú aj slovenské migy. Ministerstvo obrany v nedeľu doobeda túto informáciu vyvrátilo. To, že sa slovenské stíhačky na Ukrajine nachádzajú, zverejnili tvnoviny.sk. Odvolávali sa na tvít ukrajinského novinára Illia Ponomarenka. Nájdete ho nižšie.

Naď toto tvrdenie odmieta. "Naše stíhacie lietadlá MiG-29 nie sú na Ukrajine. Ide o nepravdivú informáciu. Sú stále na Sliači. Do konca augusta budú chrániť náš vzdušný priestor, 27. augusta ich uvidíte na SIAF-e, kde sa aj oficiálne rozlúčia," uviedol na sociálnej sieti.

Stretnutie na Bôriku

V piatok rokovali v bratislavskom hoteli Bôrik lídri vládnych strán o východisku z koaličnej krízy. Dorazili aj strany SaS, Za ľudí a hnutie Sme rodina. Stretnutie zvolalo hnutie OĽANO.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred strenutím uviedla, že považuje za dôležité, aby sa vnútropolitická koaličná kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom. "Je dôležité, že aktéri koaličnej krízy, teda koaličné strany, budú mať stretnutie. Uvidíme ako stretnutie dopadne, aké budú jeho závery. To, čo považujem za dôležité, je, aby sa vnútropolitická kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom," uviedla hlava štátu.

Pred rokovaním lídrov vydal vyhlásenie premiér Eduard Heger. Očakával od od nich, že prídu s presvedčením, že Slovensko potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa opiera o fungujúcu parlamentnú väčšinu. Veril v ochotu spolupracovať. Zopakoval možnosť transparentnejších pravidiel fungovania koalície. "Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy," uviedol v piatok na sociálnej sieti. Nestalo sa tak.

Po dvoch hodinách predseda strany SaS Richard Sulík vystúpil na krátkej tlačovej konferencii, kde priblížil výsledky rokovania. V skratke povedané, liberáli rátajú s tým, že minister financií Igor Matovič neodstúpi z funkcie a ministri SaS po vypršaní ultimáta podajú demisiu a vládu opustia. Posledné dianie podľa Sulíka nemá s osobnými spormi či s osobnou rovinou nič dočinenia. "Ide o to, akým chaotickým a zničujúcim spôsobom funguje naša vláda,“ povedal.

"Slovensko potrebuje vládu štvorkoalície,“ uviedol po diskusii Heger s tým, že sa "potrebujeme vrátiť k sľubom, ktoré sme dali voličom". Vyhlásil, že bez SaS bude jeho vláda nefunkčná a nebude mať v Národnej rade SR väčšinu. "Preto je dôležité, aby sme našli jednotu a spoluprácu uvedomujúc si ťažké časy, aby sme vedeli zabezpečiť patričnú podporu občanom SR v ťažkých časoch, ktoré prichádzajú," doplnil.

Jedným z možných scenárov riešenia koaličnej krízy je menšinová vláda.

To, či potrebuje formálny súhlas parlamentu nadpolovičnou väčšinou, aby mohla ďalej fungovať, vysvetlil pre ta3 ústavný právnik Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Pokojné politické prázdniny sa skončili ešte skôr, ako sa začali, a to ohlásením ultimáta strany SaS. Silne rezonoval aj odchod a prestup Juraja Krúpu z OĽANO ku konkurencii. Leto sa prehuplo do druhej polovice a SaS odrátava dni do konca augusta. Ktoré témy zanikli v prvej polovici leta v tieni koaličných sporov a aký bude druhý letný polčas, sme sa pýtali trojice politológov - Grigorij Mesežnikov, Darina Malová a Erik Láštic. 

Ako vidia záver prázdnin? Dočítate sa v článku nižšie, kde nájdete ich vyjadrenia.

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič sa k politickej situácii a stretnutiu vládnych lídrov vyjadril po svojom. Statusmi na Facebooku. V sobotu napísal "niečo z kuloárov včerajšieho rokovania".

"Keďže SaS zdôvodnila svoj úmysel povaliť ďalšiu protikorupčnú vládu mojimi dvomi vraj zásadnými prehreškami, potrebovali sme si včera spoločne všetky štyri strany zodpovedať, či sú útoky/obvinenia pravdivé," napísal Matovič. 

Zverejnil dve obvinenia, ku ktorým sa vyjadril. Vyvrátil tvrdenia SaS, že pri rodinnom balíčku znásilnil legislatívny proces a že priviedol verejné financie do totálneho rozkladu.

K aktuálnej situácii sa Matovič vyjadril aj v nedeľu poobede. Na Facebooku napísal, že hnutie OĽANO robí presne to, čo ľuďom sľúbilo pred voľbami. Podľa neho im "nezostáva iné, ako sústredený tlak mafie a ich užitočných idiotov v politike a médiách ustáť".

Téma koaličnej krízy rezonovala aj v relácii ta3 V politike. Jej hosťami boli predseda Smeru Robert Fico a predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár.

Môžete si ju pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok